Podmořský svět/Sea World aneb k čemu si stále hromadíme a kupujeme suvenýry z moře?!

08.02.2016 12:41

Staroměstská radnice – Praha

4. 2. - 5. 3. 2016

 

Na vernisáži nové  výstavy  barevných fotografií ´Podmořský svět´ jsme v  Rytířském sále a Křížové chodbě Staroměstské radnice zhlédli  190 velkoformátových fotografií mezinárodního kolektivu fotografů - potápěčů. Výstava představila kompaktním a výtvarně atraktivním způsobem svět oceánů a moří utajený našemu běžnému pohledu. Dokonale zpracované fotografie na plátně z dílny CEWE color zobrazují nejen žraloky a velké mořské tvory, ale i mikrosvět neuvěřitelných barev skrytých pod mořskou hladinou. Nechybí dokonale informační popisky ke každé fotografii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autoři jednotlivých pláten se vzdali nároku na honorář. Výtěžek aukce vystavených fotografií bude věnován Nadačnímu fondu Českého Rozhlasu Světluška.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chobotnice žilkovaná/Amphioctopus marginatus/Coconut octopus

Chobotnice žilkovaná má úžasnou schopnost stavět si úkryty z mušlí nebo půlek kokosových ořechů. I proto se jí přezdívá kokosová chobotnice. Najdeme ji  v oblasti západního Tichého oceánu  a dorůstá velikosti kolem 10 centimetrů (+ chapadla).

 

Koníček ostnatý/Hippocampus cf. histrix/Thorny sea horse

Tento koníček dorůstá průměrně 15 – 17 centimetrů.  Stejně jako u dalších druhů koníčků se o potomstvo stará sameček, který nosí mláďata ve speciálním vaku na břiše, dokud nejsou připravena jít do světa. Všechny druhy mořských koníčků patří mezi ohrožené druhy a stále se v některých oblastech i přes zákaz loví a prodávají jako suvenýry či afrodisiakum.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kurátorka: Veronika Souralová

110 00 Praha 1

Staroměstské náměstí 1/3

Máme otevřeno:  denně od 10.00 -  18.00 hodin

 Vstupné: dospělí 100 Kč, studenti sleva 50 % ISIC, děti (5 – 15 let) 20 Kč

 Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková