Odysseova dobrodružství aneb proč na svůj domov nezapomeneme?!

19.01.2015 09:12

Chvalský zámek – Praha /l. patro + sklepení

17. 1. – 5. 4. 2015

 

Invence neúnavných organizátorek, tří grácií z Chvalského zámku, v čele s jeho ředitelkou Alexandrou Kohoutovou, zdá se býti nevyčerpatelná. A oslovuje vždy především místní, ale i hojné přespolní děti, což je v dnešní době, v čase přezaměstnaných či nevšímavých rodičů, o to záslužnější. Témata ´dětských´ výstav jsou vždy plně interaktivní a vždy by se daly charakterizovat jako akce, které děti pobaví a dospělé nenudí. Vždy si tu totiž děti najdou dostatek zábavného poučení, doslova školu hrou v duchu J. A. Komenského, a vždy si tu dospělí oživí své už zaváté vzpomínky na své dětství. Proto sem také hojně přicházejí. Děti i dospělí.

 

Lákavé volání hodných Sirén

Pozvánka na zahájení výstavy Odysseova dobrodružství aneb Staň se hrdinou, kterou jsme na www.www-kulturaok-eu.cz dostali, byla lákavá. Jako volání bájných Sirén. Akorát, že v tomto případě hodných a laskavých.

Knížku Odysseova dobrodružství jsme jako děti četli se zatajeným dechem. Romantika bájných dob byla pro nás tehdy – a svým způsobem je dodnes – krásnou vzpomínkou na naše dětské sny a hry, inspirované právě příhodami antického hrdiny Odyssea. Samozřejmě že jsme neodolali a do Chval se za našimi milými hostitelkami vypravili. Vždyť jimi vytvářená atmosféra a jejich přístup k dětem jsou na dnešní dobu tak trochu jako z jiného světa. Z krásného lidského světa. A proto jsme přijeli - hurá -  na zámek Chvaly.



Nejhravější interaktivní výstava

Nápad na zhmotnělou ilustraci bájných příběhů antického hrdiny umožnil vytvořit snad úplně nejhravější interaktivní výstavu jakou kdy ve Chvalech uspořádali. Pestrý děj nabízí řadu prostředí a událostí. Moře ve všech jeho podobách, bouře plná nebezpečenství, nekonečná plavba a bloudění neznámými právě objevenými světy, setkání s obrem Kyklopem a průnik do jeho záludné jeskyně, souboj s bohem všech vichrů Aeolem, střet se zlými nadpřirozenými obludnými bytostmi Skyllou a Charybdou, obrana před zrádnými Sirénami, sestup do podsvětí a další a další.

To vše zakončeno, nebo korunováno, možností vyslechnout v audio - podobě literární ztvárnění všech příběhů a dobrodružství přímo v jedné místnosti na zámku. Možná to inspiruje rodiče k opatření si knihy a tolik zanedbávanému čtení dětem před spaním, anebo to dětem rodičovské ´nečtení´ alespoň takto na chvilku nahradí.

Výstava je koncipována tak, že ji lze absolvovat zcela samostatně a využít pouze četných informací a nesčetných možností, nebo využít možnosti komentované prohlídky. Pro školky, školy a všechny dětské kolektivy lze domluvit prakticky cokoli.

 


Na vystavených panelech si můžeme přečíst postupně příběh Odysseův od začátku až dokonce, a vždy na konci textu následuje úkol pro děti: udělej tohle…či přemýšlej…rodiče by měli také dětem napomáhat při čtení a pro porozumění textu, že?!

DOMOV: Odysseus je konečně doma, ale jeho žena ho nepoznává. Přichystá mu poslední zkoušku: požádá sluhu, aby odsunul jejich postel. Odysseus protestuje, protože ví, že je součástí živého stromu a nedá se odsunout. To Penelopé přesvědčí, že je to opravdu on.

Udělej tohle:

Vyzkoušej si tkaní. Penelopé lstí odrážela celá léta jiné muže. Tvrdila, že musí utkat pohřební šat pro Odyssea, než si vezme někoho jiného. Ale vždy přes noc vypárala část, kterou přes den utkala.

Přemýšlej:

Co bylo nejzajímavější na tvé cestě Odysseovým dobrodružstvím?

Jaké je vrátit se po cestě domů?

Co  pro tebe domov znamená. Proč je tak důležitý?

 

Ale ve Chvalech je toho k vidění ještě víc

Protože chvalské organizátorky jsou opravdu téměř neúnavné, probíhala již předem jimi organizovaná akce Moře plné dobrodružství. Byla určena všem dětem bez rozdílu věku, ale rozdělená do několika věkových kategorií, které jsou ochotny jakkoli namalovat moře. Ať už ho viděli na vlastní oči, nebo o něm zatím jen slyšeli, četli, nebo ho viděli na nějakých obrázcích. Sešlo se téměř 400 kreseb. V den zahájení výstavy Odysseova dobrodružství proběhla dětská vernisáž všech obrázků, umístěných druhoplánově jako doplněk rozsáhlé výstavy. Současně proběhlo i náležitě slavnostní vyhlášení výherců jednotlivých kategorií, což děti a spolu s nimi i jejich rodiče přiměřeně věku náležitě prožívali.


 

 

 

 

 

 

 

 

Jako bonus pak byl vyhlášen i vítěz další celoroční soutěže

O kouzelný plamínek víly Ohnivky, která byla po celé odpoledně mezi dětmi s neodolatelným a vstříčným úsměvem přítomna. Tato soutěž spočívá v tom, že při každé komentované prohlídce vílou Ohnivkou, zazní jedna soutěžní otázka na něco, o čem mluvila. Kdo uhádne, je zařazen do měsíčního slosování, a z 12 měsíčních vítězů byl pak při zahájení výstavy Odysseova dobrodružství vylosován 1 výherce za celý rok

 

Až do dubna vládne Chvalům Odysseus, přijďte ho také navštívit

Odcházeli jsme z Chval do toho podivně podzimního lednového večera neradi. Jednak venku hrozně mžilo, zatímco vevnitř bylo tuze milo. Odcházeli jsme neradi, ale potěšeni tím, co se i v dnešní pádící době dá – když se chce – pro děti udělat. Odcházeli jsme a už jsme se těšili, jak si doma v knihovně vyhledáme příběhy Odyssea a jeho přátel, a znovu, možná po půlstoletí, se znovu spolu s ním vydáme na dlouhou a strastiplnou pouť z trojské války zpět ke jeho  věrné a čekající ženě Penelopé. Je krásné,  když si lidé ještě dovedou dělat radost.


www.chvalskyzamek.cz

 

193 00 Praha 20 – Horní Počernice

Chvalská tvrz 857

 

Hodnocení: 90 %

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková