Odhalený přístav aneb nalezneme snad někdy své štěstí?! (Naked Harbour)

20.03.2013 16:42

 

Odhalený přístav aneb nalezneme snad někdy své štěstí?! (Naked Harbour)

 

V rámci Mezinárodního filmového festivalu Festfebia 2013, který se koná  v Praze  ve dnech 14. – 22. 3.  2013 jsem bohužel musela zhlédnout několik filmů, protože já filmy ráda. Třetí z nich byl film  severský - finský  s nezapamatovatelným názvem ´Odhalený přístav´. 

 

Pertti se snaží na vlastní pěst zvládnout nadváhu i výchovu syna. Šestnáctiletá Milla se chce stát celebritou. Aleksiova máma nerozumí tomu, jak důležitý je pro syna jeho pes. Američan Robert chce zažít opravdovou finskou zimu. Walter se musí vypořádat se školní šikanou a Marika s vážnou diagnózou rakoviny. Aku Louhimies se opět vrací k mozaice příběhů, tentokrát však osudy protagonistů propojuje pouze společný prostor předměstské čtvrti, kterou obývají, a potíže s láskou. Režisér opět s pomocí sugestivního snímání a minimalistického, leč uhrančivého klavírního doprovodu ukazuje problematické mezilidské vztahy bez příkras, ale se špetkou naděje v pozadí.

 

Na tiskové konferenci 18. března 2013 jsme mohli v tiskovém centru osobně seznámit s velmi příjemným finským režisérem (Aku Louhimies), který na rozdíl od svého slavného krajana Akiho Kaurismakiho si zcela bez příkras všímá ve svých snímcích toho, jak vypadají a jak žijí pracující Finové na městském sídlišti.   

 

Co nás čeká?

Prožijeme týden finské zimy plné sněhových závějí uprostřed sídliště. Sledujeme v rychlém  sledu realistické mezilidské vztahy, které jdou od desíti k pěti, je to osm  příběhů plných palčivých problémů, jež musíme sami rychle rozlišovat, protože režisér přeskakuje z jednoho příběhu na druhý, a pak na další příběh  a další, a zase zpět k prvnímu příběhu, pořád  dokola… musíme se v tom sami trošku zorientovat…snad chtěli tak ukázat monotónnost lidského všedního života…Hlavní roli tu hraje sice láska, mnohdy neopětovaná, i sex, nedostatek citů a nedostatek pochopení, práce i komunikace, ale špetku naděje tu spíše snad nalezneme ´v náznacích´ k lepšímu?! Nevíme?!. Chvalme však velmi sugestivní nasnímání příběhů a náhlé dějové zvraty…mnohdy bychom je ani nečekali! Já pro přehlednost si povšimnu jednotlivých lidských příběhů v celku, abych se v tom také v konečném výsledku trošku zorientovala.  Fakt je, že kdybychom museli zhlédnout film, kde by se jednotlivé příběhy zobrazily v celku, asi by to byla nuda… takhle přemýšlíme, co asi se postavě v tom kterém příběhu naposledy stalo, a dáváme si to všechno do kupy…  Takové krásné byty, a tak nešťastní lidé v nich žijí…brr!!

 

„Užívej si a přestaň si stěžovat…“

 

  1.  příběh: Věčně nezaměstnaný černoch Make a jeho milá Liris (běloška) toužící stále po drogách a Cideru

Možná se zájmem můžeme pozorovat,  jak nám vymahači dluhů mlátí na ulici černocha, který není schopen zaplatit zapůjčené peníze… výsledkem celé scény je pohrůžka, že pokud nezaplatí, tak mu přefiknou milou Liris…uvidíme sice zemitý sex, ale i jak mu vymahači s jeho milou zacházejí…

 

„Ve dvou je cesta snadná…“

 

  1. příběh: Otec Pertti  a jeho podvyživený syn

Muž se svým synem se rozhodne chodit do posilovny, protože má špeky kolem břicha a nutí k témuž svého syna, vyzáblotinu, aby jedl ve svém věku pozdní puberty nic neslaného, žádné hamburgery, pizzu ani kebab ani bonbony..je to vše pro prasata!       Vždyť my dospělí víme sami nejlépe, co je pro naše syny nejlepší…a když synka přivezou v černém pytli, polomrtvého, pokáleného a pozvraceného…snad se v otci hne svědomí…?

 

„Co je to láska? Práce je důležitá. Ale rodina je rodina.“  

 

  1. příběh:  Milla se chce stát celebritou

Bloncka Milla žije s otcem, který neustále sleduje televizi, a ne svou dospívající dceru.  Mluví s ní jen na půl huby, a přitom nespustí po celou dobu filmu oči z tak zajímavé obrazovky jako je televizní…A Milla? Kouzelné děvčátko se chce stát celebritou, a tak všude na konkursech vytrubuje to své věčné: „Udělám všechno, co budete chtít.“ Je s tím skutečně směšná, a to jen proto, aby nebyla obyčejná. A tak je zneužita svou první láskou, fotografem Andersem, který neodbytnou bláhovku  zavede někam…no, kam? Natáčí se tam pornovideo s Milli, jak udělá všechno, co tam s ní chtějí dělat…Snad ji to vyléčilo, vypadá, že už chce být obyčejná…

 

„Cena za to, že budeš celebritou, je vysoká…Co budeme dělat? Uvidíš!“

 

  1. příběh: Američan Robert zažije finskou zimu a pořádný nářez na pánském záchodě…v nočním podniku - to je hodně podivný příběh….ani jsem nepochopila o čem… že by to nemohl také v Americe prožít?

 

  1. příběh: Zhruba 10tiletý Walter neví, jak na  školní šikanu?

A tenhle chlapec?  Zase neúplná rodina, trapnej a bodrej matčin milenec, šikana ve škole.. Ubrání se šikaně Walter – a kupodivu ano, ale dlouho mu to trvá, než pochopí jak, no jak? Silou, našli jsme přece doma  pušku a trochu si ji  zkrátíme…komu život zkrátíme?.

 

„Člověk by měl zkusit všechno, ne?“ Milla

 

  1. příběh: Manželství je nenaplněné, bez sexu, něžná milenkaViivi

Luxusní byt. Unavená manželka. Z čeho? Děti má přece ve škole! Je unavená ze starosti o domácnost. No, a co? Nechce se s manželem milovat, mají už přece dvě děti, a to stačí, ne?!  Manžel Lauri neustále svou ženu pozoruje, což ji deprimuje! Má ji přesto přesto stále rád, ale příroda je příroda, tak si jde večer za milenkou Viivi….a manželka žárlí. A tak proč nepozvat milenku Viivi k nim na večeři přímo před oči překvapeného manžela ….   a je to!

 

„Asi jsem do Lauriho zamilovaná.“ Viivi

 

  1. příběh: Marika s rakovinou a její dcerka

Jeden z příběhů skoro normální, i když tu máme do činění s rakovinou. Kouzelná dcerka bezmezně svou maminku miluje, zde vztahy fungují normálně, komunikace také, jen chybí tatínek, ale smrt maminky vypadá hrozivější…pro tak malou dcerku…ale Bůh se nad nimi snad smiloval….aby zaplašil věčné obsedantní myšlenky malé holčičky, že člověk se narodí, vyroste a umře…

 

„ Nikdy se nerozvedu,“  rezolutně prohlásila malá…dcerka Mariky…

 

 

 

8.  příběh: Aleksis a jeho pes Max

Jeden z velmi smutných případů, jak může vypadat příkladná mateřská láska. Unavená matka přichází domů hodně zvečera, kdy na sedmiletého Aleksise nečeká doma nikdo jiný než jeho milovaný pes…a také nikoho nemá…matka totiž požaduje po svém synovi, aby ve svém věku byl už konečně zodpovědný, tj. zodpovědný i za to, že jeho pes se vykálel doma na bělostný koberec…a jak se mu matka pomstí, to už je na nás, pokud na film se půjdeme podívat…skutečně zodpovědné chování matky a zodpovědná její výchova!

 

„Chceme, aby po nás někdo toužil, chceme cítit štěstí.“

 

Závěrem

Příběhy se odehrávají v čase předvánočním a o Vánocích, tudíž je velmi zarážející, že ani v tento sváteční čas se nevyhneme násilí, loupežím, nelásce a sobectví v těchto většinu neúplných či úplných  rodinách…a protože se příběhy neustále navzájem prostřídávají, máme šanci si trochu oddechnout od některých dost i drastických scén…a přejdeme tak  raději na slunnější domácnost…ale ouha!

 

Titul: Odhalený přístav (Naked Harbour)

Země: Finsko

Režie: Aku Louhimies

Scénář: Aku Louhimies, Mikko Kouki, Niina Repo

Kamera: Tuomo Hutri

Hudba: Markus Koskinen

Kostýmy: Tiina Kaukanen

Střih: Benjamin Mercer

Zvuk: Kirka Sainio

Verze: finsky, anglicky, rusky, švédsky, české titulky

Hrají: Sean Pertwee, Jasper Pääkkönen, Amanda Pilke, Mikko Kouki, Lenna,  Alma Pöysti, Aino Louhimies, Deogracias Masomi, Laura Birnová

Délka: 120 minut

Žánr: psycho - drama

Přístupnost: podle mne od 15 let

Hodnocení: 75 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: Febiofest