Praha - Febiofest 2016: ´Mizející kouzelník Dirk Ohm´ aneb proč nevysvětlíme skutečně záhadné kouzelníkovo zmizení?!

20.03.2016 18:48

Febiofest – CineStar Praha - Anděl

17. 3. 2016

 

Pestrá kolekce filmů zařazených do sekce na Febiofestu již po léta zavedené a příznačně nazvané ´Proti proudu´ se vydala letos do teritorií, které ohýbají žánry i filmařské konvence a provokují divácká očekávání.  Specificky a atmosféricky pojatá  topografie je klíčová v tomto severském, enigmatickém (hádankovitém, záhadném) příběhu Mizejícího kouzelníka Dirka Ohma, který je inspirován skutečnou dosud nevysvětlenou záhadou.

 

Sněhem pokrytá norská krajina a hudba jako ze snu uvádějí příběh inspirovaný skutečnou záhadou zmizelého kouzelníka jménem Dirk Ohm. Filmový Dirk (německá hvězda August Diehl) na své osamělé cestě skoro umrzne v autě a po propuštění z nemocnice se usadí v hotýlku, kde po večerech předvádí své triky. Krátký pobyt v městečku, kde se všichni znají, se rozhodne prodloužit, když je zapleten do případu ztracené rusovlásky Marie, jejíž matka je přesvědčena, že Dirk ji dokáže objevit, protože jeho magické schopnosti jsou skutečné. Seversky jemná melancholie se mísí s napětím, když se pro Dirka začnou rozvolňovat hranice reality a iluze. (oficiální anotace)

 

Ale vždyť byl přece kouzelník, tak proč nezmizet?

Začínáme příhodou, kdy je uprostřed pustiny, zasněžené překrásné krajiny, na silnici nalezeno auto, které překáží provozu, nalezen mladý podchlazený muž, jemuž v nemocnici později naměřili kolem 25 -26 stupňů.  Dirk přežil…a záhadou stále zůstává, proč se to stalo…Dirk nakonec sbalí svůj kouzelnický kufr, ubytuje se v hotelu a nabídne se, že bude předvádět hostům svou kouzelnickou show.  Nevadí to, naopak jsou všichni nadšeni, neboť se tam všichni nudí…ale to netrvá dlouho, Ohmovi se přihlásí matka své dcery Marie, která zmizela…do hledání krásky se zapojí všichni. Zhlédneme, jak to vlastně probíhá, např. jak na severu pracují se psy, kteří dokáží najít mrtvolu i ve vodě (najdeme koňskou mrtvolu), atp. Jen Dirk nic netuší…ani se moc nestará….naopak se s Marií, no, uvidíme sami… zoufalá matka   stále žadoní o pomoc Dirkovu, který začne pomáhat až v momentě, kdy mu hrozí obvinění…a protože si myslí, že je profesionál jako kouzelník, je v překvapivém momentě, kdy pochopí, že Marie nehrála fair - play, konsternován a tak Ohm mizí…kam?  a proč? No, je přece mizející kouzelník

 

 

 

 

 

Titul: The Disappearing Illusionist/Dirk Ohm – Illusjonisten som formant

Země:  Norsko, Švédsko, Německo

Rok výroby:  2015

Režie:  BobbiePeers

Scénář: Bjørn Olaf Johannessen

Kamera: Jakob Ingimundarson

Střih: Jon EndreMørk

Hudba: Nicholas Sillitoe

Producent: Maria Ekerhovd

Hrají:  August Diehl, Sara Hjort Ditlevsen, Jørgen Langhelle, Alexandra Rapaport

Distributor: Films Distribution

Kopie: Norwegian Film Institute

Délka filmu:  93 minut

Formát filmu:  2k digital

Původní znění:  norsky

Titulky:  anglické, české

Ocenění a nominace:  Ceny Amanda 2015 – Nejlepší hudba

 

https://www.youtube.com/watch?v=ESgbaz5hqQQ&feature=player_embedded#t=4

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: Febiofest