Operace Entebbe aneb oboustranný thriller a šachová hra se životy se rozpoutává stále více ...

28.03.2018 13:11

 

Společnost Bioscop, na jejíž pozvání jsme se ocitli v kině při novinářské projekci filmu Operace Entebbe americko-britské produkce s Danielem Brühlem a Rosamunde Pike, nás uzemnila v křeslech. Film je uváděn i na letošním Febiofestu 2018 v sekci Noční cirkus.

 

 

 

 

 

Časy se mění, ale zloba přetrvává…

Distribuční list od produkce filmu nás vrátil o 42 let zpět. Do akce, o níž se tehdy málo mluvilo a která hodně předznamenala. Únos letadla a držení pasažérů jako rukojmí s cílem prosadit svůj pohled na svět a jeho problémy. Případ, o němž je film, stál totiž kdesi na počátku změn v oblasti bezpečnosti letů, v oblasti zásahů k osvobození zadržovaných rukojmích, a také v oblasti politiky a náhledů na řešení takových problémů. Tehdy, ještě událost roku, dnes, žel, téměř běžná praxe. Únos letadla…

 

Od těch dob se obrana cestujících sofistikovala do neskutečných detailů a stejně tak se ale sofistikovala i vybavenost a vynalézavost únosců. Spirála se na obou stranách vytáčí do závratných a obludných výšek. A příčina? Ta, k naší – všeobecně všelidské škodě - zůstává jaká byla. Pouze se obměňují s časem osoby a ideje, zatímco tristní dopady dál zůstávají.  

 

Jak pravil distribuční list…

Když 27. 6. 1976 převezmou únosci kontrolu nad letem Air France z Tel Avivu do Paříže, cestující netuší, jaké utrpení je čeká. Němečtí radikálové Brigitte Kuhlmann (Rosamunde Pike) a Wilfried Böse (Daniel Brühl), spolu se dvěma členy lidové fronty pro osvobození Palestiny, donutí letoun přistát na letišti Entebbe v Ugandě.

 

 

 

 

 

 

 

 

Únosci požadují výkupné ve výši 5 milionů dolarů a propuštění palestinských vězňů v Izraeli. Jinak, že začnou zabíjet rukojmí… Na opuštěném terminálu se z vyděšených cestujících stávají figurky politické hry. Když naděje na diplomatické řešení skomírá, izraelská vláda přijde s plánem na pokus o záchranu rukojmích. Chystá se jedna z největších a nejnákladnějších záchranných akcí v historii.

 

Rekonstrukce akce, jež byla ve své době průlomová

Únos letadla je psychicky otřesný zážitek pro unesené, a jak ukazuje film, do jisté míry i pro únosce. Plán je. Idea také. Ale skutečnost není taková, jak si obě strany souboje přestavují. Selhávají nervy, selhávají dohody, selhává všechno.

 

A malé drama na malém letišti je rázem víc podnět pro velkou politickou hru v zákulisí než o vlastní souboj únosců s osvoboditeli.   A o to ve filmu Operace Entebbe jde nejvíc. Snímek je politický thriller, inspirovaný skutečnými událostmi z roku 1976. Těžiště tedy není v akční střílečce a souboji, kdo z koho, i když ani to nám netají, ale spíš psychicky náročnou sondou do duší, myslí a svědomí osvoboditelů stejně jako únosců. A to je to, co vás přilepí ke křeslům. Takříkajíc druhoplánově se tu rekonstruuje náročnost a nezbytná rychlost osvoboditelské operace a nezáviděníhodné politické zvažování klíčových izraelských politiků té doby.

 

Jako stín nad tím vším na obou stranách navíc visí fakt, že únosce vedou Němci, zatímco unesení a bestiálně popravovaní budou - Židé. Asociace značně evokující. Vždyť od II. světové války a holocaustu to v té době byla jen tři desetiletí… A ve hře je 248 pasažérů (převážně Židů, 12 členů (francouzské) posádky a 4 teroristé (dva Němci a dva Palestinci)…

 

Malá vsuvka na doplnění kontextu

Film rekonstruuje skutečné události a skutečné postavy. A to je třeba vnímat. A dobře. Útok na Entebbe, totiž vzdor uznávanému vojenskému úspěchu, měl plno vedlejších následků, z nichž mnohé mají dosud historický význam. Například Benjamin Netanjahu, později představitel Izraele, řekl, že vstoupil do veřejné služby kvůli svému bratru, Jonatanu Netanjahuovi (podplukovník, velitel přepadového oddílu), jenž byl během operace zabit. Je tak reálný předpoklad, že smrt Jonatana Netanjahua a realizace celé mise hrály velkou roli při formování Netanjahuovy pozdější politické kariéry. A takových paralel je ve filmu víc. Ozřejmí je závěrečný komentář při titulkách. Tvůrci vsadili na dokumenty a film o událostech v Entebbe tak vypráví spíše o vyšších aspektech zásahu. Je dobře, že nešli Hollywoodskou cestou střílečky a supermanů. Film má takhle zajímavou a hodně vypovídací hodnotu.

 

 

 

 

 

 

 

 

A douška k tvůrcům

Režie se ujal brazilský režisér José Padilha, jenž za kriminální drama Elitní jednotka získal Zlatého medvěda za nejlepší film z Berlinale 2008 a natočil mimo jiné i pár epizod vysoce ceněného televizního seriálu Narcos. Hlavní role německých radikálů si zahráli talentovaná Rosamunde Pike (známá třeba z thrilleru Zmizelá) a u diváků celého světa stále oblíbenější Daniel Brühl (Good by Lenin, Rivalové, Captain America: Občanská válka či na předloňském Febiofestu premiérovaném vynikajícím snímku Kolonie).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zde ještě perlička za www.www-kulturaok-eu.cz...

Daniel Brühl byl v roce 2016 hostem Febiofestu, kde se film Kolonie promítal (viz. náš článek https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/febiofest-2016-kolonie-aneb-akcni-thriller-ktery-napsal-pro-bruhla-sam-zivot/).

 

Pestrá beseda se točila hlavně okolo tohoto filmu a mnoha dalších otázek (viz. náš článek https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/daniel-bruhl-aneb-je-rad-ze-je-muz-protoze-muzi-s-vekem-zraji-zatimco-zeny-se-starnutim-maji-problem/ ).

 

Všechny nás ale překvapoval Danielův poněkud nepohledný plnovous. Nikdo jsme se na to ale netroufli zeptat. Až úplně poslední otázka byla kýmsi z nás novinářů formulována, jako lehce humorný dotaz na závěr:„Plnovous… Proč? Role či nová image, sázka, nebo co…?“

 

Daniel Brühl, až do té doby pohodově výřečný a vstřícný, náhle na chvíli jakoby ztratil řeč. Pak se ale zasmál a jeho odpověď byla nezvykle krátká a zdála se nám spíš diplomatická.

 

„Jsem líný se holit (ale v očích mu hrála jiskřička uličníka). A sestřih - musím. Součást jistého projektu, o němž ale nebudu mluvit…“

 

 

 

 

 

A tajemství nezvyklé hercovy image jsme na www.www-kulturaok-eu.cz odhalili na premiéře snímku Operace Entebbe. Stačí porovnat jeho foto z  besedy na Febiofestu 2016 a na obrázky z filmu Operace Entebbe…

 

Titul: Operace Entebbe

Originální název: 7 Days In Entebbe

Produkce: USA, Velká Británie (2018)

Režie: José Padilha

Scénář: Gregory Burke

Kamera: Lula Carvalho

Střih: Daniel Rezende

Hudba:Rodrigo Amarante

Hrají: Daniel Brühl, Rosamund Pike, Eddie Marsan, Nonso Anozie a další

Formát: 2,35 : 1 (Cinemascope), Dolby Digital, 2D digital

Žánr: krimi, thriller, drama

Zvuk: 5.1

Stopáž: 106 minut

Přístupnost: nevhodný do 12 let       

Premiéra: 29. 3.2018

Distributor: www.bioscop.cz

 

Hodnocení:  69 %

Richard Koníček

Foto: Bioscop

 

Internet: https://bioscop.cz/databaza/operace-entebbe/?portfolioCats=9b

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=T34uZI8NOsQ&t=6s