Praha a její dcery aneb vzděláme-li Pražanky

22.03.2013 18:08

Praha a její dcery aneb vzděláme-li Pražanky

 

(5. 10. 2011 - 15. 4. 2012)

 

Muzeum hlavního města Prahy připravilo při příležitosti oslav 130. výročí založení muzea (stalo se tak 3. 10. 1881) netradiční výstavu nazvanou zajímavě „Praha a její dcery“. Cílem jednotlivých expozic je přiblížit nám pražské dějiny jakoby jinýma očima. Prostřednictvím osudů jejích obyvatelek. Těch prostých, bezejmenných až po ty významné známé z historie.  Projekt výstavy je důkladný a zachová tento pohled od prvopočátků kdesi v pravěku, až po dnešní moderní dobu.

 

Ve sbírkách Muzea hlavního města Prahy i mnoha dalších institucí se nalézá široká škála předmětů, vzniklých činností Pražanek v nejrůznějších obdobích našich dějin. Mnohá umělecká díla (mužů - Mikoláš Aleš, Antonín Machek), zobrazují ženu zcela realisticky až dokumentárně v různých jejích životních úlohách a postaveních.

 

Při prohlídce výstavy si můžeme uvědomit známý, ale nepříliš zdůrazňovaný fakt, že starosti i radosti žen¨, byly a jsou dodnes v mnohém jiné než starosti a radosti mužů.

 

Mgr. Pavla Státníková, hlavní kurátorka sbírek, při v souvislosti s výstavou pronesla mimo jiné i jednu velice zajímavou větu, nad kterou bychom se měli všichni (a nejen všechny) zamyslet: "Připadá mi, že vidím kolem sebe řadu často velmi úspěšných, ale nepříliš spokojených žen, a mnoho poněkud dezorientovaných mužů, kteří jaksi nevědí, co od nich vlastně ženy chtějí. Bylo by dobré si to říci."

 

Zajímavostí výstavy je, že v jednom z mnoha sálů výstavy je vybudován typický dámský salon. A pro oživení je funkční. Dokonce i s občerstvením.

 

Návštěvníci výstavy mají také možnost navrhnout libovolné jméno další významné ženy, kterou na výstavě postrádají, a kterou by chtěli také připomenout všem ostatním...

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: MHMP