Radek Pilař dětem aneb Rumcajs zámeckým pánem na Chvalech

23.06.2015 11:35

Chvalský zámek – Praha

20. 6. – 13. 9. 2015

 

Pravidelní návštěvníci našeho webu, vědí, že to není poprvé, co jsme na www.www-kulturaok-eu.cz z  zhlédli zahájení další z mnoha výstav konaných na Chvalském zámku. Že jsme opět neodolali a že jsme nikdy neodešli zklamáni. Stalo se tak i v neděli 21. 6. 2015, kdy jsme se zúčastnili zahájení výstavy ´Rumcajs zámeckým pánem aneb Radek Pilař dětem´. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Začalo to Svatojánským bálem

Zatímco 1. patro a sklep Chvalského zámku obsadil dočasný zámecký pán Rumcajs a bude tam vládnout svou hřmotnou přítomností až do 13. 9. 2015, tedy po celé prázdniny a kousek navíc, tak na krytém zámeckém nádvoří, přesně úderem 15 hodiny, začal tradiční Svatojánský bál. Bál malých i velkých princezen, rytířů a princů. Čtvrté pokračování a plný areál zámku potvrzoval, že jde o oblíbenou akci, která láká místní i přespolní v hojném počtu. Nadšené holčičky pyšnící se svými princeznovskými looky i nemnozí odvážní klučinové tu v pirátském, ondy, princovském, či tak něco mezi tím,  nadšeně tančili, jančili, skotačili, soutěžili, skandovali a spolupracovali s obětavými velkými princeznami a rytíři. Líbila se jim Popelka, Zlatovláska, Princezna Koloběžka i Šípková Růženka a samozřejmě i obě asistentky ´zámecké paní´ Víla Ohnivka a víla Zlobivka. Stejně tak i mužný rytíř Jan z Chval či záhadný, leč vlídný Bludný rytíř. Vše to doprovázely dětem chronicky známé písničky z našich filmových a televizních pohádek, od klasiky až po Tři bratry. A děti? Hamaly koláčky z královské pece, absolvovaly audienci u královny, hlavně, královsky se bavily.

 

 

 

 

 

 

 

Velký obdiv malému týmu

Nevelký tým kolem ´zámecké paní´ Alexandry Kohoutové tak opět a zase dokázal to, co už jsme také návštěvníkům našeho webu opakovali vícekrát, že dokáží velké věci. Nejen, že jejich kreativita a nápady nevysychají, ale ani jejich nasazení neztrácí na intenzitě. Své pozoruhodně přitažlivé akce totiž nejen vymýšlejí a organizují, ale také sami aktivně realizují. V kostýmech, v rolích, které si sami přisoudily. To už se nevidí. A hraničí to takt trochu až s nadšením dávných národních buditelů. Což je moc dobře, protože dnešní eletronizovaná doba na své nové buditele – v případě Chval především dokonce buditelky – zoufale čeká. Díky jim za to.

 

 

 

 

 

 

 

Sázka na Pilařova Rumcajse byla šťastnou volbou

Není snad děcka, které by – vzdor genderovému přílivu americké produkce chrlené na děti ze všech zdrojů – neznalo poctivě český styl a kresby Radka Pilaře. Jeho nesmrtelný a neopakovatelný Rumcajs, navíc hovořící malebným hlasem Karla Högera, je dodnes stálicí televizních Večerníčků, knížek v dětských knihovničkách i zvukových nosičů v domácích fonotékách. Výstava věnovaná tomuto fenoménu dětství, a to dokonce už několika generací, je pro prázdninový čas výletů a romantiky jako stvořená.

Navíc – možná chtěně, možná souhrou šťastných náhod – koresponduje právě tahle Rumcajsí výstava i s jinými pražskými výstavami věnovanými českému fenoménu Večerníčka, který slaví letos 50. výročí svého vzniku a prezentují ho takové prestižní pražské prostory jako je Valdštejnská jízdárna či nedaleké Muzeum Kampa.

 

Živá, hravá a interaktivní výstava pobaví a nenápadně i poučí

Výstavy na Chvalech nejsou nikdy jen pasivními předváděčkami čehokoli. Vždy jde o výstavu aktivní, interaktivní a děti – a jejich prostřednictvím i rodiče či prarodiče - vtahující.

Skoro by se dal parafrázovat slovutný učitel národů, J. A. Komenský, a jeho slogan - Škola hrou na- Poučení hrou.

