Ondřej Vyhnánek/X-Dog: Smarty! aneb proč ten zajíc tolik kouří……

10.11.2017 11:50

Galerie  Dolmen – Praha

9. 11.  – 1. 12. 2017

 

Na vernisáži prodejní výstavy často štiplavých děl Ondřeje Vyhnánka: Smarty! mnozí z návštěvníků se akce pro velký počet přišedších zúčastnili na chodníku před galerií, byl autor osobně přítomen i se svým bratrem. 

 

Ondřej Vyhnánek (1989 žil s rodiči v Berlíně, prožil i bourání berlínské zdi) hledá inspiraci např. v novodobých ikonách, které jeho svět formovaly – superhrdinové, sportovní hvězdy či oblíbené postavičky kreslených příběhů. Na jeho obrazech tak defilují Batman, Želvy Ninja, Jaromír Jágr i Ferda Mravenec (z textu Radka Wohlmutha).

 

Akci zahájil galerista M. Varyš a proběhl také křest komiksu bratří Vyhnánků: Král Všech. Komiks je v galerii k zakoupení po celou dobu výstavy za zvýhodněnou cenu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Co má společného ovocný drink Smarty slavného hokejového veterána Dominika Haška s tvorbou Ondřeje Vyhnánka?

Možná právě na to může odpovědět stejnojmenná výstava autora, jehož výtvarné začátky jsou neodmyslitelně spojeny s prostředím domácí graffiti scény.

 

 

 

Výběrem obrazů a keramických objektů z posledního roku se Ondřej Vyhnánek aka X-Dog (*1983) vrací k nostalgii svého dospívání a zároveň konfrontuje cartoons s aktuální realitou všedního dne.

Pracuje při tom s groteskností, světem současných ikon i českou národní povahou způsobem, který se sice může zdát být hravý, ale přitom si na nic nehraje. Smysl pro absurdní pointu, tragikomická otevřenost a ´bezohledně´ ironický přístup, to je několik charakteristických momentů, které mohou jeho práce nabídnout.

….

I když by tak současné obrazy Ondřeje Vyhnánka, postavené na kombinaci akrylu s airbrushí a modelací pomocí barevných ploch bez lineárního ohraničení, mohly svádět k romantickému čtení ve smyslu nostalgie po dětství, opak je pravdou. Jed o nesentimentální komentáře, kdy zmnožený Ferda demonstruje socialistickou sílu proletářské masy, Želvy Ninja symbolizují poslední ostrovy v moři ztracených ideálů a superhrdinové frustrovaní všudypřítomnými vzorci společenského úspěchu se změnili v zoufalce. Karikaturní nadsázce navzdory jsou to tedy hlavně připomínky našeho neslavného dospělého prozření.

(z textu Radka Wohlmutha)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U příležitosti autorské výstavy zároveň připravila Galerie Dolmen ve spolupráci s autorem speciální sérii serigrafií,

které budou taktéž po dobu výstavy, k zakoupení za zvýhodněnou cenu.

 

110 00 Praha 1

Pštrossova 31

Máme otevřeno: pondělí až pátek: 13.00 -18.00 hodin
Vstup: volný
www.galerie-dolmen.cz

 

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková