Viktor Hulík – ARS Geometrica 3 – Variabily (Variables) aneb když se skládacím metrem inspirujeme…

10.06.2013 15:02

Viktor Hulík – ARS Geometrica 3 – Variabily (Variables) aneb když se skládacím metrem inspirujeme…

4. 6. - 4. 7. 2013

Topičův Klub – Praha 

 

Společnost Topičova salonu a  1. ART CONSULTING BRNO–PRAHA nás pozvali  na zahájení výstavy  ´Viktor Hulík – ARS GEOMETRICA 3´ v pondělí   3. 6. 2013,   a to za přítomnosti sympatického, černovlasého autora Viktora Hulíka a MuDr. Martina Stránského ,  do Topičova Klubu.  Pan Hulík nám poděkoval, že i přes nepřízeň počasí jsme se  v tak hojném počtu dostavili. Z naléhavých důvodů ale nebyla přítomna kurátorka výstavy, paní Ilona Víchová, takže jednatel Společnosti Topičova salonu, pan Pavel Vašíček nám sdělil její názor.

 

Retrospektivní průřez  Hulíkovým dílem od 90. let po současnost

  • Na výstavě se můžeme nechat překvapit tvorbou, dosud mně nepříliš známého slovenského autora  Viktora Hullíka, který samostatně vystavuje od poč. 70. let. Jeho dílo je zastoupeno ve sbírkách po celém světě.  Výstava ARS Geometrica 3 je součástí výstavního projektu, který jsme již mohli spatřit ve Vasarelyho muzeu v Budapešti a v Domě umění v Bratislavě. 
  • Na poč. 80. let začíná Viktor Hulík vytvářet manipulací ofsetových krajin – reliéfní koláže. Nejdříve statické, později pohyblivé – rotory a kývače…
  • Od pol. 80. let vytváří první variabily - ´posouvače´ , ´projekce´ nebo ´převěšovače´. Autor nejdříve nařeže ofsetovou krajinu na pruhy, ty pak nakašíruje na sololitové nebo lepenkové pásy, jež jsou sestavené z několika pohyblivých dílů na principu skládacího metru…

Na vnitřní část nanese barvu a jednotlivé složené pásypak ukotví na desku. Odměnouje nám pak horizontálně (čivertikálně) členěná obrazová skladba, kterou lze prostorově přeuspořádat (ale my jako návštěvníci jsme to měli z pochopitelných důvodů zakázáno).

  •  Autorův vývoj pokračuje dál – variabily po roce 2000  autor  proměňuje v lapidární ´konstrukce´, které označujeme jako ´geo - posouvače´ .  Jak je autor vytváří? Několik vrstev ploch spojuje v jednom bodě či v několika málo bodech, kruhovým kovovým šroubem. Kromě barevných  geo - posouvačů  můžeme spatřit  i zajímavé černobílé či  černo-bílo-šedé varianty.
  • Autor své  geo-grafiky vytváří pomocí počítačového programu. V poslední době je rovněž  uplatňuje v trojrozměrných objektech a v klasicky malovaných obrazech.  

Závěrem

VIktora Hulíka tudíž zajímají principy proměny, dějovosti a varitability, tedy jevy, které souvisejí s fenoménem času. A pojem  ´časovost´ považujeme jako jev nezbytný  nejen pro vznik veškerých pohybových dějů, ale i pro  ´bytí´ obecně.

 

„Geometrická abstrakcia predstavuje jeden princíp a nevyčerpateľné množstvo výtvarných možností. Za uplynulé storočie prešla zaujímavým vývojom, mnohými autorskými vkladmi, jedinečnými mutáciami, rôznymi syntézami a protikladnými silami, formálnymi i filozofickými ozvenami. Tejto línii je vždy bez ohľadu na aktuálne trendy oddaná istá množina umelcov. Mnohí ju vývojovo posúvajú a obohacujú o nové dimenzie. K nim sa inovatívnym a komplexným chápaním problematiky ra dí aj Viktor Hulík, v súčasnosti ústredná osobnosť slovenskej geometrickej abstrakcie – i vďaka záslužným organizačným aktivitám“. (zdroj internet, www.hulik.sk)

Kurátorka:  Ilona Víchová

Pořadatel:  Společnost Topičova Salonu

Máme otevřeno:  pondělí, čtvrtek,pátek:  10.00 – 17.00 hodin

                                 úterý, středa:  10.00 –18.00 hodin

 

TOPIČŮV KLUB

 PRAHA 1- NÁRODNÍ 9

 

Celoroční výstavní program  Topičova klubu finančně podpořilo Ministerstvo kultury ČR

 

Hodnocení: 90 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: internet