Světlo v obytném interiéru aneb bez světla bydlet ještě neumíme

05.05.2013 18:05

Světlo v obytném interiéru aneb bez světla bydlet ještě neumíme

3. ročník specializované výstavy svítidel, designu a příslušenství pro odbornou veřejnost

4. – 7. 4. 2013

 

Veletržní palác Národní galerie v Praze

 

V minulých týdnech jsme se zúčastnili  třetího  ročník bienále výběrové výstavy svítidel, příslušenství osvětlovacích soustav a řízení osvětlení předních českých a světových značek, který proběhl  od 4. do 7. 4. 2013 ve Veletržním paláci v Praze.  A to pod lákavým názvem ´Světlo v architektuře 2013´. Na výstavě jsme mohli zhlédnout  nejlepší a nejvýznamnější české a světové značky z oboru svítidel a osvětlovací techniky.

 

„Světlo je všechno, když není tma. Světlo je barva. Světlo je všechno, co vidíte“ (www.pizzakobra.iguzzini.com) 

 

Světlo nejen pro naše oči

V našem obydlí se snažíme pomocí různých světel navodit příjemnou atmosféru, uklidnění našich myslí nebo prostě jen dosáhnout zkrášlení našich interiérů.

 

Účinky světla

K příjemnému obydlí nebo k pracovně nevyžadujeme jen zdravou a zdařilou architekturu, pohodlný nábytek, ale i tepelnou a světelnou pohodu. Známe dokonce místa, kde ve své prapůvodní formě světlo bezpodmínečně vyžadujeme: lampa na čtení, světlo na kuchyňské desce či pracovní kout u počítače. Osvětlujeme-li místnost, ať už přímo či nepřímo, vytváříme prostor. Osvětlením ale nesmíme oslňovat. Zajistíme-li si správné, mnohdy i zdravé světlo, zajistíme si i ochranu proti zimním depresím a současně chráníme naše oči. S příchodem zimy máme totiž skoro všichni pocit, že bychom se nejraději uložili k zimnímu spánku. Ráno býváme unavení, nechce se nám vstávat, odpoledne zjišťujeme, že se překotně blíží tmavé večery a na všechno špatně vidíme. Čím to je? Je to důsledek snížení intenzity slunečního záření, které se zvýší na normální stav zase až na jaře. A to ožíváme, nejen my, ale i příroda. Proto bychom měli vědět, jak naše svítidla budou na nás působit zejména v podzimních a zimních měsících.

 

Světlem ovlivníme náš život

Světelnou technikou ovlivňujeme náš život - některé činnosti bychom bez umělého světla nemohli vůbec vykonávat. Pomocí elektrického světla si pomáháme při práci a spoluvytváříme pohodu při našem odpočinku. Při nízké hladině osvětlení naopak přestáváme vnímat nejprve malé detaily, pak velké detaily, nakonec nevnímáme ani barvy. S klesající úrovní osvětlení zvyšujeme počet našich chybových úkonů.

 

Komplexní plán osvětlení

Chceme-li řešit osvětlení v novém domě či bytě, můžeme plánovat světla s dostatečným předstihem. Pokud můžeme, necháme si vyprojektovat koncept celkového osvětlení, jenž nám ušetří peníze za dodatečné budování elektrosítí a zahlazování povrchových stop. V návrhu věnujeme pozornost každé místnosti a jejímu účelu. Počítáme s dostatečným množstvím zásuvek na správných místech, abychom předešli zbytečnému hyzdění interiéru nekonečnými prodlužovačkami a šňůrami, které - ve snaze o ukrytí - maskujeme nábytkem či koberci. V současné době centrální osvětlení umístěné ve středu místnosti ustupuje většímu počtu malých světelných zdrojů instalovaných do stropu či podhledu s cíleným světelným tokem. Vestavujeme je i v nábytku nebo garnýži a prostor tak osvětlujeme nepřímo.

 

Osvětlení lokální a celkové

Dobré osvětlení interiéru nespočívá v kvantitě, ale v kvalitě. Musíme totiž zachovávat soulad celkového osvětlení s intimním, dekorativním, ale i lokálním a funkčním posláním. Pomocí celkového osvětlení sloužíme orientaci, zejména ke zviditelnění nábytku a dalších předmětů. A umístěním stropního závěsného tělesa zase propouštíme svit celým povrchem. Považujeme za vhodné použít i světlo zapuštěné ve stropě, nastavené potřebným směrem. Je vzrušující pozorovat, jak můžeme pomocí směru světla změnit naše vnímání jakéhokoliv objektu v interiéru. Pomocí intimního a dekorativního osvětlení zdůrazníme či potlačíme to, co je třeba. A co považujeme za rozdíl mezi osvětlením lokálním a funkčním? Jiné svítidlo svítí u naší snídaně v jídelním koutě, jiné na knížku v "ušáku" a jiné na náš pracovní stůl. Většině těchto svítidel přisuzujeme i další roli. Chráníme si zrak. Mimochodem. Správné světlo nezávisí na síle žárovky, ale na jejím umístění, směrování a zohlednění účelu a prostředí. Dokonce i náš věk si žádá různé světlo, stejně tak jako je žádá den či noc. A máme-li ve stropě přípojku na lustr, nemusíme si bezpodmínečně myslet, že právě tam lustr umístíme.

 

Barevné podání

Pro každý druh naší činnosti vyžadujeme určitou minimální hladinu osvětlení. Pro běžné činnosti počítáme s hladinou osvětlení 160 až 300 luxů, přičemž bychom domácnosti měli mít průměrně osvětleny na hladinu 100 luxů, zatímco při místním osvětlení, např. na pracovní ploše kuchyně, počítáme se 300 lx. Jedním z kritérií, podle kterého vybíráme žárovky nebo zářivky, je barevné podání. Je to bezrozměrná hodnota, kterou udáváme, s jakou přesností, případně s jakým zkreslením jsou podávány barvy. Hodnotu indexu 100 vztahujeme  ke standardnímu světlu, kterým umožňujeme dokonalé podání všech barevných odstínů  s ohledem ke křivce citlivosti lidského oka. Barevné podání se může velmi výrazně lišit, přestože na první pohled vypadá barva světla u různých světelných zdrojů stejně. Za dokonalé barevné podání považujeme například denní světlo mezi 13. a 16. hodinou letního času.

 

Světlo v kuchyni je důležité!

Jen velmi dobrá schopnost barevného podání zaručuje, že barvy okolí nebo lidské kůže budou vypadat přirozeně. A to je důležité, zejména v kuchyni, kde pracujeme s potravinami. Do kuchyně proto volíme teple bílou barvu. Pro kuchyně si na trhu vybereme buď normální žárovky, halogenové žárovky o 230 V a nízkonapěťové halogenové zářivky, dále hospodárné kompaktní zářivky opatřené buď běžnou žárovkovou šroubovou objímkou nebo jednopaticové, a nakonec i třípásmové zářivky nebo "de Luxe" světelné lampy. Všechny údaje najdeme na vlastním světelném zdroji a obalu.

 

S lustrem už dávno nevystačíme

Dnes v odborných kruzích mluvíme stále více o tom, že centrální stropní osvětlení uprostřed místnosti ztrácí na významu. Musíme totiž vytvářet atmosféru a ne nouzové osvětlení. Instalací příliš jasného (pronikavého) světla oslňujeme a výsledkem je naše předčasná únava. Za zvlášť příjemné považujeme vhodně instalované osvětlení nízkonapěťovými halogenovými světly. V současné době můžeme využít LED svítidla, která posouvají hraníce úspornosti a designu ještě dál…

 

Kombinujeme denní a umělé světlo?

Ke kombinaci denního a umělého osvětlení v obytných interiérech docházíme zcela zákonitě. Míra kombinace vychází např. z velikosti a tvaru místnosti, velikosti a umístění okenních otvorů, orientace ke světovým stranám, zastínění otvorů, denní hodině apod. Pomocí správné osvětlovací soustavy bychom měli na tuto proměnlivost v čase a ročním období reagovat a umožňovat regulaci, ať již změnou počtu rozsvícených svítidel nebo jejich regulací.

 

Vytváříme prostor bez světel

Použijeme-li na strop místnosti, kam proniká denní světlo, např. skleněné tabulky s mléčným zabarvením, vytvoříme rovnoměrné prosvětlení stropu denním světlem tak dokonale, že už nám postačí jen umístit několik světel bodových. Výsledek osvětlení je rovnoměrný a difúzní. Použijeme-li barevná skla, pak pouze měníme barevnou atmosféru výsledného efektu. Můžeme to aplikovat především v supermoderních bytech loftových. Tam můžeme opravdu se svítidly dělat zázraky.

 

Stále více interiérů koncipujeme se sníženým podhledovým stropem. Především snižujeme vysoké stropy, zakrýváme nekvalitní současný strop, zateplujeme prostor, případně vytváříme stropu atypické konstrukce. Ve všech variantách se však musíme vyřešit otázku osvětlení interiéru. A k tomu využíváme například podhledová svítidla s přímým rozložením světelného toku (downlight). Velikostí prostoru nad podhledovým stropem determinujeme druh svítidla, tedy otázku, zda zvolíme světlo vestavné, polozápustné, či přisazené. Neuděláme chybu, když v kazetovém podhledu zavěsíme světla symetricky. Nabízí se nám proto různé krycí a dekorační prvky, prstence doplněné dekoračními kuželkami a miskami, včetně barevného provedení. S halogenovou lampou o 20 W vystačíme na 2 - 3 metry čtvereční prostoru, s lampou o 35 W nasvítíme prostor o velikosti 3 - 4 metry čtverečních. Odborníci nám - na základě počítačového programu - vyberou nejen vhodné typy svítidel, ale také vypočítají jejich počty nutné pro daný prostor.

 

Nekupujme lampy na tržišti

Hodláme-li si koupit svítidlo, nebude to pro nás vůbec okrajová záležitost. V současné době si můžeme na trhu vybírat z kompletního sortiment svítidel od českých i zahraničních výrobců. Ale firmy už nenabízejí jen jednotlivá svítidla, ale např. celé sestavy stojacích, stropních, bočních a stolních svítidel v témže designu. Pomocí těchto kompozičně vyvážených celků řešíme původní interiéry a exteriéry rodinných domů, bytů, ale i hotelů, kancelářských a dalších prostor. Ceny rozlišujeme ve třech kategoriích: super de lux, střed a lidová.

 

Vybíráme svítidla

Proč bychom měli věnovat výběru svítidel mimořádnou pozornost? Protože, nainstalujeme-li jednou drahý lustr, nebudeme chtít již ho zase po chvíli měnit, zejména tehdy, když se nám znelíbil z různých důvodů. Dokonce bychom mohli říci, že bychom se měli držet pořekadla: "Vybírej nadvakrát, jednou instaluj". I když samozřejmě striktně nepředpokládáme, že svítidla nám vydrží po celý život. Stojíme-li tudíž před otázkou, jaké osvětlení vybrat do určitého interiéru, pak si musíme především uvědomit, jaké chceme mít osvětlení, zda nenápadné a skryté, normální nebo extravagantní.

 

Drahým designem se potěšíme

Svou osobnost můžeme projevit vybráním správného světla na správné místo, volbou designu, materiálu a provedení, které budou odpovídat našemu životnímu stylu. V podstatě s žádným typem osvětlení nebudeme šetřit. Pokud si nakupujeme svítidlo přímo v designovém centru, zaplatíme za ně mnohem více, ale výsledkem bude, že budeme však mít svítidlo originální. Samozřejmě je umístíme do prostor, kde je uplatníme především jako solitér. Svítidel navržených od designérů je spousta, přičemž při jejich výběru se jistě zapotíme. Bývají totiž tak originální, tak krásné, ba přímo k neuvěření, takže se budeme nesnadno rozhodovat.

Současné trendy

Nejsme-li tak nároční, vybíráme si ve specializovaných studiích, kde můžeme nalézt lustry i svítidla velmi zajímavého provedení. V současné době se nám nabízejí světla obecně jednodušších tvarů, můžeme vypozorovat i vliv funkcionalismu. Dokladem jsou svítidla v módním stylu, spojující krásu a účelnost, s řadou možností, jak doslova rozsvítíme a oživíme interiér. Musíme dbát na jejich pečlivé umístění v interiéru, přičemž i zde vyznáváme heslo, že méně bývá více. Na trhu nalezneme např. svítidla se širokým světelným kuželem i svítidla se svázaným světelným paprskem. Nad jídelní stůl můžeme použít pohyblivá světla, která lze snadno nastavit podle potřeby. Dekorativně působí, jsou-li instalována na vrchních skříňkách tak, že svítí do stropu a osvětlují tudíž prostor nepřímo. Stále musíme mít na paměti, že je nutné, abychom dobře viděli. To zajistíme pomocí lokálního, dokonalého a dostatečně "cíleného "osvětlení. Dosáhneme toho pomocí svítidel, která můžeme různě nastavovat. Ať už tím myslíme závěsná, stolní či ta, která upevňujeme na svorky.

 

Dekorativní osvětlení

Snem mnohých romantiků bývá snést modré z nebe či snímat hvězdy z oblohy a zdobit  jimi strop nad hlavou blízké osoby. Díky možnostem techniky i tyto pošetilosti můžeme realizovat, např. že si pořídíme si světlovody nebo před halogenovými spoty umístíme barevná sklíčka. Nebo si objednáme speciální rastrové stropní elementy, kde můžeme mít povrch z leštěného hliníku s dekorativními hvězdičkami, do nějž zabudujeme miniprojektor s jedno nebo vícebarevnými otáčejícími se čočkami.

 

Staré věci v novém světle

Moderní systémy nabízejí i různé jiné barevné kombinace. Světla jsou flexibilní, snadno se dají instalovat, jsou necitlivá k vlivům okolí a nevyžadují žádnou údržbu. Zdrojem je projektor. Zařízení můžeme instalovat i pod hladinu vody (kromě projektoru). Dojem z takovéto luminiscenční hry je vskutku ohromující.

 

Vláknooptické systémy - světlovody - využíváme k dekorativnímu svícení a doplňkově i ke svícení funkčnímu. Vlákna se nepřehřívají a nevysílají ultrafialové paprsky. Fungují na principu řady různobarevných optických čoček, které jsou umístěny v projektoru.

 

Co znamená "The human light"?

Míníme tím hlavní trend v osvětlování. To znamená, že získáme opravdu kvalitní a člověku "přátelské" osvětlení. Bez ohledu na design jednotlivých svítidel používáme rozptýlené světlo, většinou při využití kombinace přímého a nepřímého osvětlení, kterou zajistíme rovnoměrné světlo bez rušivých stínů a jasů, často s možností regulace. Tento trend ovšem nepovažujeme za jediný, často naopak pomocí hry světel a stínů můžeme zdůraznit architekturu interiéru.

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: Alhambra, internet