Říše hraček /Mr. Magorium's Wonder Emporium aneb proč dřevěné krychličce uvěřit musíme!

04.01.2018 13:49

Praha – Vánoce 2017

 

Ve vánočním čase jsme si na www.www-kulturaok-eu.cz v televizi pustili snímek Říše hraček.

 

„Vítejme v nejmagičtějším a nejbáječnějším místě na světě - v Říši hraček Pana Magoria. Musíme ale přistoupit na jistá pravidla hry a věřit všemu, co vidíme.

Prodavačka Molly (Natalie Portman)

 a její 243-letý excentrický šéf Pan Magorium (Dustin Hoffman) kralují magickému hračkářství,

kde hračky žijí svým životem a prožívají vlastní příběhy...

Zlom ale nastane v okamžiku, kdy se Pan Magorium rozhodne přenechat Molly svůj dobře zaběhnutý obchod.

Jako mávnutím kouzelného proutku se v této pohádkové říši začnou dít pozoruhodné věci.

Hlavní role svěřil režisér Zach Helm zkušenému a charismatickému Dustinu Hoffmanovi

a vynikající Natalii Portman.“

(oficiální text distributora)

 

Nepříliš jsme tomu názvu Říše hraček věřili, dokonce jsme si říkali, co to zase bude za horor. Ale jména vynikajících herců jako je Natalie Portman a Dustin Hoffman nás přesvědčila, že jsme snímek Říše hraček nakonec zhlédli. A nezklamali jsme se. Octli jsme se v nostalgicky pohádkovém obchodě s hračkami, které si hrají nejen s dětmi, ale samy se dokážou spustit…a fungovat. Sci-fi.

 

Zcela ano, ale šlo hlavně o citlivý příběh Pana Magoria, starého majitele obchodu, který se rozhodl odejít už na věčnost.  Jenomže jeho rozhodnutí má dopad na obchod, který přestane fungovat a zcela zmrtví a zešedne…co pak s tím? Obchod - prodat či neprodat?!

 

Filmová metafora o životě, smrti, důvěře a sebedůvěře

 

Podivínský Jason Batemanako  nastoupí do obchodu jako účetní, jako vážný pán, co si nechce hrát, ničemu ze začátku nechce rozumět ani nerozumí. Musí ho kontaktovat dvanáctiletý kluk/ Zach Mills, kterému chybí kamarád, protože ho nemají nikde rádi pro jeho podivínství. No, ve snímku se to vlastně hemží mnoha podivíny, včetně šišlajícího Pana Magoria/Dustina Hoffmana.

 

Divíme se tak, že by mělo Panu Magoriovi být okolo 240 let a že existují nesrovnalosti v jeho účetnictví, ale nás vůbec nenapadne, že je  divné, že se v hračkářství dějí zázračné věci, ani to, že dvanáctiletý chlapec celý den pracuje v obchodě s hračkami.

 

Zcela přirozená Molly si nepřeje, aby Pan Magorius odešel na zasloužený odpočinek. Brání se tomu už jen při takovém pomyšlení. Je to de facto příběh o znovuzískaném Mollyině sebevědomí, které jí dosud chybělo (dostane od Pana Magoria dřevěnou krychli, aniž ví, co s ní má dělat). Bez důvěry totiž žádnou říši spravovat nelze...No, uvidíme sami…nám se to i přes nepříznivé kritiky na internetu moc líbilo, byli jsme snímkem okouzleni (nepotřebujeme totiž žádné střílečky ani automobilové honičky), fantazie je tam dost  i napětí…  

 

 

 

 

 

 

 

 

Co jsme se dozvěděli o přípravách filmu?

  • Dustin Hoffman vymyslel účes, silné obočí i šišlavý hlas pana Magoria. Když tento hlas poprvé předvedl režiséru Zachu Helmovi a dvěma producentům, pěkně je vyděsil. 
  • do obchodu se instalovalo 10 tisíc hraček, her a zábavných vychytávek všeho druhu, které sháněli rekvizitáři speciálně pro film po celém světě
  • snímek Říše hraček je původním námětem režiséra Zacha Helma

 

 

 

Titul: Říše hraček

Originální titul:  Mr. Magorium's Wonder Emporium

Titul slovensky: Ríša hračiek

Země původu: USA, 2007

Producenti: Richard N. Gladstein

 

 

Režie a scénář: Zach Helm  (*21. 1.1975)

Kamera: Roman Osin 

Hudba: Alexandre Desplat, Aaron Zigman

Hrají: Natalie Portman (* 9. 6. 1981), Dustin Hoffman (* 8. 8. 1937), Zach Mills, Jason Bateman, Marcia Bennett, Kiele Sanchez, Mike Realba, Rebecca Northan, Austin Macdonald, David Collins, Ted Ludzik, Dylan Authors

Střih: Steven Weisberg, Sabrina Plisco

Scénografie: Thérèse De Prez

Masky: Jordan Samuel 

Kostýmy: Christopher Hargadon

Žánr: komedie / fantasy / rodinný

Stopáž:  94 minut

https://www.youtube.com/watch?v=q5RPWPcdVKM

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: internet)

Foto: internet