Večerníček slaví 50 let aneb velká retrospektiva večerníčků- Museum Kampa

31.05.2015 16:11

Museum Kampa  (Sovovy mlýny) – Praha

Valdštejnská jízdárna  (Národní galerie) - Praha

 

30. 5. – 13. 9. 2015

 

Na novinářské prohlídce výstavy ´Večerníček slaví 50 let´, kterou připravilo Museum Kampa ve spolupráci s Českou televizí a Národní galerií, nás  nejdříve v Museu Kampa  přivítal vždy sympatický JUDr. Jiří Pospíšil (člen Správní rady Musea Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkové) spolu se stále usměvavou paní Medou Mládkovou. Ta nám nám mimo jiné prozradila, že má raději zvířata než děti.  A pan Pospíšil nám řekl, že pokračují v koncepci zpřístupňovat Museum Kampa i dětem (Kamil Lhoták/16. 7. – 10. 10. 2015), že česká animovaná tvorba z pol. 20. stol. zaujímá ve světě již po léta výsostné postavení, a proto se také Museum Kampa  na tomto projektu podílí. A pan Pospíšil neváhal se také  pochlubit novinkou, která nás potěšila,  že Museum Kampa bylo vybráno jako jedno z pěti nejkrásnějších menších  muzeí v Evropě.

  

Otakar Chochola, architekt výstavy (na foto vlevo)  nás upozornil na dřevěné prkenné ohrady, které použil při instalaci v Museu Kampa, které dříve sloužily jako informační panely, takže nyní evokují starou pražskou ohradu….


Tisíce přání na dobrou noc…

Výstava ´Večerníček slaví 50 let´ která představuje přední české výtvarníky a ilustrátory, kteří se na tvorbě večerníčků podíleli. Velkorysý projekt mapující historii tohoto televizního formátu vznikl v rámci oslav 50. výročí Večerníčku. Výstavu jsme rozdělili na dvě poloviny.  První část probíhá v prostorách Musea Kampa a druhá ve Valdštejnské jízdárně.  Výstava ´Večerníček slaví 50 let´ je svým zaměřením a koncepcí určena pro celou rodinu. Tomu odpovídá i hlavní záměr celé výstavy, která je přehlídkou toto nejzajímavějšího, co dětské pohádky na dobrou noc za 50 let své existence divákům nabídly.


Museum Kampa

Nejdříve jsme v přízemních prostorách Musea Kampa zhlédli tradiční výstavu -  panelovou expozici. Při prohlídce 44 panelů  jsme si zavzpomínali  na večerníčky, které jsme již v našem dětství nebo později  i s našimi dětmi v České televizi sledovali. A přitom jsme zjistili, že na mnohé tituly jsme vskutku pozapomněli (O klukovi z Plakátu, Byla jednou koťátka…). Každý panel informuje o jednom či více titulech večerníčků,  obsahuje rok   výroby, autora  námětu, scénáře, hudby, kdo večerníčka komentuje, kdo byl výtvarníkem a  kdo byl režisérem,  kdo prováděl animaci a kdo střih…

 

Další instalace,  a to v přízemním  prostoru velkého sálu Musea Kampa, je postavená na zajímavém architektonickém řešení Otakara Chocholy  a představuje známé české výtvarníky a ilustrátory, kteří se podíleli na tvorbě večerníčků a utvářeli jeho historii. Sledujeme zde různý autorský rukopis a proměnu české školy animace. Vystavili jsme ilustrace z večerníčků na fóliích, první návrhy Večerníčka od Radka Pilaře, několik  scénografických instalací (velmi příhodný nápad, zvláště blíží- li se Pražské Quadrenále, www.pq.cz).

 

 

 

 

 

Dozvíme se, co je vlastně ta animace (z latiny anima = duše), jak vypadá kreslený film, loutkový, plastelínový film (vyroben 1. film Žížaláci)|, …atp. jména těch, kteří se podíleli na výrobě večerníčků…. (zhruba 370 cyklů  večerníčků,  podílelo se na nich zhruba 120 autorů – bez záruky)

 

 

 

 

 „Nosnými tématy celé výstavy jsou prožitek, dětský svět a svět fantazie, ale také důležité informace k pozadí tvorby večerníčků a prezentace odkazu české animované tvorby pro děti jako jednoho z pokladů české kultury. K tomu jsme navrhli množství scén a výňatků z nejznámějších pohádek, které se nalézají pod hvězdným nebem Večerníčka ve velkolepém prostoru Valdštejnské jízdárny. Představili jsme i nejznámější autory, animátory, dabéry, režiséry a skladatele hudby, a to v Museu Kampa,“ odhalila koncept výstavy její autorka Jana Sommerová.

 

Na své si přijdou jak příznivci tradičně pojatých výstav, pro které je určena především expozice v Sovových mlýnech pražského Musea Kampa, tak milovníci interaktivních zážitků a originálních instalací ve Valdštejnské jízdárně Národní galerie.

 

Autor výstavy: Jana Sommerová

Architekt výstavy:  Otakar Chochola

 Víkendové programy obohatí řada doprovodných akcí: tvůrčí dílny s dabingovým studiem, školičky animace či setkání s tvůrci večerníčků a projekce pohádek.

Více informací naleznete zde: www.ceskatelevize.cz/vecernicek

 

Patronát nad výstavou přijali výtvarníci Adolf Born a Zdeněk Smetana, animátorka a režisérka loutkových snímků Vlasta Pospíšilová a kameraman animovaných filmů Jiří Malík.

Museum Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových

118 00 Praha 1

U Sovových mlýnů 2, 118 00 Praha 1

tel.: 257 286 144, m: 724 22 88 38

www.museumkampa.cz

Máme otevřeno denně:   10.00 -  18.00 hodin

Vstupné:

 

- děti do 6 let: zdarma

- děti  6 - 15 let: 50 Kč/os.

- dospělí:  125 Kč/os.

- senioři nad 65 let: 50 Kč/os.

- rodina - 2 dospělí + maximálně 4 děti ve věku do 15 let: 250 Kč

- skupina od 10 osob: sleva 50 % z výše uvedených částek

 

Hodnocení: 90 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková