Ondřej Vinš: Kotzmannová - Othová aneb nestřety či míjení, probíhající v prostoru, času a volbě námětu

15.01.2018 09:59

 

 

 

 

Galerie Atrium Žižkov - Praha

11. 1. - 1. 3. 2018

 

 

Na vernisáži k výstavě fotografií Ondřeje Vinše, na zahájení mimo domácích, tedy představitelů Galerie Atrium Žižkov a jejích hostů, byli přítomni autor Ondřej Vinš a kurátorka výstavy Lucie Šmardová. Ti (oba nemluvní) toho o výstavě, stejně jako o sobě či na sebe však mnoho neprozradili. Zůstalo to vše tedy na Mgr. Lucii Vítkovské, zástupkyni starostky Prahy 3. Mgr. Lucie Vítkovská je sice v Galerii Atrium Žižkov také oficiálně hostem, ale vzhledem k její už pravidelné přítomnosti na zahajování tamních výstav ji lze bez nadsázky považovat za takříkajíc domácí.

 

A vzhledem k tomu, že vlastně pro nevstřícnost autora i kurátorky veškerá prezentace výstavy zbyla na ni, na Mgr. Lucii Vítkovskou, věnovala se tak přípravě svého úvodního slova opravdu odpovědně. Dávno před zahájením studovala jednotlivé fotografie, pročítala si tiskové materiály, hovořila s autorem i kurátorkou. Zatímco my na  www.www-kulturaok-eu.cz fotografovali a četní hosté a zájemci o výstavu se shromažďovali, Mgr. Lucie Vítkovská nelenila a pracovala.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ve svém úvodním slově pak zcela upřímně konstatovala především to, že jí zhlédnuté minimalistické fotografie na ni působí jako odrazy vjemů všedního života. Milé, příjemné, nostalgické, všední, detaily, z nichž se skládá denní život. Připomínají tak jednotlivé prchavé momenty z pobytů, zážitků, chvil klidu i neklidu, pohody i nepohody. Zachycují vlastně jen to, co jsme sami už někdy zažili, co nám možná uvízlo v paměti, ale co si vybavíme právě a jen až nad takovými minimalistickými detailními snímky.

Závěrem pak ještě zdůraznila, že je ráda, že se dramaturgie Galerie Atrium Žižkov ubírá podobně nekonvenčními cestami, které nabízejí návštěvníkům jiné tvůrce a jiná témata, ale i jiné zpracování. A že nastoupený trend této galerie pokračuje. Vyslovila také přesvědčení, že takto bude Galerie Atrium Žižkov pokračovat i nadále.

 

Kurátorka Lucie Šmardová k tomu už jen dodala, že výstava se konala již ve Zlíně, a že pro prostor výstavní síně žižkovského Atria se muselo provést rozčlenění vnitřního prostoru vestavbou dvoubarevného průchozího boxu.

 

 

Autor výstavy Ondřej Vinš sdělil jen to, že je rád, že dorazily i obě osobnosti, podle nichž je jeho výstava nazvána a jejichž slavnými snímky se na svých snímcích inspiroval. Markéta Othová a Alena Kotzmanová však při zahájení výstavy zůstaly ale skromně v davu přítomných.

 

Dodejme, že obě múzy Ondřeje Vinše jsou renomovanými fotografkami, jejichž výstavám věnoval pozornost i náš web www.www-kulturaok-eu.cz, a že jejich výstavní katalogy jsou - podle Ondřeje Vinše - chloubou a inspirací jeho knihovny. Výstava je tak ve své podstatě také vzdáním holdu oběma fotografkám.

 

Umělecká ohledávání těchto přiblížení

stála na začátku příprav výstavy Kotzmannová – Othová.

Míjení probíhající v prostoru, času a volbě námětu.

 

Ondřej Vinš

  • na střední škole studoval sochařství – kovolitectví
  • vystudoval pražskou AVU /ateliér malby a grafiky

 

fotografuje s klasickým analogovým fotoaparátem (měchový fotoaparát, s prostorem na kazetu či na svitkový film) kdykoli a kdekoli, ne však často, záleží na schopnosti věci plně vnímat, což dokáže prý jen výjimečně

 

 

 

snímky z expozice vznikaly často až 3 roky po okamžiku prvního kontaktu s fotografovaným  objektem  (chodil kolem své skříně tak dlouho nevšímavě, až si povšiml…a vyfotil)

 

  • bydlí v pražském Podolí. Jen několik ulic od jejich bytu bydlela těsně před tím, než se sem nastěhoval, Alena Kotzmannová. V Podolí se minuli o pár let …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 1999: Ondřej na Coney Island navštívil tamní horskou dráhu Cyclone, ale nevyfotografoval ji
  • 2005 uskutečňuje Alena Kotzmannová fotografický projekt Cyclone
  • podobný nestřet prodělal i s Markétou Othovou; na bázi jejích snímků vyfotografoval to, co později i ona vyfotografovala

 

Kurátorka: Lucie Šmardová

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V rámci vernisáže vystoupil Jan Trojan,

který ukončil postgraduální studium Hudební fakulty AMU

tématem Akustická ekologie a soundspace.

Absolvoval stáž na Universität der Künste v Berlíně (2011–2012).

Od roku 2013 působí jako hudební režisér a zvukový designér v Českém rozhlase

 a jako asistent na katedře skladby AMU se zaměřením na elektroakustickou hudbu.

 

Věnuje se provádění zvukových performancí,

 je spoluzakladatelem experimentálního sdružení OEM ARTS.

Baví ho zvuky a prostor mezi nimi.

 

130 00 Praha 3

Čajkovského 12a

Máme otevřeno: po - pát: 13.00 – 18. 00 hodin

Vstup: zdarma

Pořadatel:  Za Trojku

www.zatrojku.cz

 

 

 

 

 

Hodnocení: 79 %

Zapsal Richard Koníček

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková, © Richard Koníček

 

 

Markéta Othová (*18. března 1968 v Brně), fotografka a grafička

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/nekdy-v-sukni-umeni-90-let-aneb-kdyz-my-silne-zeny-umelkyne-radeji-hovorime-za-sebe/

 

Alena Kotzmannová  (*1974 v Praze), fotografka a výtvarnice

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/alena-kotzmannova-kralik-a-kralovna-aneb-kameny-z-mesice-v-tanecnim-sale/