Petr Veselý: ´Několik obrazů´ aneb když barvu šedou považujeme za symbol elegance?!

13.10.2013 10:10

Galerie Petr Novotný – Praha

9. 10. – 14. 11. 2013

 

Byli jsme pozváni na vernisáž do Galerie Petr Novotný na podzimní výstavu obrazů brněnského autora Petra Veselého, který je nejen  malířem, ale i tvůrcem kreseb, objektů a instalací.  A zírali jsme. Vše bylo střídmé, s redukovanou barevností, prostě šedé obrazy i míč na podlaze, ale naštěstí se tam batolilo malé děvčátko v červeném, takže autorem oblíbená barva šedá nás nakonec tak nezdeprimovala.

 

 

 

 

Petr Veselý již 2x  vystavoval v kuřimské  Galerii ad astra, nyní má premiéru zde. Jeho nové práce kontinuálně vycházejí z dřívější tvorby, což je patrné po formální stránce hlavně v dominantním užití jeho signifikantní šedé barvy prakticky na všech obrazech. Co se obsahu týká, hlavním tématem je geometrie v uvolněné expresivnější podobě, která volně přechází do krajiny a tu a tam i do figurace.

 

Autor sám k výstavě uvedl:

Leitmotivem výstavy může být šedá barva. Lze skutečně říci, že je mi již zhruba tři desetiletí barvou erbovní a že ji ve své tvorbě různým způsobem tematizuji. Jedním ze záměrů bylo tuto skutečnost na výstavě umocnit. Proč tedy šedá? Na místo výčtu nejrůznějších vcelku dobře definovatelných příčin, je myslím výstižné citovat několik mých poznámek z poslední doby: Vlastně je to totéž, jako kdybych maloval – jako kdysi – ředěnou tuší, kreslil tužkou nebo černobíle fotil. Je to rozhodnutí k používání konkrétních materiálů nebo vyjadřovacích prostředků. Snad jde zároveň o výraz vnímání toho, co je za jevovou stránkou věcí, za jejich viditelnými vlastnostmi. Jako by takto mohly být blíže své zárodečné povaze, ´času před věcmi´.”

 

Tuto  výstavu  jsme uvedli k autorovým šedesátinám, ale nepovažujeme ji za  výstavu bilanční. Představujeme na obrazech z poslední doby malířův současný vývoj a je zřejmé, že si stále dokáže držet obdivuhodně vysokou kvalitu, a to již celá léta téměř bez zakolísání.

 

Šedá barva je ´těžištěm veškerenstva, zahrnuje v sobě potenciálně všechny barvy, všechny tóny, všechny linie. ´ Namalovaná šedá je ´osudovým okamžikem ´ mezi tím, co se děje, a tím, co zaniká. To, co je namalováno jako šedé, je šedé, protože  to není ani bílé, ani černé, nebo proto, že je to zároveň bílé i černé…Šedé je, co nemá rozměr, co je namalováno mimo rozměr, na křižovatce cest.´ Šedá má rysy ´´původního středomíra, z něhož se rodí řád tohoto světa vyzařujícící do všech stran.“ (Paul Klee)

 

Ze životopisu - Doc. Petr Veselý

  • narodil se 14. října 1953 v Brně
  • 1973 – 1979 - po studiu na Střední uměleckoprůmyslové škole v Brně pokračuje  na Akademii výtvarných umění v Praze v ateliéru Jana Smetany
  • jako učitel v oboru malby působil na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity
  • 2002 - 2007 vedl atelier Malířství I.  na FaVU VUT v Brně (Fakulta výtvarných umění Vysokého učení technického)
  • nyní je vedoucím oboru malba na Střední škole umění a designu v Brně
  • 1981 – začal samostatně vystavovat
  • 1993 -  stává se členem Umělecké besedy v Praze
  • uspořádal přes 30 samostatných výstav doma i v zahraničí
  • vybraná zastoupení ve sbírkách (Národní galerie Praha, Moravská galerie Brno, Muzeum města Brna, Galerie Klatovy - Klenová, Východočeská galerie Pardubice, GVU Litoměřice, GMU Roudnice nad Labem, Severočeská galerie Liberec, Museo internacionale Vancouver, Galerie Oláve Lyon, soukromé sbírky v ČR, Francii, Německu, Rakousku, Japonsku…)

 

 

 

 

 

 

 

 

Doc. Petr Veselý (*1953 Brno) a jeho samostatné výstavy (výběr)  

1981  Galerie mladých, Brno

1992  Státní galerie, Zlín

1993  Dům umění, Galerie J. Krále, Brno

1996  Věci, Galerie Jiřího Jílka, Šumperk

1997  Galerie U bílého jednorožce, Klatovy

1998  Galerie Caesar, Olomouc

           Po prázdninách, Galerie Aspekt, Brno

1999  Začátek roku, Dům umění, České Budějovice

2000  Jarní průřez, Dům umění, Opava

2003  Kolem věcí, věci kolem, Galerie ad astra, Kuřim

2005  Pokoje, Galerie moderního umění, Roudnice nad Labem

           vŠEDnĚ, Galerie Ars, Brno Stropy, Galerie Vernon, Praha

2007  Smrt Vinnetoua, Galerie Platinium, Brno

           Galerie ad astra, Kuřim

 

Závěrem slovo autorky – když šedá je prostě jen šedá

Při této příležitosti jsme si vzpomněli na instalaci Kamily Ženaté ´Ženský dvůr´v DOXu,  kdy jsme procházeli kolem kuchyně, kterou Ženatá včetně nádobí natřela  barvou  šedou, aby naopak zvýraznila všední  a šedý život domácích putěk.  Další instalaci v barvě šedivé můžeme nyní spatřit na výstavě opět v DOXu ´ Kde domov můj?´, kterou nalezneme   v l. patře.

 

Galerie Petr Novotný

zahájila svou činnost v dubnu 2011. Paralelně s ní provozujeme Galerii ad astra, která působí na zámku Kuřim od roku 2002. Obě galerie jsou zaměřeny na prezentaci současného vizuálního umění s důrazem na malbu. Galerie , zejména střední generace. Věnujeme se též podpoře výrazných talentů generace nejmladší, kteří též dostávají místo ve výstavním programu galerie.

Galerie nabízí konzultace, a to jak při investičním nákupu jednotlivých uměleckých děl, tak i při zakládání a vedení privátních či korporátních sbírek. Řadu těchto sbírek již dlouhodobě pomáháme vytvářet. Jednotlivá díla i celé rozsáhlé sbírky rovněž oceňujeme a připravujeme k následnému prodeji. Díla vybraných autorů galerie vykupuje. Disponujeme také velmi obsáhlým souborem uměleckých děl, zejména obrazů, které zapůjčujeme do privátních i firemních prostor. Jedná se o vybraná kvalitní díla špičkových autorů střední a mladší generace.

 Spoluorganizujeme Kurz přípravy ke studiu na Fakultě architektury. Kurz zahrnuje kompletní přípravu k talentovým zkouškám na FaA - kreslení, dále tematické přednášky z dějin architektury a současné architektury. Vyučují architekti, VŠ pedagogové a další přizvaní odborníci. Další informace naleznete na:  www.kurzarchitektury.cz/

 

Galerie Petr Novotný

V době konání výstavy máme otevřeno: úterý, středa, čtvrtek 12.00 - 18.00 hodin

Mimo tuto dobu po domluvě na tel.: +420 608 862 324

 

170 00 Praha - Holešovice

Heřmanova 35

 Vstup: volný

info@galeriepn.cz

 www.galeriepn.cz

www.ad-astra.cz

 

Hodnocení: 70 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka,  www.galeriepn.cz