Třídit odpad, třídit - pokyny se řídíme aneb chytrému napověz, hloupému dolož!

15.02.2015 20:53

Uvolnění všeho je fajn. Ale háček je v tom, že – jak už kdosi moudrý řekl - dřív se nesmělo nic a dodržovalo všechno, dnes se může všechno, ale nedodržuje nic.

 

A tak je ve společnosti, tedy mezi námi všemi, pořádný chaos. Zatímco jeden z nás kašle na cokoli a je tak „free“ a „in“, jiný dodržuje vše, co by měl, nebo co mu alespoň velí zdravý rozum, a je „out“ a „funny“.

A nebo retro. Jak se ostatně i zpívá:„Dřív, než jsem in, už jsem retro“.

A tak máme tu naší „demo-demokracii“, jak se taky už zpívá, v níž si vedle sebe žijí spokojeně jak vytlačovači ostatních účastníků silničního provozu do pangejtu, tak úzkostné a militantní ekomatky, kojící za pochodu a počítající „éčka“ jako my kdysi „céčka“.

 

A jsme u jádra pudla. I když ten se vyjádřit, tak bychom zírali.

 

Třídění odpadu.

Kategorie z aktuálních a kontroverzních.

Zatímco jeden ten odpad třídí, jako kdyby měl zachránit svět od ekologické nálože, jiný klidně narve do domovní popelnice na odpad černý pytel se vším dohromady, až je – dotyčná - ucpaná jak dálnice po sesuvu ošizeného mostu.

 

 

Ten první je samozřejmě těm druhým za blázna a ten druhý je pro okolí řízek či roštěnka, to podle pohlaví, a nad věcí. Prostě jak se také říká mezi všemi těmi „jakoby – Jakobíny“, je to „těžkej hardcore“ a „je to na bednu“.

 

Kdo ví, možná je to tak ale dobře. Už totiž není nic jenom černé anebo jenom bílé. Ani rudé nebo hnědé. Ani žluté nebo … no, to už bychom byli jinde …

Prostě, už všechno není stejné a je (možná?) ta možná a pestrá škála způsobů lidského žití a soužití.

 

Ale hlavně, a „vo tom to je“, že ještě nevymřel humor.

Tedy – a zase jsme u toho - je pochopitelně humor a humor – jasně.

Druhdy se říkávalo, a v jednu dobu dokonce z nezvaných oficiálních míst, že „Češi jsou smějící se bestie“. Nebyli. Šlo tehdy o humor ze zoufalství, řečený šibeniční.

 

Co se o Češích říká dnes, to snad ani nechtějme vědět. A ani po tom nepátrejme.

Když ale dokáže jeden zoufalý pražský domácí bojovat s ignorancí takovým způsobem, jako dokládají naše snímky, není a nemůže být ještě úplně nejhůř.

 

A je to rozhodně lepší než na jiném místě pražských Vinohrad, kde se na vjezdu do garáže, jenž bývá často a sebestředně blokováván parkujícím zajišťovatelem nesporně navýsost světoborných úkolů, skví: „Pane, ještě jednou a facka“.

 

Ano, i to je humor, a zřejmě už šibeniční a o poznání zoufalejší a vážnější.

Takže, nepomohou-li uvedené návodné pokyny, tak bude muset platit ono odjinud v nouzi převzaté:

„Ještě jednou a facka.“

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková