Santa je pořád úchyl! na šťastné a ******né Vánoce aneb když matka k nekalostem také stále ponouká…

28.11.2016 12:42

Na novinářské projekci nového amerického filmu ´Santa je pořád úchyl´, jež byl natočen jako pokračování  předchozího filmu ´Santa je úchyl´, který měl premiéru před 13 lety v roce 2003 jako malá, nezávislá, černá komedie a kde exceloval Billy Bob Thornton v hlavní roli kasaře,  jsme zhlédli film opět plný Mikulášů…

 

 

 „Odpudivě neodolatelný kasař Willie (Billy Bob Thornton) je stále alkoholik, pořád děvkař a už zase na dně. O tom, jak prochlastat a proválet život by mohl vyučovat.

Jednoho dne Willieho vyhledá jeho bývalý parťák Markus (Tony Cox), kterého předčasně propustili z vězení. Fakt, že se vzteklý trpaslík Markus kdysi pokusil Willieho zabít, dokáže jinak velmi zásadový Willie přehlédnout. Motivací je Marcusova nabídka na ´prácičku´, která vynese 2 milionů dolarů. A tak se osvědčená zlodějská dvojka vydává na svou velkou akci do Chichaga.

Jenže nic není tak snadné, jak se zdá. V Chicagu Willie potkává svou kudrnatou, zlatovlasou noční můru v podobě buclatého a stále veselého Thurmana Mermana (Brett Kelly). Aby pohrom nebylo dost, na scéně se objevuje Willieho matka Sunny (Kathy Bates), kterou Willie 15 let neviděl. A protože jablko nikdy nepadá daleko od stromu, Sunny vykazuje silné kriminální sklony a zlodějský talent.

Plán je však pro nyní již čtyřčlenný gang jasný. Obléci santovské obleky a na Štědrý den vybrat napěchovaný sejf chicagské charity. Jenže ředitelkou této charity je okouzlující a ostýchavá Diane (Christina Hendricks), která ve Williem probudí jeho romantickou duši a chlípné libido..."

 

Režie pokračování divácky úspěšné, vánočně nekorektní komedie se ujal Mark Waters (Mezi námi děvčaty, Bejvalek se nezbavíš). Billy Bob Thornton je zpět v jedné ze svých nejlepších filmových rolí. Roli Marcuse opět ztvárnil Tony Cox (Mocný vládce Oz) a roli roztomilého, ale nepříliš chytrého chlapce si zopakoval i Brett Kelly. Osvědčenou sestavu doplnila držitelka Oscara Kathy Bates (Misery nechce zemřít) a Christina Hendricks (Drive, Zoolander No. 2).

(oficiální text distributora)

 

 

Překvapivě se z filmu Santa je úchyl´ stal během několika týdnů divácký hit a během několika let kultovní film. Příběh cynického zloděje, který převlečený za Santu, se svým partnerem malého vzrůstu Marcusem, každou zimu vykrádají obchodní centra, se divákům na celém světě zalíbil pro svou nekorektnost a kousavý humor.

 

První film se stal kultovním,“ řekl Billy Bob Thornton, který za ztvárnění Willieho Sokea obdržel nominaci na Zlatý Glóbus.

Když natočíte takový film, v případě pokračování vás čeká těžký úkol, protože jste určitým způsobem infiltrovali kulturu a musíte naplnit očekávání.“

 

 

  • Klíčem k úspěchu filmu Santa je pořád úchyl mělo být Thorntonovo ztvárnění cynického, krutého a smolařského Willieho Sokea v odstupu 13 let.

 

 

 

 

Willie Soke není špatný člověk. Je jedním z těch lidí, kteří jsou, čím jsou,“

řekl producent Andrew Gunn

Nehodlá se kvůli nikomu změnit. Billy Bob byl schopen vdechnout  Williemu komediální charakter a zároveň ukázat frustraci a tragično jeho charakteru.“

Na konci dne, celá ta bandička jsou zloději,“

řekl producent Geyer Kosinski.

„Většina vztahů Willieho, zejména ty s mámou a Marcusem, se točí kolem krádeží. Willie je dobrý v jedné konkrétní věci, a to je dobývání trezorů. A jeho matka ho i po třiatřiceti letech využívá stejně, jako když byl dítě.“

Kostýmní výtvarník Davignon k tomu řekl:

Bylo to zábavné. Přes 400 lidí v obleku Santy a přes 100 elfů v jedné scéně.“

 

Producent Gunn byl překvapen, když zjistil, jak moc Billy Bob postavu Willieho miluje.

Hodně jsme mluvili o tom, že lidi, co přijdou na film, řeknou: Jo, mám rád Santa je úchyl, protože nesnáším Vánoce. Naopak Billy Bob tenhle film nepovažuje za anti-vánoční, ale velmi vánoční. Je to o skutečném významu Vánoc.“

 

Co lze také od lůzy i zbohatlíků očekávat?

Je zajímavé (jak podotkl i Tony Cox - elf), že vzhledem k vulgaritám a dalším mnohým nechutnostem věcem, které se ve snímku ´Santa je úchyl´ objevily, že se přesto natočil ještě druhý díl: Santa je pořád úchyl!  

 

My na www.www-kulturaok-eu.cz na tenhle styl komedií zvyklí nejsme, a tak jsme jen čekali, jak to vše dopadne…Bylo však velmi zajímavé sledovat zákulisí charity, která zajišťovala,  že se po celém Chicagu rozlezli Santa Clausové, aby s charitativními kasičkami vyrazili mezi lid a všemožnými způsoby je lákali, aby přispěli svými penězi na ostatní chudé…    a bylo zajímavé sledovat, co se pak s těmi penězi právě v této charitě dělo…

Musíme opravit  však synopsi filmu, nejedná  se zde o bandu čtyř zlodějů, nýbrž jen tří (vyjímáme zcela prostinkého naivního  chlapce – muže, blonďatého kudrnáčka Thurmana Mermana (hraje Brett Kelly), který touží se zbavit svého panictví a který naopak touží po rodině).

 

 

Originální název:  Bad Santa 2

Produkce: USA

Režie:  Mark Waters

Scénář: Johnny Rosenthal, Shauna Cross

Kamera: Theo van de Sande

Střih: Travis Sittard

Hudba: Lyle Workman

Hrají:  Billy Bob Thornton, Kathy Bates, Tony Cox, Brett Kelly, Christina Hendricks a další

Formát:  2.35 : 1, Dolby Digital, 2D digital

Jazyková verze:  české titulky

Žánr:  komedie

Zvuk:  5.1

Stopáž: 92 minut

Přístupnost:  nevhodný do 15 let

 

Premiéra:  1. 12. 2016

Internet:   https://www.bioscop.cz/_web/film/santa-je-uchyl-2

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=KBBncRQE1Zs

Facebook:    https://www.facebook.com/magicbox.cz/?fref=ts

 

Distributor: Bioscop

 

 

 

Hodnocení:  59 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: internet