Pavel Opočenský – Jana Šárová: Eroempathy aneb šperkař Opočenský po sedmi letech

04.02.2014 11:20

Galerie Září – Praha 7

4. 2. – 28. 2. 2014

 

Byli jsme pozváni na vernisáž do skoro nové pražské Galerie ´Září´, poblízku Veletržního paláce, kde jsme  zahájili  výstavu Eroempathy, se šperky  Pavla Opočenského a kresbami  Jany Šárové. Už z názvu výstavy nám bylo jasné, že asi spatříme výtvarná díla, která spojuje erotično. A také to nalákalo nepřehledné množství návštěvníků, kde jsme se jen po sobě ve frontě či v chumlu sunuli, abychom vůbec něco ze šperků a kreseb spatřili na vlastní oči. Osobní přítomnost obou  umělců i stále svěžího, kupodivu tentokrát nespícího, Karla Schwarzenberga byla zárukou, že Galerie ´Září´ bude zářit jistě do budoucna dál…

 

Součástí vernisáže byla i kolektivní výstava na téma ´Láska´ v prostoru obchodu Galerie Září.

 

 

Opočenského a Šárové erotické souznění v Galerii Září

Výraz Eroempathy vznikl spojením slov ´erotica´ a ´empathy´´.  Vyjadřuje tedy určitý smysl pro erotiku. A právě ono erotické cítění je pojítkem mezi šperkařem Pavlem Opočenským a mladou umělkyní Janou Šárovou. Výstava autorského šperku Eroempathy představila současnou tvorbu obou autorů, jejichž díla propojily  podobné erotické motivy. Samostatnou výstavu svojí nové kolekce tak  Pavel Opočenský představil v Praze po téměř 7 letech.

 

Novou kolekci šperků Pavel Opočenský vytvořil ze snowboardů. Ani tentokrát v jeho tvorbě nechybí silné erotično. V této poslední sérii broží se projevilo Opočenského téma křehkosti a erotiky, v kombinaci s volbou materiálu a jeho druhotným použitím, recyklací. To kontrastuje minulými dvěma dekádami, kdy se zabýval geometrií za použití různých materiálů, jako jsou polodrahokamy, dřevo, vrstvený plast, bronz a titan. Všechny série – včetně kamenných objektů- spojuje v posledních 3 letech nejen téma erotiky, ale i použitá redukční technika – odebírání, řezání, broušení a sekání, vždy s přihlédnutím k charakteristice jednotlivých materiálů.  

 

 

Opočenského velkou inspirací je v poslední době právě Jana Šárová (24 let, studentka pražské AVU z ateliéru Tomáše Vaňka), jeho současná múza. Mladá umělkyně na výstavě představila svou aktuální kolekci kreseb, můžeme říci, že dosti odvážných a většinu šokujících….i s vtipnými texty jako jsou např. M…í je sisyfovská práce…  (pozn. autorky: myslíme si, že práce (vaření, úklid, péče o děti i domácnost, zaměstnání, apod., je vždy prací sisyfovskou, nejen m...í, ale když cokoliv  děláme s láskou, pak to není  sisysofská dřina, ne?!...)

(autor: tz, art-tour.cz)

                      
     Co nevíme o Galerii  Září

  • Pražská Galerie Září o dvou místnostech a dvou výlohy byla otevřena v pondělí 9. 12. 2013 a  chce se stát platformou pro mladý autorský šperk.
  • Galerie Září, která bude prezentovat tvorbu začínajících českých a slovenských designérů, si klade za cíl pravidelnou konfrontaci současných témat i různých přístupů ve šperkařství.
  • Projekt vznikal déle jak rok a od počáteční fáze, kterou iniciovala šperkařka Marcela Steffanová, prošel mnoha peripetiemi. Výsledkem je kreativní holešovický prostor, jehož tempo budou udávat bývalé spolužačky, studentky prof. V. K. Nováka - Eliška Lhotská, Markéta Šumová, Iveta Mulačová a Zuzana Babková společně se sochařkou Michaelou Bachoríkovou z ostravské univerzity. Kromě vlastního ateliéru chtěly mladé designérky vytvořit místo, kde budou představovat autorský šperk způsobem, který znají ze zahraničí. Tedy podobou svěží a hlavně prodejní galerie.

 

Galerie  představí např.  nové šperky třeba i studentů, kteří dosud nevystavovali, nabídne pohled do tvorby šperkařů z jiných měst i zemí a zároveň to budou výstavy prodejní. To je podle mého názoru stěžejní, návštěvník si bude moci pořídit originální šperk, mnohdy půjde o jediný exemplář, dalo by se tedy říci sběratelský kousek s duší,“ řekla šperkařka, kurátorka a dramaturgyně galerie ´Září´ Eliška Lhotská. (autor: tz, art-tour.cz)

 

Galerie Září

170 00 Praha 7 – Holešovice

Heřmanova 33

www.facebook.com/galeriezari

 

Máme otevřeno:

Pondělí -  pátek : 10.00 – 18.00 hodin

Sobota – neděle: 16.00 – 22. 00 hodin

 

Hodnocení: 100 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka