Tereza Severová a její host Tomáš Svoboda: Orient expres aneb kdopak by tam hledal vraha?!

16.07.2015 10:08

Galerie SPZ - Praha

20. 6. - 24. 7. 2015

 

Na vernisáži v malé komorní galerii nás vždy čeká nemalé překvapení. Autoři si mohou svoje vlastní představy zde dokonale vystavit. A nyní se malý výstavní prostor galerie se proměnil v kupé jedoucího vlaku. Obraz za oknem se míhá jako na políčkách filmového pásu.

Oba vystavující autoři se dlouhodobě zabývají analýzou média filmu. Tomáš Svoboda, host výstavy, dělí film na jednotlivé složky, nahrazuje je, či zcela pomíjí. Je na divákovi a jeho imaginaci, aby si dekonstruovaný film opět poskládal a doplnil na základě vlastních představ a zkušeností. Cesta vlakem mezi Libeňským a Masarykovým nádražím se tak může stát nečekaným zážitkem.

Tereza Severová pracuje s přivlastněným materiálem. Soubor prezentovaných fotografií vychází z konkrétního filmového díla – Vraždy v Orient expresu z roku 1974. Filmový obraz byl rozdělen na vrstvy popředí a pozadí. Z původních záběrů bylo odstraněno vše kromě posledního obrazového plánu – krajiny za okny. Tato okna mohou být chápána jako analogie vidění samotného, poskytující pouze určitý výsek z pozorované skutečnosti.


110 00 Praha 1

Pštrossova 8

e-mail:  info@galeriespz.com

www.galeriespz.com

 

 

Galerie SPZ

je nezávislý prostor zaměřený na prezentaci současného umění a především začínající či etablované umělce střední generace. Projekt vznikl jako společná kurátorská iniciativa Lukáše Machalického a Roberta Šalandy. Pro dramaturgii Galerie SPZ je určující experiment a umělecká konfrontace. Vystavovaný autor si vybírá svého hosta. Kromě celoročního programu připravujeme kurátorský okruh, který využívá vlajkového stožáru nad osou galerie. Každé tři měsíce vybereme autora, který se bude prezentovat na velkoformátové vlajce nad vstupem.

Máme otevřeno: sobota: 14.00 - 18.00 hodin

Mimo sobotu a vernisáže je výstava ke zhlédnutí přes výlohu

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková