Turné - Vladimír Mišík & ETC... + Flamengo aneb nechme Mišíka zpívat!

08.04.2013 10:24

Turné - Vladimír Mišík  & ETC... + Flamengo  aneb  nechme Mišíka zpívat!

 

Po vážných zdravotních problémech se legendární český zpěvák Vláďa Mišík vrátil na pódia. Doprovází jej skupina Etc… a Flamingo.  Agentura 10OPROmotion  k  výročí alba ´Kuře v  hodinkách´ připravila ojedinělé turné tohoto zpěváka.  

 

Album Kuře v hodinkách považujeme za jedno z nejzásadnějších alb v české rockové historii. Letos slavíme 40 let od jeho vzniku. Během koncertu zazněly  jak nesmrtelné skladby z tohoto legendárního alba, tak ty z dob raných ETC...

 

Z historie alba  ´Kuře v hodinkách´

Kuře v hodinkách dnes považujeme za jeden z nejlepších počinů historie tuzemské populární hudby. Průlomové album, které předvedlo spojení poesie s rockem a dokázalo, že rock lze zpívat česky. Album, v němž se setkal na jedné straně elektrický bigbít, a na druhé straně verše Josefa Kainara. A to v unikátní symbióze. Výsledek téhle spolupráce vzbuzuje i po čtyřiceti letech zájem posluchačů.

Ano, uplynulo již přesně 40 let od vydání průlomové desky. Na rok 1972 to byl i z mezinárodního hlediska mimořádně kompaktní hudební monolit, spojující obrovskou energii, moderní aranže s využitím dechů a (přes spíše jednoduché nahrávací zařízení) dosažený nadčasový zvuk. Producent Hynek Žalčík pomohl vzniku alba i tím, že kryl jeho následující nesnadné prosazení do edičního plánu Supraphonu tak, že propojil mladé muzikanty se slavným a uznávaným bluesovým básníkem těsně před koncem žití.  Fořt, Khunt, Kubík, Kulhánek, Mišík a Šedivý tu překročili obvyklý rockový slovník směrem k barevnějším obrazům, obratům a sdělením. Limitovaný vstupní náklad a úmyslné nedolisovávání, způsobené také pozdějším odchodem části kapely do ciziny, stejně jako sada skvělých koncertů, učinily ovšem téma Kuře v hodinkách přímo absolutním pojmem.

 

Nejnovější reedice alba 2012

Aktuální reedice nabízí původní album a přidané bonusové písně Každou chvíli, Týden v elektrickém městě a Kuře v hodinkách (alternativní singlová verze). Zásadní okolností je nový remastering z původních pásů. Umožňuje oproti minulosti přenést maximum kdysi natočeného do podoby CD. Výpravný booklet s kompletem textů vytvořil Karel Haloun ve stopách jeho vlastní verze z roku 1998. Je však doplněn a upraven do elegantní digipakové podoby.

„Kuře v hodinkách, model 2012: navždy brilantní rock v jubilejním zvuku a balení!“

 

O desce „Kuře v hodinkách“

Komponovaná deska, „Kuře v hodinkách“ s nezapomenutelnými a náročnými texty básníka Josefa Kainara (neopominutelné jsou i jeho texty k desce Michala Prokopa a jeho Framus Fife - Město R), vstoupily nejen do dějin naší hudby, ale také dokazovaly, že rocková muzika není jen plytké frázování, ale může být i vysoce hodnotným dílem.

Připomeňme si tedy alespoň názvy písní z desky Kuře v hodinkách:

Introdukce - Rám příštích obrazů - Jenom láska ví kam -   Já a dým -   Chvíle chvil -   Pár století -   Doky, vlaky, hlad a boty -   Stále dál -   Kuře v hodinkách   - Každou chvíli -    Týden v elektrickém městě -  Kuře v hodinkách

 

Nechte zpívat Mišíka! – byl slavný nápis na zdi v Praze – Holešovicích (a nejen tam), v dubnu 1983 (a nejen tehdy), tedy v době, kdy byly Mišíkovy koncerty komunistickými orgány zakázány.

Proslulý Holešovický nápis byl ale tehdy opakovaně úřady zamalováván a zamalováván, aby se neúředně objevoval vždy znovu a znovu. V roce 1982 bylo totiž Vladimíru Mišíkovi koncertování zakázáno. Až o dva roky později směl, ale jen velmi omezeně, zase vystupovat, ale pouze s akustickým programem. A teprve v roce 1985, už zase hrál, a to s novou sestavou Etc… V roce 1990 byl Vláďa na dva roky zvolen do poslanecké sněmovny České národní rady za Občanské fórum. V roce 1999 vyšla v nakladatelství Petrov kniha Vladimír Mišík - letní rozhovory s Ondřejem Bezrem.

 

 

Vladimír Mišík jako legendární ikona národa

Vladimíra Mišíka považujeme za jednu z nejvýraznějších osobností české populární hudby již od 60. let 20. století. Svou tvorbou ovlivnil celou řadu umělců, ať už z hudebního, výtvarného či literárního prostředí. Muzikanti pod značkou ETC však začali vystupovat v roce 1974. Vladimír Mišík s kapelou ETC… přes mnohé personální změny a dvouletý zákaz činnosti v 80. letech, koncertuje dodnes. Do současné chvíle vydala kapela 10 řadových alb, řadu kompilací a také 1 DVD k 60. narozeninám Vládi Mišíka. V červnu 2010 vyšlo jejich úspěšné (Zlatá deska) a ceněné album Ztracený podzim.

 

Jak vypadá současná sestava kapely ETC …?

Vladimír Mišík (zpěv, kytara)

Jiří Veselý (basa, akordeon)

Pavel Skála (kytary, zpěv)

Petr Pokorný (kytary),

Jiří Zelenka (bicí, zpěv)

Vladimír Pavlíček (housle)

 

Byli jsme v paláci Akropolis

I my jsme se zúčastnili koncertu 12. listopadu 2012 v Paláci Akropolis. Nápisy po zdech, žádající, tentokrát jménem „pana Mišíka“, abychom v sále nekouřili, nás nepřekvapily, protože Vláďa opravdu cigaretový kouř nemusí. Má astma. Potěšilo nás ale, že jsme skutečně nespatřili jediného ignoranta, který by to nedodržel.

Sál se naplnil velice rychle do posledního centimetříčku. Především šlo diváky středního věku. Příznivci Vládi Mišíka ocenili mohutným potleskem vstup – vzdor všem problémům se zdravím - stále vitálního Mišíka. Pravda, seděl sice po celé představení na židli, ale dokonalou atmosférou svého vystoupení nás rozechvíval svým procítěným zpěvem a dokonalou sladěností obou skvělých kapel za jeho zády.

A v mezičasech mezi skladbami se dokonce projevoval jako velmi zábavný společník. Když mu třeba svítil příliš „boďák“ do obličeje, upozornil z jeviště osvětlovače, aby ta světla na něj trochu ztlumil, že není přece Karel Gott, a že to tedy nepotřebuje. Osvětlovač ve vteřině ubral, my se minutu smáli. Mišík byl vůčihledně ve velmi dobrém rozmaru. A vtipnými a pohotovými replikami ten večer neskrblil.

Při koncertě se nechal střídat „Pájou“ Pavlem Bohatým, o kterém zase uznale a s jistou nostalgií prohlásil, že je věc, když je někdo „mladej a ještě schopnej“.

Po šestici melodických písní zpívaných Vláďou ho totiž vystřídal Pavel Bohatý a zazpíval tři Mišíkovy písně. Dobře, ano, ale bylo to něco úplně jiného. Náš Vláďa to prostě nebyl. Naštěstí se o to moudře Pavel Bohatý ani nepokoušel!  Jenže… Písně známé od Vládi, v „Pájově“ podání vyznívaly spíše eroticky a poznání tvrději…

Zatímco první půle byla věnována repertoáru a kapele ETC…, druhá byla vzpomínkou na někdejší legendární skupinu Flamengo.

Po přestávce jsme tedy uvítali vynikajícího saxofonistu a flétnistu Jakuba Doležala, nechyběl nezničitelný a kongeniální Vladimír „Guma“ Kulhánek a kytaristy Pavel Fořt z původní sestavy a zbytek doplnili Jiří Zelenka a Pavel Skála z ETC… Zpěvem a na klávesy doprovázel opět Pavel Bohatý.

Vláďa Mišík se jednoznačně projevil svým nezaměnitelným frázováním a typickou gestikulací s mikrofonem.

 

Rytmus a harmonie

Diváci, jak jsme ostatně očekávali, netančí, zatímco Mišík si v černém tričku a s bujnou bělavou hřívou podupává nožkou jak mohl. Zjevně tak oceňoval dobrou práci muzikantů, zejména pak bubeníka Jiřího Zelenky, který táhl kapelu a nám všem se líbil asi nejvíc. Tedy pomineme-li nezničitelného Vladimíra „Gumu“ Kulhánka.

A protože, jak poznamenal Vláďa, je ETC… prý „nejméně se pohybující kapelou působící v šoubyznisu“, tak při jedné ze skladeb užili jako hudební doprovod razantní hromadný dupot. No, dupali sice jak králíci v klobouku, ale bylo to rytmicky i zvukově přesné. Inu, když starší pánové dupou, i když už necupou, tak není o legraci nouze. A proč ne?!

V jiné chvíli Vláďa s lehkou ironií zavzpomínal na mnohem bouřlivější období jejich životů – „dříve i konopí, teď už spíš jen slivovička a pivo“. Nicméně vypálili skladbu s „konopným textem“ z níž bylo znát, že i v tomto případě vědí o čem zpívají.

Celý večer jsme mohli sledovat mimo jiné i opravdu vynikající práci osvětlovače. I on totiž věděl, o čem zpívají a náležitě jednotlivým písním přiděloval světelným parkem tu správnou atmosféru.

Při předposlední písni, jíž bylo samo ´Kuře v hodinkách´, jsme už jen nábožně naslouchali  legendární kompozici této písně z minulého století.

Na závěr jsme nikdo ale nechtěli vůbec odejít. Mišík přidal, poděkoval, a aby nás konečně „rozehnal“, když už se nám to tak moc líbí, tak ať prý přijdeme na jeho další koncert, který následuje hned druhý den, a opět ve skvěle akusticky vybaveném Paláci Akropolis.

Pak už jen poprosil, ať ho už necháme jít domů! 

A odešel.

My jsme se rozcházeli ještě moc a moc dlouho a nebylo to rozhodně jen frontou u šatny.

Prožili jsme totiž prima večer! A znovu si potvrdili starou věc, že když zpívá Mišík, vidíme kolem sebe jen veselé a rozechvělé hudbymilovné příznivce … A tak to má přece být. Hudba má lidi spojovat a v podání Vládi Mišíka tak činí vrchovatě…

 

Z pestrého životaběhu Vládi Mišíka

Vladimír Mišík (* 8. března 1947 Praha) je český muzikant, zpěvák, kytarista a zakladatel rockové skupiny Etc...., přičemž začal aktivně hrát a zpívat v 60. letech a zpívá dosud. S  manželkou (Eva Mišíková) má dva syny ( Maťo Mišík, Adam Mišík) a  dceru (Barbora Mišíková ).

 

Jednu kapelu za druhou

Již na učilišti založil kapelu Uragán, ve které hrál na bicí. Po škole se skupina rozpadla a Vladimír Mišík se dostal do kapely Komety, kde se seznámil s Radimem Hladíkem, se kterým poté odešel do skupiny Fontána (později známí jako The Matadors). Na prvním singlu skupiny zní Mišíkova píseň ´Malej zvon, co mám´. Po vojně zpíval v orchestru Karla Duby a pak založil kapelu New Force, která se ale v roce 1968 rozpadla. Krátkou dobu pak hrál na kytaru v George and Beatovens. Ještě v roce 1968 ale s Radimem Hladíkem založil kapelu The Special Blue Effect (později Blue Effect). Do svého odchodu v roce 1970 stihl s kapelou nazpívat album Meditace, EP a dva singly. Pak zpíval ve Flamengu, ale kapela se rozpadla ještě před vydáním jediné desky Kuře v hodinkách a Mišík založil kapelu Formace Nova a krátkou dobu zpíval v Energitu Luboše Andršta.  V roce 1974 založil kapelu Etc..., se kterou hraje s krátkými přestávkami dodnes. Zároveň příležitostně koncertuje s Vladimírem Mertou a Janem Hrubým ve folk rockové formaci Čundrground (ČDG).

Žánry: rock, blues rock

Hodnocení koncertu:  150 %

Webové stránky: www. vladimirmisik.cz

 

Termíny turné ke 40. výročí alba Kuře v hodinkách

 

31. 8. 2012 Žatec (náměstí, ještě + BLUE EFFECT)

16. 9. 2012 Plzeň (ještě + IVAN HLAS)

18. 9. 2012 Brno

24. 9. 2012 Opava

19. 10. 2012 Hradec Králové

30. 10. 2012 Ostrava

31. 10. 2012 Ostrava

  6. 11. 2012 Kolín

  9. 11. 2012 Polná

12. 11. 2012 Praha - Akropolis

13. 11. 2012 Praha - Akropolis

29. 11. 2012 Přerov

30. 11. 2012 Kunovice (+ TEN YEARS AFTER)

13. 12. 2012 Kroměříž

15. 12. 2012 Jablonec nad Nisou

19. 12. 2012 České Budějovice

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: internet