 

Vezměme to od podlahy, vlastně od sklepa

Troufáme si tvrdit, že ani mnozí dospěláci nevěděli, co je, byl, a jak fungoval Praxinoskop. Zde se to dozvědí a sami si to také vyzkouší.

Pak se mohou zvěčnit – selfie je přece v módě – u zajímavé fotostěny.

Mohou se ale i ponořit do šalebné hry světel ve svítivém sále, kde to, co si namalujete, vám bude svítit. A když se vám rozsvítí také v hlavě, určitě vytvoříte něco přímo zářného (Galerie GUD).

A pak honem do světla a pohody lesa Řáholce. Ptáčci vám tu zpívají, všechno je tu tak důvěrně známé, že až neodoláte a budete řešit kvízové otázky a plnit rafinované úkoly. A ani si neuvědomíte, že to neděláte jenom pro zábavu, ale že to vlastně děláte i pro vaše poučení. Ano, dá se tu pobejt klidně celý den.

 

 

 

 

 

 

 

Vzhůru k výšce

Na Chvalské tvrzi se tou výškou v tomto případě rozumí 1. zámecké patro.

Zatímco dole ve sklepení jsme si především hráli a sami i tvořili, zde budeme především zírat a my starší vzpomínat. My o hodně starší například na tak zvané rozstřihovánky z 50. let, či na první čísla časopisu Sluníčko, anebo na skládačky. A do toho nám bude vstupovat z velkoplošné obrazovky sám Rumcajs a my zase uslyšíme onen neopakovatelný přednes mistra hlasu - Karla Högra.

Vedlejší místnost nám pak představí Radka Pilaře jakožto neúnavného a zcela specifického ilustrátora.

Další sál nám ho ukáže pro změnu jako malíře obrazů. Dočteme se – starší mladším přečtou – jeho stručný životopis a zasníme se u obrazů Ze země puclů.

A ještě jedna místnost tu je. A v ní zajímavá kuriozita. Pro děti to zřejmě bude ´jenom´ pěkné leporelo, ale my starší se dozvíme, že jde o tzv. překládací knihu, kterou Radek Pilař vytvořil – či spíše vynalezl – už v roce 1963 a na niž měl dokonce patent. Kniha se jmenovala ´Rybky, ptáčci, proměňáčci´. Vše ještě doplňují takové rozkošné tahací plošné a závěsné figurky (tahem za provázek se jim rozhýbou ručičky a nožičky), které my starší pamatujeme ještě jako běžnou hračku našeho dětství.

 

 

 

Nic ale ve Chvalech nikdy není jen tak. Všude narazíte na soutěžní otázky Víly Ohnivky, a tak i v 1. patře zámku máme na výstavě o zábavu postaráno. A na jak dlouho budeme chtít.

 

Chce to prostě vidět na vlastní oči

Nejlépe v dny, kdy je k výstavě uspořádán ještě i doprovodný program.

Ten první, Svatojánský bál princezen, rytířů a princů, jsme absolvovali i my na www.www-kulturaok-eu.cz   v neděli 21. 6. 2015.

Další doprovodné akce – komentované prohlídky v délce cca 45 min. je možné si objednat a domluvit. Rezervace času prohlídky vyřídíme na telefonním 281 860 130.

Kromě toho se

19. 7. 2015 d 10 do 17 hod. můžeme těšit na Pohádkovou neděli na zámku s Rumcajsem a Zlatovláskou.

16. 8. 2015 od 10 do 17 hod. na další Pohádkovou neděli na zámku s Rumcajsem a - tentokrát – se Šípkovou Růženkou

29. 8. 2015  od 18 do 22 hod.se pak koná tajůplná Hradozámecká noc na Chvalském zámku – neboli dobrodružné večerní prohlídky s vílou Ohnivkou nebo skřítkem Matýskem.

 

 (Pozor! Provozní uzavření zámku bude od 5. do 7. 7. 2015)

www.chvalskyzamek.cz

 

E-mail: infocentrum@chvalskyzamek.cz

 

193 21 Praha 9

Na Chvalské tvrzi 857/12, Praha 9 - 193 21

Doprava:z konečné metra B Černý Most bus 221, 223, 261, 273, 303, 304 zastávka Chvaly

Máme otevřeno: pondělí – neděle 9.00 – 17.00 hodin

 

Hodnocení:  99 %

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/vecernicek-slavi-50-let-aneb-velka-retrospektiva-vecernicku-valdstejnska-jizdarna/