Vladimír Jiránek: Včera a dnes aneb ´A je to!´

23.02.2016 10:10

Galerie Tančící dům - Praha

23. 2. - 5. 6. 2016

Na slavnostní vernisáži nové výstavy v Galerii Tančící dům jsme za enormního zájmu návštěvníků zhlédli  retrospektivní výstavu  ´Včera a dnes´  významného českého ilustrátora Vladimíra Jiránka, který po celý svůj život působil jako kreslíř a karikaturista na volné noze.  Pracoval i jako spoluautor kreslených filmů, byl ilustrátorem beletrie, odborné literatury a autorem desítek plakátů.  

 

Jedinečnou prezentaci 300 originálů z Jiránkova celoživotního díla, která zatím nikdy nebyla  v takovémto rozsahu k vidění, jsme rozdělili do dvou tematických celků.  První část jsme věnovali  tématu tvorby pro děti a mládež (originály z populárních příběhů Pat a Mat a Bob a Bobek - králíci z klobouku i mnohé další kreslené příběhy).

 

Součástí této expozice je i menší ´Síň slávy´ Boba a Bobka jako maskotů Mistrovství světa v ledním hokeji 2015.

 

 

Druhá část obsahuje kolem stovky nejlepších kreslených vtipů z celkového počtu tří tisíců, které Vladimír Jiránek během svého působení napsal pro časopis Dikobraz, Mladý svět, Lidové noviny či Reflex.

 

Výstavu, která je ke zhlédnutí ve třech patrech Tančícího domu, připravila Galerie Tančící dům ve spolupráci  s rodinou Jiránkových a soukromými sběrateli.

 

„Vladimír Jiránek působil jako kreslíř a karikaturista na volné noze. Jeden z nejznámějších českých tvůrců pracoval rovněž jako spoluautor kreslených filmů, byl ilustrátorem beletrie, odborné literatury a autorem desítek plakátů. Expozice Včera a dnes představí návštěvníkům první ucelenější výstavu v Praze od roku 1998 a kompletní náhled do autorova díla od jeho úmrtí v roce 2012,“

řekl ředitel galerie Robert Vůjtek

 

  • 6. 6. 1938 se narodil  v Hradci Králové
  • 6. 11. 2012 zemřel v Praze
  •  
  • absolvoval studium novinařiny na pražské filosofické fakultě Univerzity Karlovy
  •  
  • Vladimír Jiránek se vyznačuje jednoduchou úspornou linkou

 

  • celé generace prožívají jeho příběhy o Králících z klobouku a o kutilech Patovi a  Matovi
  •  
  • příběhy, které Jiránek stvořil, jsou geniální svou jednoduchostí, nadsázkou a milým humorem
  • je autorem 11 knih kreseb

 

  • kreslíř Alex Dowis se u Vladimíra Jiránka vyučil a  tak v současné době navazuje na jeho dílo, aby zachoval jeho odkaz

 

Výstavu jsme zaměřili nejen na širokou veřejnost, ale i na rodiny s dětmi (Dětský svět /-1 podlaží  - koutek s omalovánkami, projekce filmů).

 

 

U příležitosti výstavy vychází stejnojmenná publikace Včera a dnes s více než 150 vtipy přeloženými do 7 světových jazyků (angličtina, němčina, japonština, ruština, francouzština, španělština, italština). Záměrem této unikátní publikace je přiblížit studentům ilustrovanou, jednoduchou a zábavnou formou daný jazyk a zároveň poskytnout cizincům jedinečný náhled do tajů českého humoru.

 

 

 

Máme otevřeno každý den:  9.00 – 20.00 hodin

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková