Sauna/Architektura požitku aneb když galerista v sobě nezapřel vášnivého saunaře

19.01.2017 09:40

Galerie Josefa Fragnera

18. 1. - 10. 3. 2017

 

Čekat se dalo mnohé. Pozvánka Galerie Josefa Fragnera na výstavu Sauna/Architektura v sobě tajila i pozvání do sauny. Venku byl mráz, a tak to znělo lákavě. Vždyť v naší předchozí půlživotní praxi jsme nejednou psali nejen o všech aspektech stavebnictví, bydlení, zahrady a všeho, co s tím souvisí, ale i o saunách. A v mládí jsme patřili k vášnivým saunařům. Naturistickým a společným… Pozvání jsme tedy neodmítli a zvědavě i zvídavě  - byli u toho.

 

 

Kde kázal Mistr Jan Hus…

I když on kázal o pár metrů dál v místě dnešní kaple Betlémské, přec jen je sauna vedle tohoto památného místa kombinací odvážnou. Na druhé straně ale rozhodně lepší než jiné rádobyatrakce na neméně cenných místech Prahy. Sauna je mimořádně zdravá, tělu člověka prospěšná skoro tak jako duši ona Husova tvrdošíjná pravda a nic než pravda. Tak proč ne!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sauna - místo navazování a udržování mezilidských vztahů

Dan Merta umí ve své galerii a v její dramaturgii překvapit i poučit zároveň. Kromě odborných, ale osvětově pojatých výstavních počinů, prokládá běžný výstavnický plán i výstavami -  které označuje jako – punkové. A výstava Sauna/Architektura kromě úžasně zajímavého průletu dějin saunování, mapujícího celou planetu s jejími civilizacemi odedávna až podnes, nabízí návštěvníkům i vzorové projekty a realizace saun, stejně jako sauny až kuriózní a přesto funkční. Soubornost a ucelenost poučí jistě i relativně poučeného diváka, jakým jsme i my s naší mnohaletou praxí.

 

A navíc, na nádvoří u Galerie Jaroslava Fragnera, ční až do 10. 3. 2017 venkovní, několikapatrová, site-specific sauna – familiárně nazvaná – Husa. Autorství patří známému studiu H3T Architekti. A protože má Dan Merta, ředitel Galerie Jaroslava Fragnera, smysl pro humor, realitu a nápady, mohou si návštěvníci výstavy opravdu na vlastní kůži (doslova!) ozkoušet saunování v historickém centru Prahy, a to nejen teoreticky, ale i v praxi.

 

Sousto pro bulvár? A proč ne.

„Pani, už jste to slyšela? Merta byl na vernisáži v sauně s krásně vyvinutou dívkou. A čučely na něj davy zájemců…!“, letí od 17. 1. 2017 Prahou a možná je to i vhodné sousto pro vděčný bulvár. Jenže ono se to má jinak.

 

Oba tam byli cudně zahaleni plátnem a ´na vlastní kůži´ se nám postarali o performanci, která bývá přece součástí skoro každé výstavy, ne? A zatímco se ti dva dobrovolně škvařili ve výhni – ne pekelné, ale zdraví prospěšné – ujal se slova ing. Jiří Kouba, odborník na slovo vzatý, šéfredaktor a vydavatel letitého a známého časopisu Bazén a Sauna,  předseda Klubu přátel sauny. A najednou se zdánlivě hravá performance dvou obětí v přepychové kabinové sauně změnila v demonstraci prospěšnosti saun pro člověčí zdraví.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Výstava je přelomová záležitost

Ing. Kouba podtrhl hlavně fakt, že takováto precizní a komplexní výstava vůbec byla uspořádána. Připomněl, že saunování je odvěká lidská relaxace, utužování zdraví a že tvoří samostatnou kulturu. Napříč světem. Posteskl si, že na informační panely musely být připraveny jen jednostránkové informace (neboť nikdo dnes víc jak stránku textu nečte), i když by mohl každý panel vydat na samostatnou knihu. Ilustroval to na příkladu školicích kurzů, jež pořádají o saunování. Mají 80 (!) výukových hodin, a na konci kurzu se absolventi pídí, zda nebude náhodou ještě další pokračování. Tolik informací a vědomostí na téma saunování a my existuje.

 

Ing. Kouba také ocenil, že výstava sleduje sauny jak z hlediska historie, tak i z hlediska jejich architektury a že organizátoři výstavy dokázali připravit i výběr těch nejzajímavějších řešení z domova i ze světa.

 

Dozvěděli jsme se od něj, že sauna je sice slovo finské, ale že nikdo na zeměkouli již nevymyslel nic lepšího, a že se stalo tak celosvětovým (všem zcela srozumitelným) pojmem, tak jako třeba naše (Čapkovo) slovo - robot.

 

Slova chvály ing. Kouby zazněla jak na výstavu, tak i na osobnost nad jiné, MUDr. Antonína Mikuláška, nestora saunařské kultury u nás, jenž i přes svůj věk blížící se století, stále a stále, jako většinu života, publikuje statě a knihy o prospěšnosti saunování. Sám se dokonce dodnes pravidelně saunuje, a dokazuje tím na vlastním těle i duchu, že na saunování asi něco bude.

 

Ing. Kouba nám potvrdil, že osvěta je pro saunování dál nutná, že jeho časopis se věnuje hlavně osvětě, protože saunování tu nemá na růžích ustláno. Dosud není kvalifikováno jako oficiální léčebný proces řady chorob, s čímž pak souvisí i právní a společenské aspekty. Ing. Kouba konstatoval, že se lze saunovat špatně i dobře.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A ti, co mají pocit, že ji nesnášejí - z jakýchkoli důvodů - nemají pravdu, a budou-li se saunovat dobře, snesou ji i oni. Zde ale demonstrace právě řečeného, živým vzorkem, Danem Mertou, ale zdánlivě zahaprovala. Ing Kouba totiž vyzval přítomné k dotazům a bylo znát, že jich bude plno. Na to však zaúpěl smažící se dobrovolný obyvatel sauny, že dotazy raději až individuálně a že zahájení považuje za ukončené, neboť by to tam už nevydržel. Ale vysvětlilo se to. Dana Mertu i s jeho asistentkou nám trochu přehřáli. Prostě, saunovat se dá dobře i špatně.

 

Bonus výstavy v Galerii Josefa Fragnera

A ještě musíme dodat něco o oné konkrétní kabinové sauně, v níž podstoupil svou prezentaci Dan Merta, ředitel galerie Josefa Fragnera. Výrobcem té překrásné, a dá se říci i skladné saunyje známá a specializované saunařská společnost Dyntar, a jde o její typ - Mayo. A právě tenhle mistrovský kus bude přímo na výstavě v Galerii Jaroslava Fragnera nakonec vydražen. Stane se tak 23. 1. 2017 a každý z přišedších si může přihodit. A když pak v dražebním souboji udolá ostatní, bude si moci tento nádherný exemplář po výstavě převzít. Bude tak mít unikátní dílo co do designu, špičkový výrobek co do funkce a ještě udělá dobrý skutek. Získané prostředky totiž věnuje společnost Dyntar v plné výši známé nadaci- Kapka naděje.

 

Shrnuto a doplněno

Expozice nabízí saunu jako sociologický fenomén, místo relaxace a požitku i specifický segment architektury. Uvidíme typologii saun ze světa i různých období a informuje nás o tradicích saunování (Skandinávie, Rusko, Česká republika, Eskymáci, indiáni, Japonsko…). Spatříme nejzdařilejší realizace současnosti včetně českých. Porovnáme sauny dřevěné, prosklené, betonové, na kolech i na vodě a podzemní mnoha architektů (Sami Rintala, berlínský ateliér Raumlabor a jiné), a také českého studia H3T Architekti (vltavské Lázně na lodi, létající sauna, cyklosauna), ale především si můžeme vyzkoušet i jejich unikát -Husu.

 

Na únor 2017 jsou v rámci doprovodného programu připraveny přednášky odborníků (Jiří Kouba, Karel Dyntar a Vít Šimek). Ale o tom a rezervaci termínů do sauny více na www.gjf.cz.

 

 

110 00 Praha 1

Betlémské náměstí 169/5a

Máme otevřeno: út – ne 11.00 – 19.00 hodin

Vstupné: 20, 40, 180 Kč

www.gjf.cz

 

Hodnocení:  100 %

Richard Koníček

Foto: © Richard Koníček, © Ing. Olga Koníčková, gjf