Tropičtí motýli létají v Tróji! aneb již začal 15. ročník výstavy motýlů ve pražském skleníku Fata Morgana!

05.04.2017 17:19

Botanická zahrada hl. m. Prahy – Troja /skleník Fata Morgana

4. 4. – 28. 5. 2017

 

 

Na slavnostním zahájení výstavy motýlů, kterou již po patnácté pořádá Botanická zahrada hl. m. Prahy, výstavy tropických motýlů, kdy i  letos máme možnost obdivovat lehkost a kouzlo těchto zástupců hmyzu a stát se svědky jejich zrození a vzdušných tanců, byly přítomny tři patronky letošního ročníku. Staly se jimi známé maminky s dětmi: herečka Vendula Křížová se synem Ferdinandem, zpěvačka Leona Machálková se synem Arturem a zakladatelka nadačního fondu Kapka naděje Vendula Pizingerová se synem Jakubem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Akci uvedl a moderoval Bc. Bohumil Černý. Jak řekl, podařilo se již tradiční výstavu obohatit o nové druhy asijských motýlů, které patří k divácky nejoblíbenějším a že v den zahájení se už vykuklilo prvních 5 druhů motýlů, kteří  létají volně mezi rostlinami, krmítky s ovocem (především banány) a návštěvníky.

 

 

 

„Motýli jsou fascinující skupinou hmyzu, která svou krásou a křehkostí pravidelně přitahuje velký zájem návštěvníků. V letošním roce jsme se při výběru zaměřili zejména na druhy žijící v Americe, ale chybět nebude ani oblíbený Attacus atlas, noční motýl s největší plochou křídel na světě pocházející z jihovýchodní Asie,“ zve na oblíbenou výstavu Bc. Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy.

 

 

Herečka Vendula Křížová ve svém vstupu vzpomenula, že její otec - dendrolog působil v arboretu a ona tam často a ráda pobývala.  „Motýl je symbol křehkosti a krásy. Byl vždy také inspirací umělců všech oborů. Tak ať je také inspirací i pro nás, návštěvníky této výstavy.“

 

 

 

 

 

 

 

 

Vendula Pizingerová se přiznala, že ona osobně miluje víc vážky než motýly, ale že je má ráda také, protože mají křehká křídla jako vážky. „Křídla, jsou pro mne symbol svobody. Tak ať jsou i pro nás.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leona Machálková vyzdvihla, že pro ni jsou motýli poslové lásky. A na důkaz svého tvrzení nám zapívala pár veršů Zdeňka Borovce z nesmrtelného muzikálu Karla Svobody  - Drakula  „Motýla mi kníže z lásky posílá…“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A pak už jsme si všichni kolektivně připili na jaro a přáli motýlům, „ať se kukly zdárně vykuklí“ a  kolektivně přestřihli symbolickou startovní pásku. Poté jsme se všichni hromadně včetně www.www-kulturaok-eu.cz vydali mezi poletující motýly do skleníku Fata Morgana.

 

 

 

Mezi prvními zájemci byl mimo jiné i spisovatel Ondřej Neff a jeho partnerka Ljuba Krbová. Oba samozřejmě fotografovali a fotografovali stejně jako my a náš fotograf Václav Koníček…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*******

Viděli jsme zejména americké druhy včetně několika novinek, které ještě ve skleníku Fata Morgana nebyly. Motýli nás svou krásou okouzlily, a to nejen dospělé, ale i děti, kterým motýli hojně usedali na jejich drobné prstíky. Pro děti jsou totiž motýlci synonymem pohádkových kouzel a lesních víl.

 

Výstava v trojské botanické zahradě představuje na 50 – 60 druhů motýlů, kteří se budou postupně líhnout6000 kukel dovezených z motýlí farmy ve Stratfordu nad Avonou ve Velké Británii, takže se díky tomu bude každý den motýlí druhové zastoupení mírně měnit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ve skleníku Fata Morgana uvidíme druhy známé z předchozích ročníků, ale i druhy na této výstavě dosud nevystavované.

Za zmínku bezesporu stojí druh Morpho peleides s výrazně modrými křídly.

Tento druh je zajímavý tím, že ve skutečnosti na křídlech nemá žádné barevné pigmenty. Lesklá modrá barva se tvoří lomem světla na drobounkých šupinkách, které křídla pokrývají,“

upřesnila Eva Smržová, kurátorka výstavy a dodala:

 

„Letos poprvé se nám podařilo získat kukly původem ze San Salvadoru. Ve skleníku Fata Morgana bude letos poprvé k vidění i kuriózní druh Greta oto původem ze Střední a Jižní Ameriky. Tito drobní motýli postrádají na větší části křídel šupinky, a proto jsou jejich křídla zcela průhledná.“

 

Doprovodné panely nás seznamují s jednotlivými vystavenými druhy, s jejich životním cyklem a strategiemi, ale i s legendami a mýty vážícími se k tomuto hmyzu. Pod terasou ve skleníku bude probíhat prodej pokojových i venkovních rostlin, který zajišťuje firma Pokojovky.cz.

Během víkendů  jsme  pro děti připravili tvoření z barevného písku a nebude chybět oblíbená čajovna U Cesty.

Věděli jste, že… ?

Martináč Attacus atlas je motýl s největší plochou křídel na světě, která může dosáhnout 400 cm2. Pochází z jihovýchodní Asie a kromě velikosti na sebe upozorňuje také kresbou na špičkách předních křídel. Ta připomíná hadí hlavu a slouží k zastrašení nepřátel. Během svého krátkého života nepřijímá dospělý motýl žádnou potravu, ale žije jen ze zásob,  které nashromáždil ještě jako housenka.

 

Tip pro rodiče s dětmi…

Poletující motýli rozzáří oči dětí, zvláště když si přiletí sednout na květinu v jejich blízkosti. Odnesme si z výstavy krásnou vzpomínku a památku v podobě jedinečných fotografií našich ratolestí s exotickými motýlími krasavci. Rodinám s těmi nejmenšími doporučujeme k návštěvě výstavy všední dny okolo poledne a později, kdy je ve skleníku méně návštěvníků a budou si tak moci výstavu naplno užít a projet si skleník třeba i s kočárkem. Drobný hlad či žízeň zaženete díky automatu s občerstvením ve vstupní hale a stánku pod skleníkem. K dispozici je vám i přebalovací pult.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tip pro zamilované

Stále lákáme svou milou na sbírku motýlů? Vezměme ji raději na výpravu do pralesa plného živých exotických motýlů. Fotografie s křehkými krasavci nám budou hezkou vzpomínkou
na společné chvíle.

Romantickou procházku můžeme zakončit se sklenkou vína na terase vinotéky sv. Klára, odkud je překrásný výhled  na Prahu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tip pro každého…

Toužili jsme jako děti běhat loukami se síťkou za nedostižnými motýly? Na výstavě za námi tito křehcí tvorové přiletí sami. Motýli ve skleníku Fata Morgana volně létají a často si i sedají poblíž procházejících návštěvníků. Zážitek z tohoto blízkého setkání potěší nejen děti, ale i dospělé.

 

Prosíme návštěvníky výstavy,

aby na motýly nesahali, mají totiž na křídlech mikroskopické šupinky, které jim svým dotykem setřeme.

Motýl bez nich nedokáže létat a následně předčasně umírá.

 

Buďme ohleduplní k vystaveným živým tvorům!

 

Kurátorka výstavy: kurátorka sukulentních rostlin RNDr. Eva Smržová

 

171 00 Praha 7 - Troja

 

Trojská 800/196


Skleník Fata Morgana: máme otevřeno:

út - ne, státní svátky: 9.00 – 18.00 hodin

 

 

 

Venkovní expozice zahrady v dubnu 2017:

máme otevřeno: po - ne  9.00 – 18.00 hodin

 

Vinotéka sv. Klára: máme otevřeno:

po -  pá:  13.00 – 19.00 hodin

so - ne, svátky: 11.00 - 19.00 hodin

 

 

Během výstavy motýlů bude skleník Fata Morgana v pondělí  10. 4.,  24. 4., 15. 5., 22. 5. 2017 pro veřejnost uzavřen!

 

 

Hodnocení:  100 %

Olga Koníčková, Richard Koníček

Foto: © Václav Koníček, © Richard Koníček, Botanická zahrada

samanam@seznam.cz

www.facebook.com/wenca.nikonicek

www.gothichell.rajce.idnes.cz

 

Kalendář akcí duben -  červen 2017

Zakuklete se, prosím aneb Co nevíte o motýlech /hmatová výstava pro všechny smysly

 

15.  - 30. 4. 2017 – Výstavní sál

Letos pro pořádáme již 21. první ročník hmatové výstavy. Tentokrát jsme ji věnovali křehkým motýlům. Expozici můžeme prohlížet doslova všemi smysly. Život a jedinečnost tohoto hmyzu přiblížíme jak vidoucím lidem, tak návštěvníkům s poruchou zraku. Doplní ji zvukový průvodce, díky kterému se prohlídka změní v jedinečný zážitek. Výstava je  otevřena denně od 9.00 do 18.00 hodin ve výstavním sále v areálu venkovních expozic.

 

Burza afrických fialek

22. 4. 2017 – zázemí administrativní budovy

Milovníky afrických fialek zveme i letos na oblíbenou burzu těchto oblíbených pokojových rostlin. Přijďme obohatit svou sbírku a seznámit se s novinkami. Akce se koná 22. 4. 2017 v odpoledních hodinách v chodbě zásobních skleníků pod administrativní budovou botanické zahrady. Od 16. 5. do 28. 5. 2017 na již tradiční výstavě představíme různé hybridy rodů Saintpaulia  a Streptocarpus. Letos k nim přidáme i další příbuzné rostliny z čeledi podpětovitých původem z Ameriky. Na výstavě se spolupodílí SZO ČZS Saintpaulia.

 

Procházky zahradou s odborníkem od 17.00 hodin – Venkovní expozice

  4. 5. 2017/ Tomáš Vencálek – Šeříky

11. 5.  2017/ Iveta Bulánková  – Dřevité pivoňky

18. 5.  2017/ Petr Hanzelka – Skalničky a jarní trvalky

  8. 6.  2017/ Petr Hanzelka – Severoamerické skalničky

22. 6.  2017/ Jarmila Skružná – Klášterní zahrady, léčivé rostliny a střípky středověké medicíny

29. 6.  2017/ Iveta Bulánková  – Denivky, kaly a lilie

Hypertufy v zahradě/ 6. - 21. 5. 2017 – Venkovní expozice

Inspirujme se netradičními hypertufovými nádobami, kterými můžeme ozdobit svou zahradu na autorské výstavě Petra Horáčka. (Pozn.: Hypertufa je směs perlitu, rašeliny, cementu a vody. Výrobky z ní imitují svým vzhledem kámen.)


Bonsaje/ 19. - 28. 5. 2017 – Venkovní expozice, Japonská zahrada, výstavní sál

I letos pořádáme oblíbenou výstavu bonsají, které jsou u nás vystaveny netradičně pod širým nebem na pozadí kvetoucí Japonské zahrady. Uvidíme desítky bonsají nejen z našich sbírek, ale i od dalších významných českých i zahraničních pěstitelů. Výstavu doprovodí bohatý program s ukázkou japonských tradic.

 

Muškátová burza a prodej přebytků z botanické zahrady /26. - 28. 5. 2017 – Venkovní expozice

Srdečně  zveme na muškátovou burzu. Pelargonie jsou jedněmi z nejoblíbenějších balkonových rostlin u nás, proto nabídneme ty nejzajímavější druhy. Muškátovou burzu bude doprovázet prodej přebytků rostlin ze sbírek botanické zahrady.

 

Americké léto /od 17. 6. 2017 -  Venkovní expozice

Rok 2017 je v botanické zahradě věnován rostlinám Severní i Jižní Ameriky. Americké léto zahájí výstava kaktusů a sukulentů ve foliovém skleníku, na kterou naváže výstava fotografií‚ z četných botanických expedic na americký kontinent. V blízkosti severoamerické prérie a tee-pee se můžeme seznámit s přírodními výsadbami pestrobarevných severoamerických letniček, trvalek a skalniček a nově také s plodinami Nového světa.

 

22. 7. 2017 se koná Indiánský den

  5. 8. 2017 se koná  den plný americké kuchyně s nevšedními pokrmy a exotickými nápoji

 

Kaktusy a sukulenty/ 17. 6. - 16. 7. 2017 – Svět kaktusů a sukulentů

Výstava kaktusů a sukulentů tentokráte přiblíží jejich přírodní biotopy v celé Americe.  Výstavu doprovodí fotografie z expedic do Ameriky, které pomohou navodit tu správnou atmosféru. Další druhy si prohlédneme v geografické expozici sukulentní flóry, která se nachází v druhé části foliového skleníku. Během výstavy bude zajištěn prodej i poradna. O víkendech bude k dispozici průvodcovská služba.

 

Pražské vinice/ 24. – 25. 6. 2017

Během posledního víkendu v červnu máme možnost navštívit všechny pražské vinice. Využijme toho a vydejme se na putování za vínem, třeba na Vinici sv. Kláry do botanické zahrady.