Peter Delaney & Rob Cottle: Výstava porotců Czech Nature Photo 2020 aneb Pochod sloních býků či Měňavá modř…

10.03.2020 11:05

Czech Photo Centre - Praha

5. 3 . - 5. 4. 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na vernisáži nové výstavy, zahraniční porotci Peter Delaney a Rob Cottle po úvodním slově galeristky Veroniky Souralové svými výstavami zahájili 4. ročník soutěže Czech Nature Photo v Czech Photo Centre. Fotografie jsou opatřeny popiskami i malým příběhem o vzniku té které fotografie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peter Delaney opustil kariéru ve finančnictví, aby si splnil svůj sen o cestování po Africe v Land Cruiseru. Za své snímky získal (3 x) prestižní ocenění BBC Wildlife Photographer of theYear. Je také oficiálním ambasadorem X- Photographer společnosti Fujifilm.

 

Při navigaci pralesy Bwindi a šplhání na vrcholek Kilimandžára, během překonávání červených dun Kalahari, začal Peter Delaney fotografovat Afriku.

 

Afrika se stala novou kapitolou mého života a fotografování tohoto rozmanitého kontinentu jsem věnoval posledních 15 let,“  poznamenal Peter Delaney.

 

Aby mohl pokračovat ve svých cestách po Africe, vyměnil irský rodák Smaragdový ostrov za barevnější život v jihoafrickém městě George. Delaneyho práce byla představena v nesčetných publikacích.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Může to být klišé, ale je to pravda - fotografování se stalo mým životem. Bez ohledu na to, kde jsem, můj vnitřní zrak stále fotografuje. Naučilo mě to vidět svět v jiném světle a za to budu navždy vděčný,“  dodal Peter Delaney.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Druhý vystavující fotograf  Rob Cottle

pracuje jako fotograf divočiny s důrazem na etiku fotografie.

 Rob Cottle je etickým fotografem divočiny,

vášnivým milovníkem živých tvorů z Walesu,

Velké Británie.

Nic nemá raději, než když tiše leží někde,

kde by neměl a trpělivě čeká na snímek, ke kterému nedojde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Měl štěstí v tom, že mu jeho matka již od útlého mládí vštěpovala lásku k přírodě, což vedlo k jeho celoživotní lásce k divokým zvířatům a zájmu o jejich prospívání. Divoká zvěř byla důvodem jeho rozhodnutí zvednout fotoaparát a fotoaparát jej nutí vyjít ven a pozorovat ji častěji. Jeho obdiv k volně žijícím živočichům je mnohem důležitější než stisknutí spouště a jejich blaho je vždy na prvním místě. Zvířata nejsou na této planetě pro naše potěšení, abychom si s nimi dělali, co chceme, ale proto, aby žila vedle nás a byla respektována.

Je mentorem značky Olympus, držitelem ocenění z různých soutěží, pořádá workshopy a přednášky, přispívá do rozličných časopisů, novin a knih, včetně příspěvků pro Photographers United a knih Remembering Wildlife a objevuje se v nich. Nedávno byla ukončena výstava v Londýně, uspořádaná na zadání japonského ministerstva životního prostředí.“  Ing. Zuzana Pokorná, Ph.D.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Měsíc přírody v Czech Photo Centre - přednášky

čtvrtek 19. 3. 2020/18.00 hodin/

Living zoology - svět hadů očima filmařů a fotografů

Matej Dolinay a Zuzana Dolinay

 

Manželé Matej (* 17. 8. 1990, Slovensko) a Zuzana (* 15. 5. 1991, Česká republika) vystudovali zoologii na Masarykově univerzitě v Brně.

 

Matej momentálně pracuje na svém doktorátu a je zaměstnancem Ústavu biologie obratlovců (pracoviště Studenec). Jeho specializací je herpetologie a evoluční biologie a intenzivně se zabývá studiem diverzity plazů a obojživelníků střední Afriky. Pravidelně se pracovně vydává do tropů a loňskou expedici za tajemným krokodýlem konžským dokonce finančně podpořil Nadační fond Neuron.

 

Zuzana se od dětství věnuje ornitologii a během studia se zúčastnila několika zahraničních expedic zaměřených na studium ektoparazitů u ptáků. Má také bohaté zkušenosti s enviromentální výchovou dětí a po dokončení studií začala pracovat jako pedagog v lesní mateřské školce Medlánka v Brně, kde kombinuje svoje znalosti o přírodě a lásku k dětem. Zároveň již 5. rokem lektoruje ekologické výukové programy na Lipce.

 

Společně mladí biologové založili projekt Living Zoology, který má za cíl popularizovat zoologii a prostřednictvím videí a uměleckých fotografií informovat širokou veřejnost o životě zvířat v divoké přírodě. Zaměřují se především na plazy a obojživelníky, zvířata často neprávem odsuzovaná a neoblíbená. Během své práce se nebojí manipulovat ani s jedovatými hady nebo krokodýly, aby tyto úžasné tvory lidem co nejvíce přiblížili. Ke všem živočichům však přistupují s hlubokým respektem, opatrně, bezpečně a bez zbytečného dramatizování

 

 

úterý 24. 3. 2020/17.30  hodin/

Pralesy Šumavy - ředitel NP Šumava Pavel Hubený

Pralesy Šumavy měly a mají jedinečné kouzlo. Navštěvovali je zvědaví lesníci před dvěma sty lety, aby viděli jejich nádheru, která z velké části Evropy zmizela, navštívil je na konci 19. století malíř Julius Mařák, aby zachytil jejich vzhled pro dítka školou povinná. Dnes zájem o ně roste ještě více. Uprostřed civilizované a pozměněné Evropy, v době globální změny klimatu, nám ukazují, jak se vlastně příroda přirozeně chová. Takže dnes je navštěvují zvědaví lesníci, vědci. A také návštěvníci. A ti často ani netuší, že jejich kroky vedou právě pralesem. Protože vedle vyhlášených a obecně známých pralesů, jako je třeba ten Boubínský, tu máme mnoho pralesů skrytých, veřejnosti neznámých. Mnohé z nich, dokonce ani jako pralesy nevypadají. A o nich je tato přednáška...

 

 

 

158 00 Praha 5 /metro zastávka Nové Butovice)

Seydlerova 2835/4

Máme otevřeno kromě pondělí:

úterý - pátek: 11.00 - 18.00 hodin

sobota - neděle: 10.00 - 18.00 hodin

Vstupné: 80 Kč / 40 Kč (snížené vstupné)

 

 

Hodnocení: 100 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková