Praha - Febiofest 2016: ´Bláhová noc´ aneb jak se může noc točící se kolem eutanázie stát bláhovou?!

30.03.2016 13:44

Febiofest 2016 – Praha – CinemaStar

17. – 25. 3. 2016

 

V rámci poct, jež vždy Febiofest připraví, navštívila letošní ročník filmového festivalu okouzlující španělská herečka Carmen Maura (o setkání s ní referujeme v jiném článku https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/carmen-maura-aneb-v-nejblizsich-filmech-ted-sice-3x-umru-ale-nebojte-hrat-budu-dal/ ). Na program festivalu byl proto zařazen i - zatím – její předposlední film, ve kterém hraje - Bláhová noc. 

 

Je noc a David Miller se chystá podstoupit eutanázii v motelovém pokoji. Čeká na Claire z agentury, jež s ním - dle oficiálních nařízení - má proces absolvovat. Zahořklý David se má rozloučit se světem. Jenže Claire má zlámaná žebra a místo ní dorazí povídavá dobrovolnice Esperanza (španělská hvězda a múza Pedra Almodóvara- Carmen Maura). Chybí ale ještě svědek.Toho snad zastoupí prostitut Treplev z vedlejšího pokoje. V krásné vizuální stylizaci s hravými vsuvkami se odehrává noc nesourodé trojice, která je podvratnou konverzační komedií o eutanázii a smyslu života nahlíženém s empatií i unikátním smyslem pro bizarnost.

(z tiskového materiálu)

Úplně marná (?) noc?

Nevíme sice, proč se film má do české distribuce dostat pod názvem Bláhová noc, když se originál v angličtině (Vanity) i francouzštině (La Vanité) překládá shodně - Marnost. Snad, aby se toho předem moc neprozradilo? Nevíme. Ale když už, tak by se hodila spíše Zmatečná, Nečekaná či třeba Převrácená – noc. Ale budiž. Ono je to nakonec jedno. Šance zúčastnit se asistované eutanázie je událost, kterou lze těžko označit za humornou, ač film fakticky o komedii usiloval a skutečně jí i je. Ale komedie o eutanázii je pak značně černá. A je. Navíc se do toho lehce mísí i občasné strašidelno, krapet morbidna, pochopitelně i špetka sentimentu i nostalgie a hlavně, a to pozor, směs tří odtažitých pohledů na život. Kombinace absurdní trojky hlavních představitelů k tomu dokonale přispívá.

 

Trojka k pohledání  

David Miller, stařec, jenž tak starý není, umírák, co na tom není tak zle, otrávený životem, který byl docela fajn a nerudný zarputilec, co se docela lehce může stát mile legračním dědou…

Odbornice na eutanázii, jež odbornicí není, vražedkyně z moci úřadu, co by nezabila mouchu, ženská z masa a kostí, která by ještě brala chlapa a zvědavá ženská, zajímající se o úplně vše.

No, a k tomu přistěhovalec, který není tím, za koho se vydává, prostitut, který není sexuálním objektem, otrlý postiženec vleklou válkou, jemuž se ale dělá špatně už při pomyšlení na smrt a hlavně zajímavý mužský, který je tak racionálně prostý, že se až stává moudrým.

Do toho pár kuriózních postav, motel, bazén, co ho vzal čas a nové předpisy, auto na baterky, kterému se ty baterky vybily a zima, co umí být smrtelně ledová i kýčovitě sladká.

 

Taková docela Bláznivá noc…

Prostě je tam od všeho kousek. Takže, když už to musí být, tak asi nejvýstižněji- zcela prostě - Bláznivá noc. Vždyť jsme svědky zmatení pojmů i dojmů, osob i jejich cílů, je to skoro jak v Shakespearově Noci svatojánské. Jen s tím rozdílem, že v miniobsazení, v moderním prostředí a hlavně, se to aktérům nezdá, i když to jako podivný sen bude druhý den vypadat.

 

 

Koncert okouzlující herecké osobnosti první velikosti

Filmu, ač vlastně nemá hlavní roli, vévodí nesporně francouzský půvab, španělský temperament a nadnárodní šarm vervní herečky Carmen Maury. Té sekunduje neméně proslulý Patrick Lapp (* 1944) se svým sarkasmem a nerudností odpovídající jeho věku. I když se stále ještě se občas bouřícími hormony…

 

Oběma sekunduje - na první pohled - floutek … Na druhý ale chytrý mladý muž, protřelý dostatečně stínovou ekonomikou, co se musí živit, jak se dá, který má v sobě netušenou dávku lidství. A disponuje dokonce i citlivou duší. Jenže život je složitý, a tak se jím musí protloukat, aby uživil sebe i rodinu, byť je to na hraně, či dokonce za hranou. Prostě, bláznivá bláhová noc plná černého až morbidního humoru a vzdor té eutanázii i plná života.

 

Titul: Bláhová noc / Vanity / La vanité

Režie:  Lionel Baier

Producent: Estelle Fialon, Frédéric Mermoud, Agnieszka Ramu

Distributor: Wide

Kopie: Wide

Země:  Švýcarsko, Francie

Rok výroby:  2015

Hrají:  Patrick Lapp, Carmen Maura, Ivan Georgiev

Scénář: Lionel Baier, Julien Bouissoux

Kamera: Patrick Lindenmaier

Střih: Jean-Christophe Hym

Hudba: Dimitri Chostakovitch, Claude Nougaro

Délka filmu:  74 minut

Formát filmu:  2k digital

Původní znění: francouzsky

Titulky: anglické, české 

 

https://www.youtube.com/watch?v=MBFySjqs9Jg&feature=player_embedded#t=4

 

Hodnocení:  100 %

Richard Koníček

Foto: Febiofest