Šimon Štrba: Čtyři dimenze aneb jak najdeme ´čtvrtou dimenzi´´ a co s ní uděláme?!

15.01.2016 15:04

Fotograf Gallery – Praha

15.  – 30. 1. 2016


Na vernisáži nové fotografické výstavy ´Čtyři dimenze´, která je rekonstrukcí odkazu mladého, nadaného fotografa Šimona Štrby (1991-2014), jsme zhlédli  představení  jeho souborů a dalších solitérních fotografií.  Cílem výstavy je vykreslit jak autorovu citlivost k fotografickému obrazu, tak jeho přístup k fotografii jako nástroji prozkoumávání vlastního životního prostoru.

 

Třebaže Štrba volně přecházel mezi pořizováním bezprostředních fotografických záznamů, často pak užívaných v jeho autorských publikacích, a koncepčně rozvrženými, aranžovanými soubory, vždy usiloval o vyzdvižení vztahového a emociálního rozměru své práce.

Fotografický deník, návštěva míst spojených s jeho zrozením (porodnice), nebo vytváření totemických zátiší pro jemu nejbližší osoby se v celku jeho práce ukazují být spojeny s touhou po evidenci toho, co patřilo do jeho života a co nechtěl nechat nevyslovené.

Díky Šimonově práci se fotografování opět ukázalo být průchodnou cestou sebepoznání i vyjádření vztahu k tomu, co ve své životní situovanosti seznáváme jako významné.

 

Výchozím požadavkem těch, kdo výstavu připravovali, bylo nesmísit autorem dokončené soubory se snímky solitérními. Na výstavě přesto můžeme zhlédnout například dvojici snímků se šnekovitě svinutou přikrývkou,

autoportrét mezi pokojovými květinami nebo snímek z pracovní verze klauzurního cyklu Čtvrtá dimenze pro Ateliér fotografie FUAD UJEP v Ústí nad Labem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jádrem výstavy jsou Štrbovy 4 ´autorizované´ soubory

Totemy každodennosti (2013 – 2014)

Autor sestavil Totemy jako předmětné emblémy lidí z jeho okolí. Kvůli konfiguraci snímků a reprodukcí dětských kreseb a deníkových zápisů se zase rozjel na Slovensko, odkud pocházejí jeho rodiče a kde se narodil.

Výstava naznačuje jiný způsob uvažování o možnostech fotografie jako formální hry s nalézáním ´čtvrté dimenze´ skrze redukci trojrozměrného prostoru v plošné vyobrazení.

 

Na přípravě výstavy se podíleli autorovi přátelé, pedagogové a rodina. Výstava vznikla díky finanční podpoře Fakulty umění a designu UJEP v Ústí nad Labem, kde Šimon Štrba navštěvoval Ateliér fotografie Pavla Baňky. V úterý 26. 1. 2016 v 18 hodin bude v galerii pokřtěn průřezový katalog jeho práce. Výtěžek z prodeje katalogu bude věnován na dobročinné účely. (zdroj: výběr z tiskové zprávy)

 

110 00 Praha 1

Školská 28, ve dvoře

 

Máme otevřeno:

úterý – čtvrtek: 13.00 – 19.00 hodin

pátek: 13.00 – 18.00 hodin

sobota: 11.00 – 18.00 hodin

 

Vstup: volný

www.fotografgallery.cz

 

Hodnocení:  69 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková