Slovak Glass Design (slovenský sklársky dizajn od roku 1950 - 2017) aneb dáma s psíčkem či muž na hlemýždi

24.07.2017 12:39

Galéria Slovenského inštitútu - Praha

13. 7. - 31. 8. 2017

 

Zúčastnili jsme se vernisáže nové výstavy Slovak Glass Design, která se konala v Slovenskom inštitúte Praha. Ve třech výstavních prostorách, rozdělených podle témat (např. 1. Tradice – historie, 2. Obchod - špičková kvalita, 3. Vize – studentské projekty či 4. Free style - art design), jsme obdivovali (pohybujíc se velmi opatrně) vystavené křehké exponáty.   

 

Výstava současného slovenského sklářského designu Slovak Glass Design je založena na prezentaci vybraných slovenských sklářských designérů, jak osvědčení tvůrců, tak mladých začínajících designérů. 

 

Expozice konfrontuje tvorbu slovenských sklářských designérů napříč generacemi.

Projekt mapuje vývoj slovenského sklářského designu za více jak 60 let (historii i současnost), který je spojen se sklárnou RONA - v Lednické  Rovne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Můžeme si tak představit vývoj, tradice, východiska, vlivy a rozmanitost slovenského sklářského designu od minulosti po současnost. Důraz je kladen na význam, výjimečnost a originalitu slovenské produkce, na její klíčové přínosy sklářskému oboru a na důvody jeho úspěchu v oblasti světové umělecké sklářské tvorby a na světových výstavách i uměleckých trzích.

  1. Tradice – historie

Práce zakladatelů moderního sklářského designu Karola Hološku a Jaroslava Tarabu. Vystavené kalíškové soupravy od obou autorů z 60. let 20. století dokumentují vysokou úroveň sklářského designu ve sklárně LR Crystal Lednické Rovne (v současnosti Rona a. s.), kde už v 50. letech vzniklo designérské studio.  

  1. Obchod - špičková kvalita

Aktuální produkty sklárny Rona, která je jediným současným výrobcem skla na Slovensku. Produkty zde reprezentují široké spektrum technologií sklárny – ruční výrobu, strojovou výrobu i široké spektrum dekoračních technik…

  1. Vize – studentské projekty

Designérské práce aktuálních studentů, stážistů a absolventů ateliéru Sklo na Vyoské škole výtvarných umění v Bratislavě. Produkty byly realizované ve spolupráci se sklárnou Rona a.s. a Střední odbornou školou sklářskou (Lednické Rovne).  

  1. Free style - art design

Expozice doplňují autorské projekty značky Illola, kterou tvoří designér Patrik Illo a  Aleksandra Stencel.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vystavující skláři:

Patrik Illo

Aleksandra Stencel

Jozef Gabriš

Patrícia Šichmanová (semestrální práce VŠVU)

Filip Plačko

Peter Ďuriš

Igor Kováč

Karol Hološko

Jaroslav Taraba a další…

 

Kurátor výstavy: Patrik Illo, hlavní designér a vizuální  umělec ve společnosti Rona

 

Připravili: Galéria Art Design Project a SI Praha

 

 

 

 

110 00 Praha 1

Nám. Republiky 1037/3

www.mzv.sk/sipraha

 

Máme otevřeno:

Pondělí – pátek: 12.00 – 18.00 hodin

Vstup: volný

 

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková