Otvíráme v Praze Colloredo-Mansfeldský palác aneb rehabilitujeme jej konečně pro veřejnost!

11.05.2013 13:32

Převzetím Colloredo-Mansfeldského paláce do správy Galerie hlavního města Prahy  (GHMP) jsme otevřeli novou etapu jeho rehabilitace. Tuto mimořádně významnou památku chceme důstojně nejen obnovit,  ale také  podstatně rozšíříme nabídku galerie pro veřejnost. Po koncepčně problematických rozhodnutích minulého vedení Galerie hlavního města Prahy a problematické dramaturgii výstavní činnosti v předchozích letech objekt letos zpřístupníme veřejnosti takovým způsobem, abychom v celkových obrysech spatřili načrtnutou budoucí podobu jeho využívání.

 

Na jedné straně jako tým odborníků dlouhodobě pracujeme na vybudování prohlídkové trasy, kterou návštěvníkům zprostředkujeme stavební a kulturní historii Colloredo-Mansfeldského paláce a zasvěceně je provedeme sály v reprezentativních prostorách piano nobile včetně ohromujícího a téměř neznámého barokního tanečního sálu s freskou od Pietra Scottiho a Giovanniho Battisty Zeista. Prohlídkovou trasu otevřeme v červnu 2013, přesný termín ještě upřesníme.

 

První výstava - Jiří David (výstava 25. 5. 2013)

Na straně druhé ve 3. patře paláce dobudujeme výstavní prostor pro krátkodobé prezentace současného umění. První přehlídkou bude výstava Jiřího Davida (od 25. 5. 2013). Na podzim 2013 z Domu U Zlatého prstenu přesuneme do paláce také projekt ´Start up´ pro nejmladší generaci umělců. Počítáme rovněž ještě v letošní sezoně, že  vytvoříme společenské zázemí na nádvoří paláce a otevřeme kavárnu a  umístíme výtvarný ateliér, kterým významně rozšíříme a zkvalitníme nabídku galerie především v oblasti práce s nejmladšími diváky a návštěvníky.

Podle tiskové zprávy od Marka Pokorného

zpracovala Ing. Olga Koníčková

Foto: GHMP