Tomáš Hlavina – Klas Eriksson – Annika Lundgren aneb jaká je hranice mezi kulturou ´nízkou´ a ´vysokou´ ?!

12.01.2018 09:43

Galerie NTK – Praha

14. 12. 2017 – 4. 2. 2018

 

Vernisáž nových tří výstav v Galerii NTK, výstavy děl tří umělců (Tomáš Hlavina - Klas Eriksson - Annika Lundgren), se v obou podlažích GNTK konala v předvánočním čase, 13. 12. 2017. 

 

 

 

 

 

 

Tomáš Hlavina: Před uměním a po umění. Vlivy a paralely mezi uměním do období renesance a konceptuálním uměním.

 

 

Výstava Hlavinových děl, instalovaných v  1NP, zahrnuje 9 objektů a instalací, vytvořených v průběhu posledních 4 let, které jsou praktickou částí autorovy disertační práce (´Před uměním a po umění´).

 

Postkonceptuální sochař Tomáš Hlavina (*1966)

  • patří mezi nejvýraznější české reprezentanty generace, která vstupovala na uměleckou scénu počátkem 90. let 20. století. Expozice je galerijním výstupem jeho doktorské práce. V současné době Hlavina spolu s asistentkou Annou Hulačovou vede ateliér sochy na AVU v Praze.

 

Způsob, jakým Hlavina ke své prostorové tvorbě přistupuje, nicméně přesahuje hájemství sochařství a ubírá se částečně směrem k médiu instalace a ke konceptuálnímu způsobu uvažování. Přesto si jeho kreace udržují silný estetický náboj. Hlavinovy objekty jsou ve výsledku plné dvojznačnosti a stojí kdesi na půl cesty mezi sochou a readymadem – jsou seskládány z nalezených komponentů, do těch je ale ´sochařským´způsobem zasahováno. Můžeme je číst jako schémata, sestavy znaků, jako elementy jazyka, ke kterému nicméně postrádáme příslušný kód. Významy zde pouze tušíme, kontext Hlavinových děl je rozmazaný, otevřený. Zůstává napětí mezi sdělením a mlčením, racionalitou a iracionalitou, podivností banalitou, odtažitým chladem a poetickou vytříbeností.  (použito z textu Milana Mikuláštíka)

 

Kurátor: Milan Mikuláštík

https://www.hlavina.info/

Klas Eriksson: Serie B

Švédský umělec Klas Eriksson (*1976, Stockholm, Gothenburg) představuje v Galerii NTK /2NP/ své nejnovější objekty, obrazy a video (Blooper/Pitomost, 2017). Dlouhodobě zpracovává témata prostředí alternativních společenských skupin, asociovaných kolem jednotného společenského/kulturního tématu, a které komunikují pomocí kodifikovaných znaků (např. fotbalové chuligánství). Eriksson používá příbuzný jazyk těchto alternativních kultur při tvorbě ryze uměleckých děl, soch, objektů, obrazů a vizuálních intervencí do veřejného prostoru.

 

 

 

Také happeningy a performance, které organizuje, mají často charakter subkulturní události. Umění mu umožňuje překlenout polohy projevu, které jsou na opačných pólech společenského/kulturního žebříčku. Eriksson spojuje tak kulturu ´nízkou´ a ´vysokou´ a hranici mezi nimi dělá neviditelnou nebo její existenci zpochybňuje. Věnuje se zejména vizuálnímu a performativnímu charakteru tohoto prostředí.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kurátor: Lexa Peroutka

www.klaseriksson.org

 

 

 

 

 

Annika Lundgren: Winter is Coming – on Spirits and Populists

Videoinstalace švédské umělkyně Anniky Lundgren (*1964, Berlín)), která vznikla speciálně pro její výstavu v Galerii NTK /2NP/, je autorskou interpretací politické historie západoevropského prostoru. Forma, kterou umělkyně využívá, zahrnuje videa, fotografii nebo performance. Umělkyně totiž studuje strukturu západního politického narativu. Mnoho jejích projektů má dlouhodobý charakter, a jsou tak vlastně výzkumem. Lundgren dále rozvíjí nové formy kolektivního vzdělávání v právě založeném projektu Škola Skogen.

Kurátor: Lexa Peroutka

www.annikalundgren.net

 

Kurátor Galerie NTK: Milan Mikuláštík

160 00 Praha 6

Technická 6

Máme otevřeno: út – ne: 10.00 -18.00 hodin

Vstup: volný

www.techlib.cz

 

Hodnocení: 59 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/ztracena-forma-lost-forma-aneb-socharstvi-vs-tradice-sculpture-vs-tradition/