Pavel Brázda: ´Z minulosti do současnosti´ aneb jsme stále věrní programu umění o lidech a pro lidi

06.04.2014 16:37

Galerie 1. patro - Praha

27. 3. - 3. 5. 2014

 

Galerie 1. patro nás srdečně pozvala na nejnovější výstavu Pavla Brázdy.  Osobně nás přivítal kurátor Richard Drury a jako vždy svěží Pavel Brázda.

 

 

Výstava Pavla Brázdy (narozen 1926 v Brně) je méně reprezentační, intimnější než předcházející v pražském Obecním domě, ve wroclavském Městském muzeu na začátku tohoto roku nebo i v Moskvě na začátku roku minulého. Představujeme zde  doprovodné i okrajovější části Brázdovy méně známé i neznámé výtvarné činnosti, jak vznikala od jejích prvních ještě dětských olejomaleb. Z expresivnějších juvenilií pak přecházela v roce 1943-44 do soustavněji pojímaného brněnského hominismu, který dosud vystaven nebyl.

 

Programu umění o lidech a pro lidi zůstává jeho autor v podstatě věrný dodnes. Jeho realistické barevné studie z exteriéru nebyly vystaveny  ani na velké výstavě Brázdova díla z minulého století ve Veletržním paláci. Poukazují k jeho blízkému vztahu k přírodě a především k městu a předměstí. Vznikaly z pouhého zalíbení v jejich námětech. V 90. letech a na začátku tohoto století vznikala rozsáhlá kolekce dosud nezveřejněných koláží z barevných tonerů na barevných papírech. Dokončovány k použití v digitální technice byly v březnu 2014. Jejich krajní minimalizace předchází obrazy nedávno vystavované. Jinak je část exponátů, zejména poprvé vystavené barevné skici z kotelny (1977-87), ukázkou přípravné činnosti pro definitivní klasické obrazy.“ (Kurátor výstavy: Richard Drury)

 

www.galerie1patro.cz

 

 

Galerie 1. patro

110 00 Praha 1

Myslíkova 9

Máme otevřeno: čtvrtek - sobota 14.00 – 18.00 hodin

Vstup: volný

 

Hodnocení:  85 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka