TAXI 5 aneb další akční komedie s bílým taxi aneb vše je jinak, nebo stejně…?

03.05.2018 14:02

Lucerna/ Malý sál – Praha

30. 4. 2018

 

Na pozvání českého distributora jsme zhlédli akční francouzskou komedii Taxi 5. Připomeneme-li, že její domácí premiéra byla v dubnu 2018 a do našich kin vlétne vytuněný bourák měsíc po té, což stojí za pochvalu. Akční tak není jen film, ale i distributor. Což vypadá dobře. Mírné šolíchání šmakem obav po nákuku traileru pomiňme… Nebuďme předpojatí.

 

 

Tak o co - go?

Slyšme slovo distributora: Pařížský superpolda Sylvain Marot je proti své vůli převelen na městskou policii do Marseille. Bývalý komisař Gilbert, nyní primátor města, ho pověří speciálním úkolem. Má dopadnout gang italských lupičů, kteří v nadupaných Ferrari vykrádají jedno klenotnictví za druhým. Jenže s chabě vybaveným vozovým parkem francouzské policie to půjde splnit velmi těžko. Silvain tak má jen jednu možnost. Přemluvit ke spolupráci Eddyho Makloufa, synovce slavného Daniela Moralese. Eddy totiž po svém strýčkovi zdědil jeho vytuněné bílé taxi. Bohužel už ale nezdědil jeho řidičské schopnosti. Zato Sylvain je excelentní řidič, který se s volantem v ruce snad narodil.

 

Nikoli čaj o páté, ale čaj po páté?

Jak se to vezme. Co trailer napověděl, anotace skoro doložila. V prvním kole teď nejde o film jako takový, spíš o to, kdo v něm hraje, přesněji, kdo v něm nehraje. Znalci a fandové téhle nekonečné (asi) série zabědují. Čas plyne a libůstka Luca Bressona, jenž je producentem 5. dílu, se děje 20 let od uvedení dílu prvního. A protože čas nezastavíš, štafetu přebírají nové herecké tváře. A v tom se dá tušit problém. Problém, jako když frantíci zkoušeli přetočit Angeliku nově, s novými tvářemi. A bum! Sebelepší film dostal na solar. Divák je tak trochu konzerva. A osvědčené tváře a typy jsou základ úspěchu. A Taxi úspěšné je. Nebo bylo? Naštěstí to není až takové, jako byl pokus amíků zrecyklovat tohle, skoro až kultovní Taxi - typicky jejich - remake. To ne. Francouzi jsou o něčem jiném. To zase prr…A tak jediné, co zůstává pořád a nesporně i líp, je to absolutně hlavní, co ten film, ta série, nabízí a zaručuje - vytuněné bouráky a adrenalinové honičky. Ty jsou stále takové, jak mají být.

 

Děj se co děj, i akčňák má děj

I tady si to koleduje. Autor řádek, jsa veterán, si tak nějak nečekaně vybavil Četníky ze Saint-Tropez. Ne dějem, ale základem. Expert odjinud přijde mezi spící sbírku podivínských týpků. Jenže ten, kdo přichází tady, není Luis de Funès a týpci jsou tu totální exoti. Inu jsme dál. A netočila se ´jen´ veselohora, ale akční komedie. A tak musí být přetáhnuté i postavy. Fajn.

Jde o auta. Jasně. Superauto. Pamětník si zas vybaví americký TV seriál Knight Rider z let 1982 - 1986. Hlavní superman, David Hasselhoff (ještě neožralý a štíhlý) tam zachránil, co šlo. S inteligentním bourákem - KITT. Sláva, v Taxi 5, to bílé ´taxi´ zatím ještě nemluví…

Ale amícká inspirace se ve francouzském dílku mihla. Zvrací se tam jak ve většině zámořských komedií. A francouzský blink si s americkým rozhodně nezadá.

A ještě subjektivní šťouch… Franck Gastambide, spoluautor scénáře, režisér a také hlavní postava … no … Vin Diesel, americký herec, režisér, scenárista a producent je tvrďák větší.

 

Proti gustu žádný dišputát

Ale dost mudrování. Rychle a zběsile šlo už provařit osmkrát. A pořád frčí. Uvidíme, kam se Taxi (1998, 2000, 2003, 2007) dořítí v dalších dílech… Prostě, hory (doslova) nabouraných bouráků trumfnou i Kobru 11, a že ta se dožila snad tisícího dílu. A vypnout hlavu a sledovat autíčkové závody, autoskoky do dálky, autopřemety a autopiruety, stejně jako fekální metač vypuštěný na hlavy pomazané (pak doslova), je pro dlouhé nudné letní večery docela bžunda. Tak co by… Máme si furt jenom drtit mozky problémy dne? Úlet od reality byl, jest a bude kouzlem filmu, tak si ho dejme a pořádně vytuněný. Jo, a ta kočka (Sabrina Ouazani, 29 let), co tam ty bouráky tuní levou zadní, ta stojí taky za pohled. Je totiž taky solidně vytuněná…

Titul: Taxi 5

Země původu: Francie, 2018

Producent: Luc Besson

Režie: Franck Gastambide

Scénář: Franck Gastambide, Stéphane Kazandjian, Luc Besson

 

Scénografie: Samuel Teisseire

Hrají: Franck Gastambide, Salvatore Esposito, Sabrina Ouazani, Bernard Farcy, Malik Bentalha, Edouard Montoute, Anouar Toubali, Ramzy Bedia, Waly Dia, Sissi Duparc, Eric Fraticelli, Yvonne Gradelet, Moussa Maaskri, Monsieur Poulpe

Kostýmy: Claire Lacaze

 

Žánr: akční / komedie

Stopáž: 85 minut

 

Do kin bude BIOSCOP snímek distribuovat od 10. 5. 2018

 

Hodnocení:  59 %

Richard Koníček

Foto: bioscop

 

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=vLNrgqHAMhA