Valdštejnské slavnosti ve Frýdlantu 2013 aneb přijďme si spoluprožít bitvu! (The Battle)

18.04.2013 11:46

Valdštejnské slavnosti ve Frýdlantu 2013 aneb přijďme si spoluprožít bitvu! (The Battle)

 

Ve třetím květnovém víkendu (17. - 19. května 2013)  již tradičně ve Frýdlantu uskutečníme od pátku do neděle, letos po jedenácté, ´Valdštejnské slavnosti´.

 

Valdštejnské slavnosti jsou nepřehlédnutelnou událostí pro město Frýdlant a není tedy divu,  že se příprav zúčastní přímo týmy nadšenců a zainteresovaných a všichni usilují, aby vše bylo dokonale připraveno a vyšlo, tak jako loni a v ročnících předchozích.

 

Loni se to vydařilo…

O loňském zdárném průběhu koneckonců svědčí i přiložené fotografie našeho fotografa, Václava Koníčka, jinak též účastníka slavností a dlouholetého člena pražské skupiny Collegium Armatum, která na akci přijíždí pravidelně. Kromě ní a stovek dalších aktivních či pasivních účastníků a návštěvníků přislíbil svou účast i litoměřický biskup Mons. Jan Baxant,

A v neděli 19. května 2013 proběhne v Děkanském chrámu Nalezení Sv. Kříže ´Valdštejnská mše.´

 

Na koho se obracet?

 

 

Pár praktických rad navíc

 

  • Vstup v kostýmech

Osoby v kostýmech budou mít vstup opět zdarma. Pořadatelé tím oceňují snahu návštěvníků o podporu atmosféry slavností.

  • Vstupné

Vstupné na Valdštejnské slavnosti bude stejné jako v roce 2011. To znamená, jednodenní vstupenka bude za 80 Kč, dvoudenní za 120 Kč. Vstup zdarma mají děti do výšky 130 cm a již zmínění návštěvníci v historických kostýmech. Kdo se rozhodne využít slevové karty, může k zakoupené vstupence získat druhou zdarma. Karty jsou k dostání na Městském informačním centru nebo v městském muzeu.

  • Novinky letošních ´Valdštejnských slavností ´

Novinky na slavnostech budou. Pořadatelé je ale zatím tají. Prozradili jen, že v rámci programu se účastníci a diváci dočkají malého frýdlantského festivalu. Od října minulého roku nabízejí návštěvnické slevové karty, které umožní těm, kdo do začátku slavností, tedy do 17. 5. 2013, navštíví alespoň tři ze čtyř objektů spojených se slavnostmi a v péči Městského informačního centra, získají k zakoupené vstupence druhou zdarma. U příležitosti konání ´Valdštejnských slavností´ pořadatelé také vydali tzv. Frýdlantský pas, který je také k dostání na Městském informačním centru.

 

Důležitá informace pro účastníky: pódium bude postaveno přímo před radnicí.

  • Stánky

Seznam dosud přijatých stánkařů je k dispozici na webu pořadatelů, a to v přihrádce menu - TRŽIŠTĚ. Letos si valdštejnské tržiště (stánkaře) organizuje Město Frýdlant (paní Černá, kontakt viz. výše), protože pan Kněbort má zcela jiné úkoly.

  • Frýdlantská rarita zvonkohra

Snahou pořadatelů bude zajistit, aby účinkující respektovali produkci zvonkohry a po dobu kdy hraje, vydrželi nehrát a nehlučit. Zda bude slyšet diváckou ,,hymnu ´ Frýdlant je free´, je, ale opět otázkou.

  • Pivo Albrecht

Pořadatelé zatím nemají žádné katastrofické scénáře ani „zaručené“ zprávy, že by tolik oblíbené a stylové pivo nemělo zase téci proudem.

 

Pro úplnost dodáme:  

 

Chebské ´Valdštejnské slavnosti´

https://www.stream.cz/uservideo/608615-ohnostroj-v-chebu-albrecht-z-valdstejna-symbol-krve-krasy-a-bohatstvi

https://www.stream.cz/uservideo/608412-valdstejnske-slavnosti-2011-cheb

 

Albrecht z Valdštejna

1583 - Rozporuplná osobnost našich dějin,  Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna, jak zněla všechna jeho křestní jména, se narodil 24. září 1583. Když mu bylo dvanáct, osiřel a byl svěřen do opatrovnictví Jindřichu Slavatovi z Chlumu.

1604 - Vojenská dráha Albrechta z Valdštejna začala v roce 1604, kdy se jako poddůstojník pěchoty účastnil tažení do Uher proti Štěpánu Bocskayovi a Turkům, od roku 1606 pak již Albrecht sloužil jako plukovník českých stavů.

1609 - V roce 1609 se Albrecht z Valdštejna oženil s Lukrécií Nekšovou z Landeka, dědičkou rozsáhlých moravských statků.

1614 - Po její smrti v roce 1614 vstoupil do služeb Ferdinanda Štýrského, budoucího císaře Ferdinanda II. Habsburského, jemuž zůstal věrný i po vypuknutí stavovského povstání v českých a moravských zemích. Ačkoli byl plukovníkem jednoho ze tří moravských pluků, přešel i s vojskem na císařovu stranu, ve Ferdinandových službách pak po bitvě na Bílé hoře a porážce českých stavů získal konfiskacemi stavovského majetku obrovský majetek. Mimo jiné se jeho pluk účastnil zatýkání jednoho z nejvýznamnějších umělců té doby, Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic.

1622 - V roce 1622 se stal zemským vojenským velitelem v Čechách. Ve stejném roce byl jmenován hrabětem, o rok později knížetem. V té době se také podruhé ženil, a to s Isabelou Kateřinou z Harrachu.

1625 – V roce 1625 se z Albrechta stává vrchní velitel císařské armády (tj. generalissimus) a povýšen na vévodu stává se vévodou frýdlantským. Jeho „hvězda“ stále stoupala - během několika dalších let se stal vévodou zaháňským, meklenburským a hlohovským.

1627 - Roku 1627 obdržel Řád zlatého rouna, jímž se mohly chlubit jen opravdové evropské elity, avšak zároveň mu umírá jediný syn, princ Karel.

1630 - V roce 1630 přichází Valdštejnův první pád - na nátlak říšských kurfiřtů, kteří odmítali déle snášet finanční zátěž války, se císař Ferdinand II. v srpnu 1630 rozhodl odvolat Valdštejna z funkce generalissima. Albrecht z velení armády odstoupil 13. září a odjel na své frýdlantské statky v Čechách. Byla to pro něj nejen hluboká urážka, ale i finanční pohroma. Vrhal se do jiného podnikání, zakládal pivovary, mlýny a textilní a zbrojařské manufaktury, žil v nově zařízeném paláci dnes známém jako Valdštejnský palác na Malé Straně.

 

1631 - V prosinci roku 1631, po významných neúspěších císařských vojsk v Evropě a po vypuknutí švédské války, byl však Albrecht z Valdštejna povolán zpět, postavil se opět do čela císařské armády a začal si tvrdě diktovat podmínky.

1632 - V letech 1632 - 33 slavil jeden vojenský úspěch za druhým. Jeho moc a sláva byly takové, že se jej protihabsburská koalice snažila získat na svoji stranu, za spojenectví pak Francie a Švédsko nabízely Valdštejnovi český královský trůn. Valdštejn ale nabídku odmítl.

1633 - 11. června 1633 pozval Albrecht do Plzně všechny své důstojníky, kteří následujícího dne slíbili Valdštejnovi věrnost.

1634 - Císař, 24. ledna 1634, podepsal dekret, jímž zbavil vojsko věrnosti a Valdštejna označil za zrádce. Spolu s polním maršálkem Illovem a plukovníkem Trčkou měl být zatčen a dopraven do Vídně. Fakticky však byl tento výnos rozsudkem smrti. O chystaném zatčení se Valdštejn dozvěděl až 21. února a zareagoval velmi rychle. Rozhodl se odjet přes Cheb do Saska a zde požádat o azyl. V Chebu byl však 25. února 1634 v nočním úboru probodnut.

Valdštejnovy ostatky uloženy ve valdštejnské hrobce v Mnichově Hradišti.

 

Historie ´Valdštejnských slavností´ ve Frýdlantě

 

  • V historii první ´Valdštejnské slavnosti´ se konaly koncem června roku 1934 k třístému výročí zavraždění Albrechta z Valdštejna. Již tehdy se jednalo o událost přesahující hranice okresu, byly vypraveny zvláštní vlaky z Tanvaldu, Zhořelce a Žitavy i posíleny autobusové linky.

 

  • Další ´Valdštejnské slavnosti´ se ale konaly až po šedesáti letech. Stalo se tak, u příležitosti oslav stého výročí položení základního kamene frýdlantské radnice. Jednalo se o iniciativu několika fyzických osob, na jejichž bedrech spočívala celá organizace včetně finančního zajištění. „Zaváděcí“ ročník (1994) byl úspěšný.

 

  • V roce 1999 se pořadatelství ujalo město s Kulturním sdružením Frýdlant, a poprvé také s kulturním sdružením Bohém. Na slavnostech se podílelo celkem 390 účinkujících, poprvé bylo instalováno dobové vojenské ležení. Odhaduje se, že se účastnilo kolem 13 tisíc návštěvníků, značná část jich byla z Německa a Polska.

 

  • Slavnostem v roce 2001 poprvé přálo počasí. To se odrazilo v počtu návštěvníků (18.000), počet prodejních stánků se blížil stovce, ke zdaru tohoto ročníku přispěli mediální partneři. Se značným ohlasem se setkaly i doprovodné programy.
  • Slavnosti v roce 2003 byly zahájeny slavnostní ´Valdštejnskou mší´ v Hejnicích, kde se kromě jiného nachází polní Valdštejnův oltář. Dvoudenní pestrý kulturní program vyvrcholil po odjezdu Valdštejna koncertem čtyř hudebních skupin na náměstí.

 

  • ´Valdštejnské slavnosti´ v roce 2005 se zatím těšily největšímu zájmu, bylo plné náměstí při zahájení, čtyřstovka bojovníků ve vojenském ležení na nábřeží řeky Smědé, tisíc lidí na módní historické přehlídce, šestisethlavý pochodňový průvod, našlapané náměstí při ohňostroji, půl tisíce lidí na výstavě v kostele, téměř deset tisíc platících divákům, mnoho dětí, pozvaných hostů, účinkujících, stánkařů. ´Valdštejnské slavnosti´ navštívilo bez mála dvacet pět tisíc lidí a byly hodnoceny jako nejlepší v novodobé historii. Nikdo netušil, že se jedná o ten nejlepší hold hlavnímu organizátoru novodobých ´Valdštejnských slavností´ Bc. Josefu Dřevínkovi, který v srpnu 2006 zemřel.

 

  • Slavnosti v roce 2007 poprvé město Frýdlant organizovalo pod vedením Bc. Luďka Zelenky, vedoucího odboru kultury. Velkolepý víkendový svátek za báječného počasí a vydařeného programu navštívilo celkem 32 tisíc lidí! Byl to úspěch, který byl odměnou dvacetičlennému organizačnímu týmu, jeho spolupracovníkům a dobrovolníkům.

 

Frýdlantské zajímavosti:

 

Děkanský chrám Nalezení Sv. Kříže (1551) jehož součástí je redernovská hrobka (1610)

  • Sochařská výzdoba z dílny Matyáše Brauna
  • Renesanční náhrobky
  • Škrétův obraz sv. Kateřiny
  • Mariánský sloup (18.století)

Kostel bude v době konání ´Valdštejnských slavností´ zpřístupněn veřejnosti v sobotu 18. května 2013 od 12 do 18 hodin a v neděli 19. května 2013 od 11 do 14 hodin. V neděli od 10 hodin proběhne slavnostní ´Valdštejnská mše´.

Kontakt: tel.482 312 202, e-mail: https://www.fara-frydlant.wz.cz/

 

Městské muzeum Radnice, náměstí T.G.M, Frýdlant

Muzeum je umístěno v druhém patře radnice, expozice je věnována historii města. Více informací na webových stránkách.

Kontakt: tel. muzeum: 482 464 055 (Iva Beranová), e-mail: iva.beranova@mu-frydlant.cz

Radniční věž, náměstí T.G. Masaryka, Frýdlant

 

48 metrů vysoká rohová věž s hodinovým strojem a veřejnosti přístupným vyhlídkovým ochozem . Každou celou hodinu se z vrcholu věže ozývá zvonkohra s různými melodiemi.. Více informací na webových stránkách.

Kontakt: tel. muzeum: 482 464 055 (Beranová), e-mail: iva.beranova@mu-frydlant.cz

Městské muzeum Špitálek, ulice Míru, Frýdlant

 

Nově otevřená expozice městského muzea

nachází v budově bývalého městského špitálu nedaleko náměstí. Unikátem je nález základů chlebové pece z 16. století, její replika je k vidění na dvoře muzea. Více informací na webových stránkách.

Kontakt: tel. muzeum: 482 464 055 (Beranová), e-mail: iva.beranova@mu-frydlant.cz

Mechanický betlém, Zahradní ulice, Frýdlant

 

Betlém

je od 1. prosince 2012 po dvouleté rekonstrukci opět otevřen. Bližší informace na webových stránkách.

Kontakt: Lucie Kubátová, tel.: +420 605 106 298 (+420 725 501 896), email : luca.kubatova@seznam.cz

 

Rozhledna na Resselově výšině (1907)

Kontakt: tel.482 311 187 - p. Žáža

 

Chrám Navštívení Panny Marie a klášter v Hejnicích.

Původně gotický kostel byl přestavěn do současné barokní podoby. Klášter slouží po náročné rekonstrukci jako Mezinárodní centrum duchovní obnovy.

Kontakt: tel.482 360 211, fax 482 360 299, e-mail: mcdo@mcdo.cz, www.mcdo.cz

 

Richard Koníček

 

Foto:  ´Valdštejnské slavnosti 2012:

 

Václav Koníček

samanam@seznam.cz

www.facebook.com/wenca.nikonicek

www.gothichell.rajce.idnes.cz