Stanislava Benešová, David Kolovratník, Václav Sigurson Kostohryz: Mezi námi aneb když si všichni masku nasazovat musíme…

01.06.2017 14:48

Video NoD & Café NoD – Praha

​1. - 25. 6. 2017

 

Na vernisáži představení nové výstavy Mezi námi, obrazů  Stanislavy Benešové, plastik Václava Sigursona Kostohryze či video instalace /360  stupňů/Davida Kolovratníka včetně svých obrazů,  jsme si to za www.www-kulturaok-eu.cz docela užívali.
 

Tři  finalisty/ Stanislava Benešová, David Kolovratník, Václav Sigurson Kostohryz/ z přehlídky nezávislého autorského umění Samorosti 2016 spojil zájem o téma:  člověk - zvíře, které je zachycené ve svém specifickém prostředí. Autoři vedou tichý dialog napříč světy animální a lidské říše.

 

V Café NoD vystavili své práce Stanislava Benešová a své plastiky Václav Sigurson Kostohryz.

 

Stanislava Benešová (* 1989) ve svých malbách podprahově reflektuje společenské a morální návyky. Klade si otázku, co odlišuje lidi od zvířat. Jsou jimi právě společenské normy a výchova, které mohou být mnohdy zcela uměle vytvořené?

 

 „Pojmem Mezi námi mi vyvstává v mysli asociace slova MIMIKRY. Významově je chápu jako masku mezi námi jako lidmi ve společnosti a mezi námi jako lidmi se (zvířecími) pudy. Abychom uspěli a obstáli ve společnosti, nasazujeme si masky v domnění a snaze dostát vzorce dobrého člověka. Tím však potlačujeme své přirozené pudy a instinkty, které jsou blíže živočišnému světu“.

 

Dále se autorka dotýká fenoménu tzv. vlčích dětí, a zkoumá, jak by se lišily děti, které bychom nevychovávali a nechali je bez dozoru /děti v roli zdivočelé zvěře, záznam z fotopasti/. Prostá dětská nespoutaná hra je zasazena do jiného kontextu, může se stát bojem o život.

 

Václav Sigurson Kostohryz (*1967) představil své drobné plastiky z cyklu Zvířata podle Sigursona. Zve nás do intimního Světa podle Sigursona /pár kiwi birdů, skupinka kaloňů nebo zástup chamelenonů/.

 

 

Ve Video NoDu běží nekonečný pás videa Davida Kolovratníka.

David Kolovratník (*1978) se ve svých dílech zajímá o nepoznanou minulost části své rodiny. Zpracoval zděděný fotoarchiv, jehož fragmenty jsou mu předlohou k velkoformátovým plátnům. Postavy, o kterých však mnohdy nic neví, staví do nových, mnohdy absurdních až děsivých vztahů a situací.

 

Své obrazy doplnil videoprojekcí, vytvořenou z pásů kinofilmů. Jejich autentickým poškozením vznikly nové abstraktní obrazy, které se mísí s postavami a deformují původní, avšak nyní již nečitelnou informaci. (zdroj: text Veronika Zajačiková)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kurátorská koncepce: Veronika Zajačiková

 

110 00 Praha 1

Dlouhá 33

Máme otevřeno:

po – pá: 10.00 - 1.00 hodin

so – ne: 14.00 - 1.00 hodin

 

Hodnocení:  79 %

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková, © Richard Koníček