Urbo Kune aneb proč paralelní membránové město budoucnosti moc lidem vyhovovat asi nebude?!

07.12.2015 11:16

Centrum současného umění DOX  - Praha

27. 11. 2015 – 18. 1. 2016

 

Na vernisáži nové, sice rozsahem nevelké, ale významem velmi burcující, výstavy ´Urbo  Kune´ v Centru současného umění DOX jsme zhlédli model paralelního membránového města Urbo Kune. Modely rozparcelovaného utopického města reagují na výzvu, jak využít po skončení těžby více než jeden kilometr dlouhý zbraslavský kamenolom. Studentský model, který je nyní součástí výstavy v Centru DOX, byl vystaven mj. ve Vídni a Bratislavě, v příštím roce poputuje do Tokia. Návrh celého města je zdokumentován v katalogu, který je přístupný na webových stránkách www.membranecity.eu.

Součástí výstavy jsou i obrazy od malíře, grafika a ilustrátora Pavla Růta, inspirované tímto fiktivním městem. Velkoformátová  plátna jsou vystavena paralelně s rozloženým urbanistickým modelem.

 

O co jde?

Na www.www-kulturaok-eu.cz jsme chvilku nechápali, o co vlastně jde? A pak jsme s hrůzou pochopili.  Město budoucnosti - město Urbo Kune (v esperantu ´společné město´) vzniklo na základě inspirace myšlenkou ´komponovaného urbanismu´ rakouského teoretika architektury Jana Tabora, do jehož projektu je zapojena řada umělců, teoretiků, filozofů, architektů a hudebníků. Město zde není navrhováno na základě regulací a typologie, nýbrž je komponováno na základě partitur podobně jako hudba.

 

…“zkušený tyran přidává a ubírá svobodu po troškách… „

(Miloš Urban, Urbo Kune, (2015), str. 255

  • do projektu se zapojili studenti FA ČVUT Praha z ateliéru Petra Hájka a Jaroslava Hulína a studenti VŠVU Bratislava z Virtuálního studia Petra Hájka a Víta Halady
  • studenti lom rozdělili do několika různě dlouhých koridorů o jednotné šířce 11 metrů
  • studenti do jednotlivých ´slotů´(78 úzkých buněk či přihrádek) navrhli obytné čtvrti, vzdělávací a kulturní prostory, zahrady, obchodní centra, hřbitovy,  také skokanský můstek, skatepark, pěstírnu konopí, pivovar nebo vězení

Se studenty se v současnosti zabýváme konfliktem města s krajinou – klademe si otázku, jak definovat jejich hranici. Projekt membránového města hledá možnosti, jak revitalizovat krajinu zničenou průmyslem a jak zacelit její jizvy,”

řekl architekt a kurátor výstavy Petr Hájek

 

 

„Architektura, literatura, urbanismus, výtvarné umění, film, pohybové divadlo, atd. se vzájemně ovlivňují a doplňují,“

vysvětlil

Petr Hájek multioborovost projektu Urbo Kune

 

 

 

 

 

 

 


Model utopického města inspiroval kromě série obrazů také vznik nového románu autora Miloše Urbana Urbo Kune, který vydalo letos v říjnu nakladatelství Argo.  Jako čtenáři se můžeme vnořit do nitra utopického města, jak to tam by mělo s lidmi fungovat či nefungovat.  Román utopického města  se tak stal inspirací a  námětem k obrazům Pavla Růta a obrazy se staly stimulem pro město.

 

Kurátor výstavy: Petr Hájek

170 00 Praha 7

Poupětova 1

 

 

 

 

 

 

 

Máme otevřeno:  

Po 10.00 –18.00 hodin

Út zavřeno

 St a Pá 11.00 –19.00 hodin

 Čt 11 – 21 (kavárna do 22.00) hodin

 So–Ne 10–18.00 hodin

 

Prostory centra DOX jsou bezbariérové

Partneři výstavy: Art-Now nadační fond, LEA – Laboratoř experimentální architektury, FA ČVUT Praha, VŠVU Bratislava

Generální partner Centra DOX: Zdeněk Bakala

Partneři Centra DOX: Hlavní město Praha, MK ČR, Premiant City Tour s.r.o.

Mediální partneři Centra DOX: Hospodářské noviny, RESPEKT, Art&Antiques, České noviny.cz, Prague Events Calendar

www.dox.cz

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková