Syntéza ve vile Winternitz aneb architektura a umění v harmonickém souznění

08.03.2024 18:42

 

 

Syntéza

Umění a architektura v harmonickém souznění

1. 3. 2024 – 19. 5. 2024

Kurátor: ADAM ŠTĚCH

Vila Winternitz

 

 

Výstavní cyklus Winternitzovy vily pro rok 2024

rozvádí odvěké téma - propojení architektury a výtvarného umění

v mnoha různých podobách.

 

 

Letos nejen v rámci tradičních architektonických výstav, ale také

v nových sochařských expozicích v zahradě vily.

Kurátor Adam Štěch proto ve spolupráci se svými kolegy ze skupiny OKOLO,

Matějem Činčerou a Janem Klossem,

připravil výstavu reflektující propojení architektury a výtvarného umění

a

kurátorka Kristýna Jirátová

uvedla díla některých českých sochařů do zahrady vily.

 

 

Syntéza - Umění a architektura v harmonickém souznění

 

Tisková zpráva připravená k již tradiční architektonické výstavě konané ve Vile Winternitz, zněla jako vždy lákavě a opět naznačovala, že uvnitř tohoto architektonického klenotu nalezneme přehlídku dalších klenotů, které se nám za celý život nepodaří na vlastní oči spatřit. Ve Winternitzově vile a na fotografiích kurátora výstavy, Adama Štěcha, se nám to podaří. No, posuďte sami:    

„První letošní architektonická výstava nazvaná Syntéza, s podtitulem Umění a architektura v harmonickém souznění představuje kurátorův osobní výběr 14 staveb, které v sobě bytostně propojují architekturu a výtvarné umění v odlišných rovinách.

Ať už to jsou rozmanité umělecké Gesamtkunstwerky, neboli totální umělecká díla, ve kterých se architektura a výtvarné umění harmonicky a přirozeně doplňují, nebo jedinečné umělecké ateliéry a domy výtvarníků.

Bohatý obrazový materiál nás provází téměř po celém světě a představí méně i více známé architektonické projekty, v jejichž příbězích hraje výtvarné umění zcela esenciální roli.

Domy výtvarných umělců koncipované jako výjimečná místa kreativity i veřejné stavby, ve kterých zaujímá umělecká stránka své dominantní postavení. To vše reflektuje jedinečnou symbiózu těchto dvou svébytných uměleckých disciplín, kterou kurátor Adam Štěch zachytil při svých návštěvách těchto skvostů.

Umělecké téma výstavy rozvíjí i její originální prostorová instalace, která symbolicky obě disciplíny směle propojuje.“

 

 

Nenechali jsme si ujít ani zahájení

 

Vernisáže výstav konaných ve Vile Winternitz nejsou nikdy jen obyčejné vernisáže, jakých za www.www-kulturaokeu.cz absolvujeme celou řadu. Atmosféra vernisáží u Winternitzů se díky manželům Kristině a Davidu Cysařovým, pokračovatelům slavného zakladatelského rodu a provozovatelům Vily, daří dodržet předsevzetí, vrátit alespoň na chvíli čas a vytvořit ve Vile atmosféru, jaká v ní panovala před válkou, kdy v ní ještě šťastně žili Jenny, Petr, Suzana a Josef Winternitzovi. Tedy atmosféru tehdy tak běžných přátelských salonů.

Kruté přerušení je už raději zapomenuto a nová generace rodu navazuje na tu nejlepší tradici, jaká zde kdysi panovala. Snad je to zásluhou hostitelů, možná geniem loci samotné Vily, ale skutečně se zde přítomní ocitají pomyslně o století zpět.

 

 

A jaké to tam tedy tentokrát bylo?

 

První - dvojitá - vernisáž odstartovala nový cyklus výstav s tématem - propojení umění a architektury.

Bylo jako vždy plno, celá vila nám byla jako vždy k dispozici a atmosféra byla také jako vždy, skvělá. Ale i trochu nová v tom, že se zde tentokrát propojovaly světy, které k sobě od věků patří. Architektura a umění. Vernisáž zahájil za tým Vily David Cysař. Slovo dostal zástupce městské části Prahy 5 – radní pro kulturu Štěpán Rattay. Samozřejmě i kurátor výstavy s názvem Syntéza, Adam Štěch, a kurátorka umělecké výstavy nazvané Otisk – Kristýna Jirátová.

Zahrála – již podruhé – nevšední industriální kapela s názvem Roxor, kterou založil jeden z vystavujících umělců, Michal Cimala. Tančilo se, a jak se dnes módně říkává - ve Vile to žilo.   V tomto článku se – zatím a pro přehlednost - věnujeme nejprve interiérové výstavě fotografií špičkové architektury na pomezí uměleckých artefaktů, nazvané Syntéza, jejímž kurátorem a autorem umně vystavených fotografií, je Adam Štěch.

Na úžasné a důvtipné instalaci se spolu s ním podílela skupina grafického designu, která si říká OKOLO a tvoří ji dvojice umělců - Matěj Činčera a Jan Kloss.

 

 

Co jsme zaslechli při zahájení?

 

·         David Cysař

Akci zahájil jako hostitel David Cysař. Především nám oznámil, že dvojvýstava není náhodná, a že Vila Winternitz pro letošní rok změnila svoji výstavní koncepci.

Změna spočívá v tom, že místo jedné - čistě architektonické výstavy - zde budou výstavy dvě. Ta tradiční, interiérová bude, jak je už zvykem, věnovaná i nadále architektuře, zatímco ta druhá, bude venkovní a to v přilehlé zahradě Vily, bude věnována umění výtvarnému.

Půjde o skulptury instalované do plenéru. Jedním z důvodů je fakt, že provozovatelům Vily se jevil její venkovní prostor poněkud opomíjený. Konkrétní inspirací k tomu rozhodnutí, byla loňská letní výstava, nazvaná Chaty (viz. náš článek: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/chaty-aneb-znovuobjevena-dila-architektu-frantiska-cubra-a-zdenka-pokorneho-autoru-pavilonu-expo-58/ ), jejíž součástí byl i stylový přesah do zahrady, která stylově ožila nadšeným „piknikem“ návštěvníků.

To vše vedlo k rozhodnutí, nabídnout zahradu výstavě umění - tedy sochám, jež přece do každé správné zahrady nedílně patří.  

Druhé, co nám David Cysař sdělil, už trochu naznačovala sama o sobě svébytná instalace – nezbytná k hudební produkci pořádané ve dvoraně vily. Na forbíně haly se totiž zjevily víc než bizarní hudební nástroje, náležící svébytné industriální kapele Roxor.

Tuto skupinu nám David Cysař představil a připomněl, zapomětlivým, že tahle kapela již jednou ve vile svoji produkci s úspěchem předvedla.

My, za náš web si k tomu dovolíme dodat, že ač je atmosféra Vily naladěna pocitově na zcela jiný hudební styl, snese klidně a bez problémů i muziku, jako nabízí skupina Roxtor. Je na tom vidět, že geniální architektura Josefa Loose není dogmatická a poplatná době, ale že je nadčasová a všeobjímající.

Ale zpět k Davidu Cysařovi.

Závěrem svého vstupu ještě uvítal a nám představil vzácné hosty večera, jimž následně předal slovo.

 

 

·         Štěpán Rattay

Jako první hovořil zástupce Prahy 5, radní pro kulturu Štěpán Rattay.

Ve svém příspěvku ocenil dobrou spolupráci Prahy 5 s chloubou městské části, s vilou Winternitz, která – jak také řekl, nejen, že skvěle funguje, ale spolupráce především bezpečně trvá, ba dokonce se ještě dále prohlubuje.

Osobně pak Štěpán Rataj uvítal novinku výstavní nabídky Vily, kterou je a budou výstavy v zahradě, další aktivita pro občany a návštěvníky Vily. Výstava totiž významně oživí i exteriér Vily. A jak připomněl, tak dnes už tu zdaleka není Vila jen pro návštěvníky Prahy 5, ale běžně ji navštěvují zájemci z celé Prahy a dokonce už i mimopražská veřejnost si do Vily nalézá cestu. 

V závěru poděkoval nejen manželům Cysařovým, ale celému týmu Vily, který vnímá jako tým dokonale fungující.

Neušlo nám, že pan radní úplně na závěr svého vstupu ještě utrousil takový malý zajímavý bonmot, který zněl asi takto: Když se v Praze 5 něco opravdu povede, tak je to ve Vile Winternitz. No, dle našeho názoru, to zdaleka nebyla jen pouhá zdvořilostní fráze…

 

 

·         Adam Štěch

Kurátor interiérové výstavy „Syntéza: Umění a architektura v harmonickém souznění“ Adam Štěch především ve svém vstupu připomněl, že současná výstava, kterou připravil ve spolupráci týmem Vily Winternitz, je již 10. – tedy jubilejní – v pořadí, a že tyto výstavy představují 4 roky jeho spolupráce s Vilou Winternitz, především s Kristinou a Davidem Cysařovými.

Také Adam Štěch si pochvaloval, že nová výstavní koncepce Vily, kdy uvnitř bude výstavní prostor věnován architektuře a venkovní zahrada umění ve veřejném prostoru, je přímo ideální kombinací. Vždyť propojení umění s architekturou je přirozené a odvěké.

Pak už se Adam Štěch rozhovořil přímo k výstavě vnitřní, kterou připravil.

Připomněl, že nápaditá instalace značně rozsáhlého tématu, který si vybral pro tuto výstavu, vyžadovala hledání jak ji zpřístupnit množství fotografií tak, aby měly vypovídací hodnotu. Ocenil proto mimořádně zajímavé instalační řešení, které připravili pro jeho soubor fotek designeři ze skupiny Grafického designu OKOLO, Matěj Činčera, Jan Kloss. Nesnadnost úkolu tkvěla především v tom, že výstavní prostory jsou komorní a na výstavě se představuje 14 projektů, prezentovaných vždy více záběry z různých úhlů pohledu.

Závěrem Adam Štěch zdůraznil, že souznění vnitřní a venkovní výstavy způsobí, že venkovní výstava organicky podpoří (ne naruší!, jak zdůraznil) čistotu architektury Vily a že tak vznikne živý dialog mezi architekturou a uměním.

 

 

P. S.

 

O umní v zahradě Vily Winternitz, kolektivní výstavě s názvem Otisky, píšeme podrobně na jiném místě… (viz. náš článek:

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/synteza-ve-vile-winternitz-aneb-architektura-a-umeni-v-harmonickem-souzneni/  

 

Text: Richard Koníček

Foto (výstavy): Marie Kubíčková, DiS., foto(zahájení), Luboš Stiburek   

 

 

Syntéza

Umění a architektura v harmonickém souznění

1. 3. 2024 – 19. 5. 2024

Kurátor: ADAM ŠTĚCH

Vila Winternitz

https://www.loosovavila.cz/