Pocta mistrům aneb když ´jako´ navštívíme ateliéry starých Mistrů…

25.04.2016 15:23

Strahovský klášter - Praha

22. 4. -  26. 6. 2016 

 

Na vernisáži neobvyklé výstavy děl  ze skupiny umělců sdružených do hnutí Libellule  jsme zhlédli  v pražské Strahovské obrazárně  výstavu velkoformátových obrazů ´Pocta mistrům´, která vzdává hold největším osobnostem světového malířství od Leonarda Da Vinciho, Rembrandta až po Velázqueze.

 

 

 

 

 

 

Návrat k tradici v malířství z hlediska techniky, jakási pomyslná návštěva ateliérů starých mistrů, je  pro současné umělce  velmi inspirativní. Umělci svou práci obohatí o techniky zachycující krásy tohoto světa, ve kterém již tyto krásy nejsou považovány za přednost. Umělec se na chvíli stane učněm mistra a vytvoří pod jeho dohledem kopii jeho díla.

Je také možné díla obohatit vlastními nápady, ale pouze za podmínky, že tyto nové elementy budou na spirituální úrovni starého mistra a budou se mu rovnat technikou provedení. A je přirozeně nesmírně motivující  bez ohledu na časovou propast - cítit, že se mistrovi vytvořené dílo líbí a že je ochotný se pod toto dílo bez obav, že poškodí jeho dobré jméno, podepsat, nebo ještě lépe vám zašeptá do ucha:

Později si budeš moci otevřít vlastní ateliér“.

Lukáš Kándl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na předělávkách obrazů známých mistrů se podílelo celkem 18 umělců z 12 zemí z celé Evropy. Česko zastupuje Pavel Žáček. Ale také Lukáš Kándl žijící ve Francii. Další Čech ve skupině Libellule Zdeněk Janda se zaměřil na Leonarda Da Vinciho svým obrazem Angel of the Rock, atd.

 

Vystavující umělci:

BACHELIER (Francie)

BADDELEY (Holandsko, Anglie)

BAILLY (Francie)

COMAND (Itálie)

DE ROSA (Itálie)

JANDA (Česká republika)

JONTSCHEWA (Bulharsko, Německo)

KÁNDL (Francie, Česká republika)

KOPERA (Polsko)

MALINOWSKI (Francie, Polsko)

MÜLLER (Německo)

OSCITY (Německo, Slovensko)

PARRA (Mexiko)

SABLÓN PEREZ (Kuba)

TIUNINE (Francie, Polsko)

VERDESSI (Chile)

ŽÁČEK (Česká republika)

ZADEMACK (Německo)

(18 umělců ze 12 států, 65 obrazů)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Umělec Lukáš Kándl a jeho manželka Françoise založili ve Francii hnutí výtvarných umělců hlásících se k magickému realismu. Pro tuto skupinu umělců jsou podstatné shodné hodnoty: otevřenost, ochota ke sdílení, týmový duch, kvalita ve smyslu mistrovské techniky provedení uměleckých děl a krása.

 

Tak vzniklo nové umělecké hnutí ´Libellule  - renesance dneška´, které se zapíše do dějin výtvarného umění jako hnutí, které reprezentuje to jediné pravé umění 21. století.

 

  • Kándl zadává od roku 2006 každý rok členům skupiny nové téma a formát obrazu.
  • Vytvořená díla jsou poté vystavena na zahájení nové umělecké sezony, která pro hnutí začíná každý rok v rámci mezinárodní výstavy Comparaisons, probíhající koncem roku ve Velkém paláci v Paříži.
  • Po skončení této výstavy organizuje Françoise další výstavy konající se v jiných zemích Evropy i ve světě.

 

www.libelluleart.com

www.kandl.net

www.strahovskyklaster.cz

 

 

118 00 Praha 1

Strahovské nádvoří 1/132

 

Hodnocení:  49 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková