Tomek Niewiadomski: Blue/Modrá aneb když si s vodou hrajeme, ale zahrávat si moc nemůžeme!?

17.05.2015 12:27

Dvorak Sec Contemporary - Praha

15.  – 25. 5. 2015

Na slavnostní vernisáži první  sólové prodejní výstavy černobílých i barevných fotografií polského autora Tomka Niewiadomskiho jsme přivítali osobně  jak autora, tak jsme zhlédli  i jeho 41 velkoformátových fotografií, nejnovější sérii  fotografií ´Blue´ .  Tématem výstavy je kontakt člověka s vodou, spirituální i tělesný a zbavený praktických hodnot. Projekt Blue můžeme považovat jako průřez jeho dosavadní fotografické cesty. Fotografie na skle jsou adjustovány  v dřevěných rámech (buk, dub).

 

Jak nám při zahájení řekla paní Olga Dvořák (na foto vpravo), partnerka galerie: „“V naší galerii se žádná samostatná výstava fotografií ještě neuskutečnila, i když jsme si to hodně přáli. Po dlouhém hledání se nám podařilo na loňském veletrhu Art Basel objevit Tomka. Jeho věci nás oslovily na první pohled. Navíc  jde o fotografa, který i v dnešním digitálním světě stále využívá klasických ručních zvětšovacích technik.“

 

 

 

 

 

 

Tomek Niewiadomski je považován za jednoho z nejlepších polských uměleckých fotografů, který získal své zkušenosti mimo jiné i v USA nebo Austrálii. Vystudoval prestižní School of Fine Arts – Photography v Sydney a své vědomosti získával také od světových fotografů jako je Michael Kennedy nebo Paul Aresu.

 

Cena velkoformátových fotografií (140 x 100 cm) se pohybuje kolem 5000 euro, menší  formáty (90 x 70 cm) jsou za zhruba 2 500 euro,“ řekl Petr Šec, partner galerie a dodal: Někomu  by se to za fotografie mohlo zdát hodně, ale jedná se skutečně o fotografa světového formátu, takže je to rozhodně dobrá investice.


Většina autorových fotografií zobrazuje místa, kde voda se dotýká země, kde vidíme jejich začátek a konec,  kde pozorujeme  linie vln na pláži, pobřeží i skal. Ve srovnání s bouřlivými mořskými vlnami se lidé nebo děti ztrácejí, ale z vody se opět vynořují, vznášejí se na mořském  povrchu   či se noří do modrých hlubin. Snímky si všímají i tématu samoty,  mocných vodních stěn  a vedou nás do oceánských hlubin. Mnohdy můžeme vodu zkrotit, aby lidem sloužila k potěšení, v akváriu nebo v oceanáriu. Modrá nekončí… v kontaktu s těmito fotografiemi se  stáváme  jakoby  uvolnění a naplnění touhou po prostoru, touhou po svobodě, kdy také vnímáme, že ve vzduchu cítíme jód… nám na www.www-kulturaok-eu.cz  mnohé fotografie připomněly příhodu z mládí, kdy jsme byli spláchnuti silnou nárazovou mořskou vlnou natolik a  do moře hnáni zpět od pláže, že jsme již viděli všechny svaté…naštěstí pomohla milosrdná ruka jedné z koupajících se na pláži nás pozorující… ona taková mořská vlna má neskutečnou sílu…není to vůbec žádná sranda…a když jsme pak viděli místní italské kluky, jak  po těch vlnách lehce, nebojácně, nerušeně a radostně surfují (zřejmě již od kolébky)…obdivovali jsme je pak samozřejmě  patřičně…


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tomek Niewiadomski (na foto vlevo uprostřed)

  • narodil se 1974
  • v současné době žije a pracuje ve Varšavě v Polsku
  • nejčastěji používá platina - print
  • www.tomekniewiadomski.com

110 00 Praha 1

Dlouhá 5

https://www.dvoraksec.com

 

Hodnocení: 99 %

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková