Tradiční tibetská kniha a malba aneb čeští restaurátoři jezdí do Tibetu...

09.06.2016 13:41

Národní knihovna Praha - přízemní výstavní chodba

25. 5.  – 9. 7. 2016

 

Vernisáž nové výstavy ´Tradiční tibetská kniha a malba´, která se konala ve výstavní chodbě v přízemí Národní knihovny, zahájila Národní knihovna ČR spolu se Sdružením pro Tibet a Národním muzeem – Náprstkovým muzeem asijských, afrických a amerických kultur.

 

 

 

 

 

 

 

 

Výstava, na kterou většinu exponátů poskytl MUDr. Dalibor Lebloch ze své soukromé sbírky, představila tibetskou knižní kulturu a sakrální malby z 1. pol. 20. stol. (nap. Božstvo v hrozivé podobě – s korunou z lidských lebek) prostřednictvím dekorativních látkových obrazů či tradičních knih. V současnosti řada tibetských památek chátrá, proto je cílem výstavy nejen přiblížení tak vzdálené kultury, jako je ta tibetská, ale i podpora záchrany památek přímo v Tibetu.

 

 

Tradice tibetské kultury je stále živá, a to nejen v oblast Tibetu, nýbrž je také rozšířena od himálajského regionu a severní  Indie přes Tibet a přilehlé provincie současné Číny až po Mongolsko a Burjakslo.   

 

 

 

Tibetština je monosylabický a tónický jazyk. Množství dialektů ilustruje tibetské rčení:

 

Každý  klášter má svého lamu, každé údolí svůj jazyk.“

 

Chceme apelovat na českou veřejnost, aby přispěla mnichům školy Gelug na restaurátorské práce v klášteře Diskit,“

vysvětlil hlavní důvod výstavy MUDr. Dalibor Lebloch, který předsedá Sdružení pro Tibet.

 

Můžeme zhlédnout historické závěsné obrazy z Mongolska, Ladaku a Nepálu v brokátových rámech, které zobrazují zobrazujících božstva buddhistického pantheonu, tibetské rukopisy a tisky, doplněné vzácnými předměty se vztahem k tibetskému buddhismu.

 

 

Sdružení pro Tibet (www.fortibet.cz), zorganizovalo mezi lety 2002 a 2014 sedm restaurátorských misí na pomoc ohroženému klášteru Diskit a jeho uměleckému dědictví. Na  fotografiích se můžeme přesvědčit, v jak havarijním stavu jsou vzácné historické nástěnné malby a jak se péčí českých odborníků zázračně proměňují opět ve skvosty tradičního buddhistického umění. Můžeme pomoci například benefičním nákupem na www.hithit.cz/tibetskyklaster, nebo přispěním na konto veřejné sbírky.

 

Máme otevřeno:  pondělí – sobota:  9.00 – 19.00 hodin  na výstavní chodbě v přízemí NK ČR (Klementinum)

Pro uživatele NK ČR je vstupné zdarma, pro ostatní 10 Kč

 

 

 

110 00 Praha 1

Klementinum 190

 

Hodnocení:  79 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková