Rudolf Skopec a Ladislav Vondrák: Etický kodex nakloněné roviny aneb když končíme v Karlin Studios?!

02.03.2015 09:06

Galerie KIV. – Karlin Studios  - Praha

4. 2. – 15. 3. 2015

 

Na vernisáži zatím poslední výstavy ´Etický kodex nakloněné roviny´ jsme  na www.www- kulturaok-eu.cz však ještě netušili, že  se právě chystá likvidace  oblíbeného, i když uvnitř nepříliš vábného interiéru,  Karlin Studios v bývalé tovární hale. Navíc zde měli  umělci své ateliéry.   Proč? No, aby developeři mohli ještě postavit nové kancelářské budovy, nové skleněné krabičky, kde zaměstnankyně  navíc jako bonus  získají  předčasný  příchod klimaktéria.  

 

S neskrývaným zájmem jsme v přízemí zhlédli instalaci plné písku a hlíny, naslouchali jsme nefalšovanému ohlušujícímu řevu startující motorky, zhlédli  jsme video s dívkou, jak zuříc rozbíjí helmu motocyklisty jejího milého již mrtvého, kterého jsme mohli v dalším patře Karlin Studios zhlédnout již jen pod bílou plachtou, vyzdobenou bílými věnci z papírových květů… jó, když se dostaneme na šikmou plochu, pak už nás nic nezastaví, že…?! Ani to snad nejde…

 

 

 

 

 

 

„Nakloněná rovina je místo, kde není jisté stát, kde není jisté být a kde jedinou jistotou je cesta dolů. Rozhodli jsme se nám daný objem, eukleidovský prostor, rozdělit právě takovou nakloněnou rovinou. Jsou rozhodnutí jednoznačná, v karteziánském smyslu horizontální, a pak jsou ta společensky naléhavá, fatální, nelehká, nutno-zlá rozhodnutí, která jsou rozhodnutími na šikmé ploše. A pokud se věci ocitnou na šikmé ploše, zákonitě padají a nabývají důsledků, jichž nelze odhadnout, kontrolovat.

 

Až se ocitneme  na šikmé ploše, až se rozjede kotouč důsledků, teprve tehdy si uvědomíme, na jaké rovině jsme se to vlastně ocitli, ale to jsme již na konci a většinou zbaveni možností. Jsme lidmi s psí hlavou. Nerozhodujeme mezi dobrem, zlem, černou a bílou, člověkem a zvířetem, toto rozhodnutí bylo odebráno vykročením na šikmou plochu."

 

Přestože se samostatná tvorba Rudolfa Skopce a Ladislava Vondráka jak mediálně, tak obsahově různí, příležitostně fungují jako autorská dvojice. V tom případě zvolil Vondrák namísto videa a Skopec namísto analogové fotky, s nimiž standardně pracují, instalaci. Prostřednictvím jí navozených situací se pak věnují mezním podmínkám a chování člověka v nich. Budují prostorové metafory sociopolitických dějů ať už současných, minulých nebo budoucích. (oficiální text)

 

Rudolf Skopec a Ladislav Vondrák studují v Ateliéru fotografie Alexandry Vajd a Hynka Alta na Vysoké škole uměleckoprůmyslové.

Hodnocení: 80 %

 

Praha 8 – Karlín

Křižíkova 148/34

Máme otevřeno: středa –neděle: 12.00 – 18.00 hodin

Vstup: volný

www.gkiv.cz

www.artalk.cz (Občanské sdružení Karlin Studios, obývající bývalou tovární halu ČKD v Karlíně, zastřešující v současné době tři galerie a ateliéry umělců, opustí v průběhu tohoto roku stávající prostory. Dojde k tomu možná již na podzim, nejpozději však na konci roku 2015. Developerská firma M2, která objekt vlastní, zde plánuje rozšířit kancelářský komplex Corso. Provozovatelé Karlin Studios proto hledají nové prostory, kde by mohli plně pokračovat v dosavadních aktivitách…)

 

 

 

 

 

 

 

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková