Šípková Růženka divadla Focus v Divadle Apropo aneb Kašpárek znovu na scéně, aneb ať žije klasika

24.11.2023 18:39

 

 

Šípková Růženka

Kristián Kašpar

Divadlo Focus

Na scéně

Divadla Apropo

Viděno námi: 18. 11. 23

 

 

Trny, sudička, štěstí nebo neštěstí?

Pohádka o Šípkové Růžence hraná v kulisách starého, prastarého, loutkového divadla. Dopadne to dobře?

Děti mají možnost vidět tuto krásnou pohádku z bezprostřední blízkosti

v komorním divadle Apropo.

 

 

Divadlo Focus je moderní divadlo pro děti a celou rodinu.

Jeho inscenace jsou sestaveny z prvků

loutkového divadla, stínohry a kouzelnických efektů.

V podstatě se jedná vždy o divadlo jednoho živého herce

a několika herců neživých, ale v rukou Kristiána Kašpara přímo oživlých.

 

    

Znovu na Jánském vršku

 

Návštěvníci našeho webu si jistě již povšimli, že náš nejmladší člen redakce, dospěl do věku, kdy už může – jako, že to vydrží – navštívit dětská divadelní představení. A je přísným kritikem. Dívá-li se zcepeněle, je hra dobrá, má-li tendenci na odchodnou, je hra nějak mimo jeho sféru zájmu. I to se už stalo, tak víme, že na jeho vkus lze vsadit. Zásadou našeho webu (možná i výhodou) je, že – ať už v jakékoli rubrice narazíme na něco, co se nám nelíbí, tak o tom nepíšeme. Jednak se cítíme být jen poučenými diváky, nikoli arbitry vkusu, a to, co se líbí nám, se nemusí líbit jiným a naopak. My píšeme jen o tom, co považujeme za doporučeníhodné pro ostatní návštěvníky www.www-kulturaok-eu.cz.

Jenže, jsme už dospělí, ba i předospělí, a je nám jasné, že hodnotit přestavení určené pro malé děti, by na nás - už poněkud přerostlé děti - mohlo působit nějak jinak, než na ty špunty, kteří se v tom třeba vidí. Proto jsme s informacemi pro naší rubriku označenou Divadlo, pár let počkali, pokud jde o dětská představení, dokud nám nedorost dorost. Už se to stalo a tak sázíme na jeho osobitý vkus.

Kde se herci nesetkali s jeho pochopením, o tom dle výše zmíněné zásady, nepíšeme. A je to. Ale o představení nazvaném klasicky, Šípková Růženka, provozovaném Kristiánem Kašparem a jeho divadlem Focus, v tomto případě hostujícího na jevišti komorního divadla Apropo, píšeme. Náš eléf si to totiž – jak se teď říkává – užil. A my s ním.

 

 

Malé diváky to zaujalo, velké potěšilo

 

Přestavení – ač se divadlo Focus prezentuje jako moderní divadlo – je představení v jádru klasické. Ona modernost spočívá v druhoplánovém účinném využití ultramoderních prvků. A klasická klasika, se tak rázem dostává na roveň představením opravdu čistě moderním, kde se však děti často poněkud ztrácí, i když jde třeba o klasiku, kterou znají. Díky přemíře té moderny ji už poněkud nepoznávají.

To se Kristiánu Kašparovi daří netropit. Děj má jasnou hlavu i patu, jede po známé lince, ale nabylo větší švih a je schopno děcka ohromit tím, že to není komikově stupidní, jak je jim servírováno na všech dostupných i snad raději nedostupných, zdrojích.

V přestavení realizovaném Kristiánem Kašparem, je vše jak má být a děti se s děním na jevišti snadno ztotožňují, spoluprožívají ta známá dobrodružství a spontánně na ně reagují. A hlavně, objevují, že není jen internet. Že živé divadlo, v těsném (v případě scény divadla Apropo, hodně těsném) spojení s hercem a loutkami je daleko větší zážitek podporující jejich fantazii, než tan stereotyp internetových dětských „akčňáků“. A dospělí se u toho s dětmi vracejí do na chvilku do svého dětství…

 

 

Na scéně se objeví i Kašpárek

 

Fenomen, který ti malí berou, ale samozřejmě nedocení, je přítomnost Kašpárka na loutkovém jevišťátku, které už samo o sobě vyvolává pocity dávné nostalgie vlastního zrání dospěláků. Kašpárek má pro Kristiána Kašpara samozřejmě jistý přesah…

Jinak Kašpárek je fenomén a symbol časů dávno minulých, taková malá ozvěna časů Matěje Kopeckého a tím i zjevná úcta loutkáře dnešního k dávným mistrům řemesla.

Ne nadarmo působí Kristián Kašpar v divadle Říše loutek, instituci se staletou historií. (viz. náš článek https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/a100-roku-rise-loutek-aneb-nejen-puvab-a-kouzlo-loutek-ci-sul-nad-zlato/ ).

Ale i když se Kristián Kašpar vrací ke kořenům, nesetrvává v nich, nelpí na nich, ale kráčí si po svém dál. A už reakcí dětí je vidět, že zvolil správnou cestu.

 

 

A teď něco o Kritiánovi Kašparovi

 

Kristián Kašpar je tedy jak už naznačeno, principálem a „otcem zakladatelem“ divadla nazvaného Focus. To především.

Prozradit na něj ale můžeme i to, že se narodil v roce 1999 v Praze. Od roku 2008 do roku 2014 působil dokonce na prknech Zlaté kapličky - Národního divadla a to v tamních operách, A špičkových, jako je Carmen George Bizeta, Turandot Giacoma Pucciniho, Rusalka Antonína Dvořáka a ne tak známá, leč významná Pelleas a Melisanda, Clauda Debussyho.

V roce 2014 začal studovat na Pražské konzervatoři obor herectví, kde si ho všimla herečka Jana Paulová. Ta ho posléze dovedla na casting do Divadla Kalich, kde byl Kristián obsazen ve hrách Pro tebe cokoliv (tam hraje mim jiné po boku Jany Paulové, Pavla Zedníčka či Davida Suchařípy) a Lakomec (kde ho lze vidět po boku Jany Švandové a opět zde přímo excelujícího, Pavla Zedníčka). Ale zatím asi nejdéle (12 let) působí v divadle Říše loutek. Jako doplněk jeho mnohostrannosti dodejme, že se věnuje i kouzelnictví a to v té vůbec nejnevděčnější kategorii (co do náročnosti) kouzlení pro děti.

 

 

Kudy kam za Kristiánem Kašparem?     

 

Krom toho, co už jsme uvedli, z jeho působení pro dospělé publikum, s jeho divadlem Focus se lze setkávat poměrně běžně, tam, kde jsme ho sledovali i my, tedy v Divadle Apropo.         

Pohádky Kašparova divadla Focus lze pravidelně vídat v nevelkém divadelním sále divadla Apropo, což má diváckou výhodu i nevýhodu. Tou výhodou nad jiné je možnost bezprostředního kontaktu s diváctvem, lačnými děcky, jež se díky tomu do hry lépe vloží.    Nevýhodu ale je, že divadelní sál divadla Apropo pojme jen 30 diváků, takže lístky na přestavení je dobré včas rezervovat. Je tam totiž vždy plno.

Divadlo Focus však hraje nejen v divadle Apropo na Malé straně, ale  také v centru RoSa na Praze 8

 

 

A na co s Kristiánem Kašparem?

 

Divadlo Focus má na repertoáru aktuálně devět zábavných a edukativních inscenací a desátým představním, je kouzelnickou show.

Co, kdy a kde se hraje, lze najít na https://divadlofocus.webnode.cz/program/.

 

 

Vy to budete teprve hledat, ale my to už víme

 

Www.www-kulturaok-eu.cz, coby svému spřátelenému webu, laskavě poskytlo Divadlo Apropo, kde divadlo Focus, poměrně pravidelně působí, už svůj program na leden 2024. Kde najdeme divadlo Focus hned třikrát. Rádi sdílíme:  

  

Od ledna 2023 lze každou neděli od 15:00 navštívit pohádkové představení.

Hraje Divadlo Apropo, ale i spřátelení herci a umělci

Kristián Kašpar, Petra Mošovská a Divadlo Elf.

Vstupenky: na www.goout.net .

 

Program:

8.1.15:00 Kouzelnická show Kristiána Kašpara

15.1.15:00 Oživlá laboratoř (Divadlo Apropo)

22.1. 15:00 Princezna a kouzelník (K.Kašpar)

29.1.15:00 Vojta a strašidla (Divadlo Elf)

5.2.15:00 Čarodějnice Petrana (P. Mošovská)

12.2.15:00 Bůh ví jak to bylo (K.Kašpar)

19.2.15:00 Dvě pohádky se zvířátky (Apropo)

26.2.15:00 Mikulkovy pohádky (Divadlo Elf)

5.3.15:00 Vodník pan Pivoda vypráví (Apropo)

12.3.15:00 Tři prasátka (Divadlo Elf)

19.3.15:00 Pohádka z Karkulčina košíku (Apropo)

26.3.15:00 Pohádka s Rozumem a Štěstím (Apropo)

2.4.15:00 Čert prý nikdy nespí (Apropo)

 

Text: Marie Kubíčková, DiS a Richard Koníček

Foto: Marie Kubíčková, DiS. (10 x) a Divadlo Focus (2 x) 

 

 

Šípková Růženka

Kristián Kašpar

Divadlo Focus

Jánský vršek 8, Praha 1, 110 00

+420 777 419 007

kaspar.kristian@post.cz

@divadloFocus

 

Více: 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/divadlo-apropo-%e2%80%93-praha-zaklete-mesto-aneb-loutkar%2c-herec%2c-autor-a-reziser-pavel-vangeli-opanoval-jansky-vrsek/