Skleník Fata Morgana jinak aneb největší rostlinami osázené sladkovodní akvárium na světě

25.04.2022 18:05

 

 

Botanická zahrada hl. m. Prahy

skleník Fata Morgana

podzemní štola

 

 

Skleník Fata Morgana je tradičně a všeobecně veřejností vnímán v první řadě jako živá expozice květin a rostlin z exotických lokací, případně jako možnost spatřit klíčové akce jakými je výstava orchidejí či živých a volně poletujících motýlů. Ano, to je nesporně co hlavní proč skleník vznikl, ale rozhodně to není to jediné, co tento impozantní skvost přináležející Botanické zahradě Praha nabízí…

 

 

Prostřední ze tří částí, na něž je rozčleněn skleník Fata Morgana, je rozsahem největší ze všech. Obsahem je zaměřen na co nejvěrnější nápodobu – tepelně, vlhkostně i uspořádáním - nížinného deštného lesa vlhkých - tzv. humidních - tropů. Vnitřní architektura celého prostoru této části zosobňuje po všech stránkách základní a typické prvky reálné - pro nás tak vzdálené - krajiny a její přírody. Patří sem i sladkovodní jezírko s půvabnou a stylovou lávkou, rozdělené na dvě části. Jezírko je obydleno a lze z lávky sledovat u hladiny jezírka pohyb některých ryb. A nejde o ryby ledajaké. Jde o pravé tropické ryby, opravdu v tropických částech naší planety žijící...

 

 

„Svět ticha“ v Troji

 

Pamětníci si možná ještě pod použitým titulkem, pod souslovím „svět ticha“ vzpomenou na fenomenální francouzsko-italský film z roku 1956, natočený legendárním Jacques-Yves Cousteauem, ve spolupráci s dalším významným režisérem, jímž byl Louis Malle. Nádherný dokument o světě v hlubinách, oceněný mimo jiné i Oscarem i Zlatou palmou. Pamětníci si možná vzpomenou, nepamětníci mají smůlu, ale všichni si řekneme, tak tohle my na vlastní oči nikdy nespatříme. Svět ticha, svět pod hladinou a život tam kypící.

Ano, mořská velkoakvária už po světě existují a divák tam prochází vzduchotěsným tunelem v hlubině pod hladinou, účasten životu v místech, do nichž se běžný člověk běžně nedostane.

Ale co takhle zažít skoro totéž v Praze, v Troji? A dokonce ne v hlubině moře, ale pod hladinou vodní říše tropů starého světa a dokonce i světa nového, Jižní Ameriky…

 

 

Tunelem do hlubin obřího akvária

 

Nemožné ihned, zázrak ve skelníku Fata Morgana ihned, dala by se parafrázovat známá lidová povídačka. Ale ono to je možné. Stačí vstoupit do tunelu pod skleníkem Fata Morgana.

Tunel, či přesněji podzemní štola, ražená do skály pod Fata Morganou, především ale pod tou částí skleníku, která je věnována tropům vede návštěvníka kolem řady přírodních exponátů, či jejich napodobeni i s odborným, ale srozumitelným výkladem neomylně pod ono, tam nahoře instalované stylové jezírko s lávkou. Štolou se ale lze dostat na dno tohoto jezírka, které ve skutečnosti tvoří obří akvárium plné vodního života.                    

Dorazíme-li až tam, ocitneme se z obou stran obklopeni pohledem do dvou velikých sladkovodních akvárií obydlených množstvím tropických ryb a jiných živočichů.

Tohle – shora patrné jezírko – je sladkovodní nádrž, rozdělená proskleným tunelem na dvě části. Pravá strana ukazuje vhled do vodní říše tropů starého světa, levá pak podvodní přírodu jihoamerickou.

Celkový obsah vody v nádrži je 220 000 litrů, neboli 2 200 hektolitrů. Objem, který této nádrži, tomuto pražskému „tropickému“ jezírku, osázenému vodními rostlinami, dopomohl k celosvětovému prvenství. Jedná se totiž o největší rostlinami osázené sladkovodní akvárium na světě, přístupné veřejnosti. Unikátní navíc i tím, že disponuje a ukazuje pohledem zevnitř, výjimečnou rybí obsádku. Pohromadě zde totiž v pohodě žijí jak malé, tak naopak obrovské ryby. Ostatně takto pohodově si žijí i reálné přírodě.

 

 

Slova odborníků

 

"Dominantou americké části jezírka tvoří skaláry. Máme tady několik druhů skalár a poddruhů z různých řek z jižní Ameriky, obzvlášť vzácná je skalára vysoká, kterou si tady návštěvníci mohou prohlédnout ještě v počtu asi 40 nebo 50 kusů. Letos jsme také přidali několik desítek terčovců, což jsou takové velmi zvláštní americké ryby, které tzv. kojí svůj potěr. V neposlední řadě musím zmínit vzácné perlovky vysokočelé, které jsme letos vychovali z mláďat, které jsme dostali od jednoho českého akvaristy."

Ing. Martin Dvořák, kurátor tropických rostlin Botanické zahrady hl. m. Prahy

 

 

<span style="font-size:12.0pt;font-family: " times="" new="" roman","serif";times="" roman""="">„Pět metrů hluboké nádrže teď osvětluje nové zařízení, díky kterému podvodní život mnohem lépe prospívá a zahradě se ještě daří uspořit za náklady. Takže si budou moci návštěvníci užít hezký pohled do vody naší štolou i v pozdějších hodinách, kdy už přeci jen to osvětlení není tak dobré. A samozřejmě toto osvětlení slouží zejména rostlinám, které mnohem lépe prospívají pod vodní hladinou.

Bc, Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy

 


 

A kdy do trojského „světa ticha“?

 

Skleník Fata Morgana, postavený v letech 1996 až 2003, je - vyjma pondělky, kdy v něm probíhá pravidelná údržba, včetně nezbytného čištění obou jezírek - otevřen od listopadu do února od 9 do 16 hodin a od března do října od 9 do 19 hodin, denně.  

 

Text s využitím tiskových materiálů připravili: Marie Kubíčková, DiS. a Richard Koníček

Foto: Marie Kubíčková, DiS.  

 

 

Botanická zahrada hl. m. Prahy

skleník Fata Morgana

podzemní štola

Trojská 800/196

171 00 Praha 7 – Troja

+420 234 148 122

https://www.botanicka.cz

info@botanicka.cz