Štěpán Grygar: 14/15 aneb uvědomělá lehkost z bytí

07.06.2015 12:09

Galerie 1. patro – Praha

4. – 27. 6. 2015

 

 

Na vernisáži nové výstavy, tentokrát fotografické od autora  Štěpán Grygara,  která se konala za  milé osobní autorovy účasti v Galerii 1.patro (původně  galerie 5.patro), jsme zhlédli další jeho snímky, z nichž vyzařuje neskrývaná  autorova radost z fotografování. 

 

 

 

Dáme slovo kurátorovi

Fotograf Štěpán Grygar se ani v situaci, kdy se fotografie ocitla ve stavu po fotografii , nevzdal svých základních východisek ve spontánní a přímočaré interakci mezi fotografujícím subjektem a prostředím.  Jeho praxe vychází z tradice moderního flanérství . Grygarovy snímky vznikají z pozice chodce a v reakci na zpozorované detaily města.

Jeho zvyk nazývat výstavy pouze vlastním jménem a vročením k tomuto nepřímo odkazuje: je Grygarovým upozorněním na význam časového kontinua i kontinuálního fotografování.

 

Výstava je pro něj v tomto smyslu příležitostí stanovit časový úsek, v jeho rámci zpětně projít nastřádané fotografie a vyhodnotit možnost jejich uzavření do menších, vzájemně korespondujících celků.

Grygar není dokumentarista, nezajímá ho výjimečná událost či situace, ale konfigurace prvků, jež při zběžném pohledu považujeme za banální.

Mezilidské  interakce víceméně  přehlíží, přitahují ho jejich příčinná i náhodná rezidua. Fotografii často vnímá jako obraz – jako obraz, který bychom považovali za abstraktní nebýt neodbytné přítomnosti reálné předlohy. Koloristické, kompoziční a texturální kvality jeho snímků přitom určuje pouze nejobyčejnějšími fotografickými postupy  – nastavením obdélné výseče závěru a ostřením.

Takový je normcore podle Štěpána Grygara. Poselstvím jeho snímků ej jakási uvědomělá lehkost bytí. Samozřejmost   a radost z vizuálně působivých obrazů, vytažených z nejvšednějších, nepřipravovaných setkání. Podobně vznikají  i zátiší. Grygar otevře šuplík s ústřižky barevných papírů a fotografuje jejich náhodná, kvazimodernistická seskupení…(Jiří Ptáček)

 

Štěpán Grygar

  • narozen 10. července 1955 v Praze
  • absolvent FAMU (1979)
  • a nyní i pedagogem na stejné univerzitě


Samostatné výstavy (výběr):
1989 Akademia Lacunza, San Sebastian
1989 Liget Galeria, Budapest
1989 Cankarjev Dom, Ljubljana
1990 Galerie Foto-Medium-Art, Wroclaw
1990 Galerie Mathieu, Besançon
1993 Planeta, Galerie Stará radnice, Brno
1995 Transitions, Czech Centrum, Londýn
1997 Green Label, Pražský dům fotografie, Praha
1997 Moravská galerie, Místodržitelský palác, Brno
2002 Fotografie, České centrum, Mnichov
2006 Fotografie, Galerie moderního umění, Roudnice nad Labem

 

Kurátor : Jiří Ptáček

www.galerie1patro.cz

110 00  Praha 1 - Nové Město

Myslíkova 9

Máme otevřeno: čtvrtek - sobota: 14.00 - 18.00 hodin

Vstup: volný

Hodnocení: 80 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/stepan-grygar%3a-fotograficke-zaznamy-aneb-proc-%c2%b4modra-je-dobra-%21%c2%b4-/


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/stepan-grygar-peking-aneb-kdyz-vystavime-symboly-co-vidime-the-photos-from-china-/