Princezna se zlatou hvězdou aneb zdalipak víte, že tenhle nezapomenutelný film, je také velice půvabné loutkové představení…?

21.11.2023 17:45

 

Princezna se zlatou hvězdou aneb zdalipak víte, že tenhle nezapomenutelný film, je také velice půvabné loutkové představení…?

 

 

Princezna se zlatou hvězdou

Hrají: Eva Hrušková a Zdeněk Rohlíček

Divadlo nejen pro děti

Prožito: v Kulturním centrum 12

18. 11. 2023

 

 

Vánoce se nezadržitelně blíží a s nimi čas nabitý filmovými pohádkami.

Ať už z nějaké elektroniky nebo z televizoru.

Tomu neodoláme nikdo.

A mohou se opakovat klidně každý rok - tak nějak – už od nepaměti.

Rozhodně mezi nimi nechybí Princezna se zlatou hvězdou na čele.

Filmový poklad.

Ale my jsme objevili, že – jak už to u krásných pohádek bývá – 

není jen ten kultovní film, ale existuje také – a neméně malebné –

loutkové představení.

A to, lze vidět, navštívit a zažít, ba až přímo prožít,

kdykoli během roku.

Tedy, když ho má ovšem svébytné divadlo se všeříkajícím názvem

Divadlo nejen pro děti

zrovna na repertoáru.

 

     

„Vážení dospělí a milé děti.

Jsme rodinné divadlo (matka, otec, syn).

Rádi za Vámi jezdíme již přes 20 let po celé České republice.

Všechna představení jsou "rodinná", baví se nejen děti, ale i rodiče či pedagogové.

Pro nejmenší máme klasické pohádky,

školním dětem hrajeme zábavnou sérii Pověstí z našich dějin.

Těší se na Vás Divadlo nejen pro děti.“

Vaši Eva Hrušková, Jan Přeučil a Zdeněk Rohlíček

 

 

Princezna se zlatou hvězdou a její tvůrci

 

Legendární film, stejně jako inscenace Princezna se zlatou hvězdou určená pro jednu herečku, jednoho herce a čtyři dřevné loutky, vycházejí z klasické pohádkové předlohy. Pro divadelní představení napsala scénář přímo pro Divadlo nejen pro děti, paní spisovatelka MARTINA DRIJVEROVÁ (1951 - 2022). Překladatelka a autorka knih pro děti, televizních pořadů, rozhlasových her, seriálů a také - divadelních her.

A jednou z nich je právě námi navštívená Princezna se zlatou hvězdou.

Hra je to správně veselá, mile napínavá a hodně, hodně poutavá, protože si ji užívají naplno jak malé dětičky, tak ty straší a dokonce, přiznejme si to a nestyďme se, i rodiče a prarodiče.

Aby ne. Hra je tak trochu i muzikál. A hudba, kterou pro ni složil pan Zdeněk Barták (* 1954) hudební skladatel a producent, autor takových hitů jako jsou Nenapovídej či Non stop pro Michala Davida, autor hudby snad k desítce filmům Jaroslava Soukupa (Vitr v kapse, Láska z pasáže či Discopříběh), také autor hudby k TV seriálům (Zdivočelá země, Hotel Herbich aj.) a v neposlední řadě i muzikálů jako Anděl s ďáblem v těle a vlastně i tahle Princezna se zlotou hvězdou. Písničky jsou veselé, vhodné k dětskému představení, chytlavé, melodickou linkou snadno zapamatovatelné a tudíž svádějící ke společnému pobrukování publika.

Tak a teď už pomalu můžeme přejít k herečkám a hercům. Tedy nejprve ti dřevění. Těmi nejhlavnějšími jsou – jak jinak - Princezna Lada, Král, Kuchtík a nezbytný hrdina příběhu Princ.

Jejich tvůrcem je pan Jaroslav Doležal dřevořezbář a loutkář (* 1948), který po studiích působil v líhni našeho loutkářství v loutkovém divadle Drak jako scénický výtvarník a tvůrce loutek a od roku 1993 už vychovává nové loutkářky a loutkáře jako pedagog na DAMU, na katedře alternativního a loutkového divadla.

Uspořádal už ale také desítky samostatných výstav plastik a loutek a realizoval pro profesionální loutkové divadelní scény asi 20 výprav. Jednou z nich je tedy i naše Princezna se zlatou hvězdou.

 

 

Princezna se zlatou hvězdou aneb o Evě Hruškové 

 

Když na plakátě čteme, že v představení hrají Eva Hrušková a Zdeněk Rohlíček, jsme – alespoň ti více divadelně zakotvení – doma. Eva Hrušková, přece ta proslulá první televizní, tehdy ještě černobílá, Popelka. Ano, ta přepůvabná, sladce něžná Popelka týraná tak jak to k této pohádce patří, zlou macechou, nevlastními sestrami a osvobozená s pomocí holoubků, oříšků a trochy kouzel, princem představovaným tehdy mladičkým na popularitě nabírajícím zpěvákem, Jiřím Štědroněm.

Škoda, že se ten film také neopakuje, když v něm hrály takové osobnosti jako Ladislav Pešek, Svatopluk Beneš, Dana Medřická, Růžena Merunková, Ilja Prachař, Jan Tříska, Dana Hlaváčová či Antonín Navrátil…

Ale to srovnání Evy Hruškové s onou Popelkou, je právě to zavádějící a tak trochu to Evě Hruškové křivdí. Eva Hrušková není zdaleka jenom herečkou oné dávné legendární role s hudbou nezapomenutelného Angelo Michailova. Eva Hrušková je opravdová paní herečka se vším všudy. A už odedávna.

Přesněji bychom měli napsat dokonce herečka, zpěvačka a scénáristka. Už v jedenácti letech uspěla v konkurzu do hudebního televizního pořadu Štěpánky Haničincové, Hledáme písničky pro děti.  

Pak sice vystudovala DAMU, ale nakonec se rozhodla především pro loutkařinu. Nicméně hrála v řadě pohádek, (Panenka z Vltavské tůně, Jak se peče štěstí, Hádání s Hadovkou a jiné…), v mnoha jiných pohádkách zase nazpívala party za herečky, které to neuměly. A především se vždy věnovala dětem. Vedla tak oblíbené kroužky dramatické výchovy pro děti, hrála v Divadle bez opony a vyzkoušela si i velice náročnou hereckou disciplínu - divadlo jednoho herce.

V současnosti (už dvě desetiletí) se Janem Přeučilem věnuje zejména přípravám loutkových představení pro nejmenší. Založili spolu totiž Divadlo nejen pro děti a námi navštívené přestavení Princezna se zlatou hvězdou, je jednou z loutkových inscenací na repertoáru tohoto jejich rodinného divadla.

 

 

Mužská postava inscenace -  Zdeněk Rohlíček

Zdeněk Rohlíček (* 1980), je nejstarší syn Evy Hruškové. Už díky hereckému prostředí, působení maminky a vrozeným genům, to nemohlo se Zdeňkem Rohlíčkem dopadnout jinak, než že i on stanul na jevišti. Od dětství působil na prknech loutkového divadla. Záhy dospěl i před kameru, a to hned v několika pohádkách a televizních inscenacích a v hudební škole při sborovém zpěvu. V roce 2002 se jeho rozjezd umělecké dráhy završil absolutoriem hudebně-dramatického oboru Státní konzervatoře. Už při studiu jej bylo lze spatřit v několika pražských divadlech a od sezóny 2004/05 je členem činoherního souboru Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni, kde už ztvárnil přes 25 - převážně komediálních (to má po mamince) - rolí. Hostuje však i v proslulé plzeňské Alfě a herecky se podílel i na letních divadelních festivalech v Plzni, Nebílovech či Křimicích. Kromě divadla a televizních produkcí spolupracuje také s rozhlasem. Mimo jiné ale hraje i na několik hudebních nástrojů, zpívá, závodně hraje florbal, rád a dobře fotografuje a hlavně, jak jsme ho viděli i my, exceluje v přestaveních Divadla nejen pro děti třeba v přestavení Princezna se zlatou hvězdou.   

   

Co dodat?

 

Inscenace je tedy adaptací klasické pohádkové předlohy, kterou pro Divadlo nejen pro děti, napsala známá česká spisovatelka Martina Drijverová. Na jevišti ožívají krásné loutky Jaroslava Doležala. Děti při tomhle představení především aktivně pomáhají princezně při útěku ze zámku, zatančí s ní na plese, utěšují hromadně nešťastnou chůvu při jejím smutku a vůbec se do představní rády zapojují. Díky umu obou živých herců, kteří dokážou vtáhnut děti do děje a spolupracovat s nimi. Součástí inscenace jsou dobře poslouchatelné písničky deňka Bartáka. Tak je veselo.

Obě herecké hvězdy, Eva Hrušková a Zdeněk Rohlíček, pohádku vyprávějí, ale zároveň se i vtělují do rolí Chůvy a Komorníka.

Princezna se Zlatou hvězdou je představením vhodným pro děti od tří do deseti let, ale sledovatelným - a se zájmem - i jejich rodiči a prarodiči. Celé přestavení trvá 48 minut a mělo premiéru už v roce 2006, tedy před 17 lety. A přesto patří dodnes k nejoblíbenějším kusům na repertoáru Divadla nejen pro děti a dodnes je také vyprodáno všude tam kde soubor právě s touto hrou vystupuje. 

 

Text: Marie Kubíčková, DiS. a Richard Koníček

Foto: Marie Kubíčková, DiS. 

 

 

Repertoár Divadla nejen pro děti:

https://www.divadlonejenprodeti.cz/divadlonejenprodeti/

 

Kde bude Divadlo nejen pro děti  hrát:

https://www.divadlonejenprodeti.cz/herci/ 

 

A vše o Divadle nejen pro děti:

https://www.divadlonejenprodeti.cz/

 

Na okraj i malá vzpomínka z našeho webu:

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/cibulkuv-kalendar-2022-aneb-za-rok-uz-bude-cibulkuv-kalendar-patnactilety-dostane-obcanku-a-kterou/