Prague Sounds aneb Struny podzimu po čtvrt století existence pokračují s novým názvem

08.06.2022 18:39

 

 

 

Prague Sounds

23.10. - 24. 11. 2022

Praha

Rudolfinum, La Fabrika, Forum Karlín, Lucerna, DOX a Divadlo Archa

 

 

Prague Sounds je hudební festival. Založili ho kurátoři hudebního programu Pražského hradu Marek Vrabec a Martin Pechanec v roce 1996, pod názvem Struny podzimu.

První ročník se uskutečnil v roce 1996 a konal se pak vždy v měsících září až listopad v Praze.

Oslovoval široký okruh publika a vytvářel prostor k setkávání milovníků klasické hudby, jazzu i world music.

Po čtvrtstoletí existence ale festival - podle jeho organizátorů – už svůj původní název přerostl. V současné době už na něm totiž nezní zdaleka jen struny, ale také důsledně kurátorovaný výběr hudby bez ohledu na žánry.

Proto se v roce 2022 festival Struny podzimu přejmenoval na Prague Sounds.

 

Za více než 25 let své existence festival v Praze uvedl řadu ikonických hudebních osobností, ale systematicky představuje také novou generaci umělců. Prague Sounds respektují minulost, žijí současností a směřují do budoucnosti. Tato neustálá evoluce je receptem, díky němuž se festival stále vyvíjí. Stejně jako dobrá hudba, kterou bude festival prezentovat také letos, pod názvem Prague Sounds. 

 

 

Vždy opravdu vybraná „klientela“

 

Za 25 let existence festivalu, měli diváci možnost poznat celou plejádu mimořádných hudebních osobnosti. Od jazzových velikánů jako jsou Wayn Shorter, Herbie Hancock, Sonny Rollins či Ahmad Jamal, přes skladatele s kultovním statusem jako Stev Reich nebo Terry Riley, legendární hip-hopery jako De La Soul až po české legendy formátu songwritera Jiřího Suchého.

Program Prague Sounds ovšem představuje také nejvitálnější představitele soudobých scén od experimentálního hip-hopu a elektroniky, jako jsou Shabazz Palaces a Young Fathers, přes špičkové jazzmany, jako jsou Robert Glasper, Brad Mehldau a Jason Moran, až po mezižánrové novátory jakými jsou Lambchop nebo Punch Brothers, přičemž všechny výše jmenované představil festival v České republice vůbec poprvé.

 

 

Otec zakladatel, Marek Vrabec  

 

Na pozvání organizátorů festivalu, jsme měli za www.www-kulturaok-eu.cz možnost zúčastnit se zahajovací tiskové konference o chystaném 25. Ročníku, který se bude konat v tradičních podzimních termínech.  

S důvody změny názvu festivalu, stejně jako s jeho programem nás živě a poutavě, bez zbytečných řečí navíc, zato s dokonalou informační hodnotou sdělovaného, nás seznámil osobně zakladatel festivalu a jeho trvalý ředitel Marek Vrabec.

Marek Vrabec festival v roce 1996 založil jako Struny podzimu, nyní ho po dohodě s kolegy a proto, že nazrál čas na změnu, přejmenoval na výstižnější - Prague Sounds .

 

A program? Osobnosti, osobnosti, osobnosti, jako vždy

 

Festival se bude – také tradičně odbývat na více místech Prahy.

 

·         Hostitelem festivalového programu, bude samozřejmě slovutný a legendární velký sál Lucerny. Zde už festival v minulosti uvítal mimo jiné Sonnyho Rollinse, Waynea Shortera, Gidona Kremera s Kremeratou Baltica, Jasona Morana, Brada Mehldaua s Chrisem Thilem nebo Punch Brothers.

 

 

·         Letos zde vystoupí SNARKY PUPPY (23. 10., 20,00) a REDMAN, MEHLDAU, MCBRIDE, BLADE (2. 11., 20,00)

 

·         Dalším tradičním a reprezentativním prostorem bude Rudolfinum. Zde už v minulosti vstupovali např. Cassandra Wilson, Daniel Hope, Brad Mehldau, Ahmad Jamal, Gil Shaham, Charles Lloyd, Lizz Wright, Hugh Masekela či Jiří Suchý.

 

 

·         Letos zde festival uvítá PCHRIS THILE (24. 10. 20,00) a JIŘÍHO STIVÍNA (19. 11., 20,00).

 

·         Od doby, kdy byl v rámci centra DOX otevřen koncertní sál DOX+ je i tento moderní a špičkový prostor hostitelem osobností festivalu. Zavítali sem kupříkladu skladatel Michael Gordon a skladatelka Caroline Shaw.

 

 

·         Letos se představí BRANDT BRAUER FRICK ENSEMBLE (1. 11., 20,00)

 

·         Osvědčeným sálem pro hosty festivalu je každoročně i Divadlo Archa. Zde jsme zase mohli slyšet například folkovou dvojice Andy Irvine a Paul Brady, písničkářka Dagmar Voňková případně Shabazz Palaces.

 

 

·         Letos zde budou účinkovat GHOSTPOET (3. 11., 20,00)

 

·         Osobitým místem setkáváni s hosty festivalu je i specifický prostor, La Fabrika. Tady se představil třeba raper Soul Williams, mistr slova Kae Tempest, varhaník Ondřej Pivec, multiinstrumentalista Jiří Slavík anebo smyčcové kvarteto JACK Quartet.

 

 

·         Letos tu zazáří MAKAYA McCRAVEN (13. 11., 20,00)

 

·         A v neposlední řadě patří os svého vzniku festivalu i Forum Karlín, kde zazněly koncerty Steva Reicha, koncertní provedení hudby Zdeňka Lišky k filmu Markéta Lazarová a také oratorium Anthracite Fields Julie Wolfe.

 

 

 

·         Letos se tu setkáme s LAUROU MVULA (16. 11., 20,00) a NILSEM FRAHM (24. 11., 20,00)

 

 

„Po završení prvního čtvrtstoletí festivalu Struny podzimu otevíráme novou kapitolu. Nový název festivalu skvěle reflektuje, kam se festival za 25 let od svých začátků vyvinul. Název Prague Sounds je stejně kosmopolitní, jako je jeho současný festivalový program. Prague Sounds evokuje žánrovou otevřenost, akcentuje genia loci Prahy a není vázán na konkrétní roční období roku. Věřím, že nový název festivalu umožní jeho další rozvoj na domácí scéně, tak i větší povědomí o festivalu v mezinárodním měřítku,“

ředitel a zakladatel festivalu Marek Vrabec

 

Text připravil: Richard Koníček

Foto:  Prague Sounds

 

 

Prague Sounds

23.10. - 24. 11. 2022

Praha

Rudolfinum, La Fabrika, Forum Karlín, Lucerna, DOX a Divadlo Archa