Nepodobné pohádce - Dům U Zlatého úsvitu

06.04.2013 18:47

Nepodobné pohádce -  Dům U Zlatého úsvitu

 

Televizní studio Brno České televize uvede na Boží hod vánoční v pátek 25. prosince 2009 ve 20.00 hodin na ČT1 novou filmovou pohádkovou grotesku.

 

Neotřelé dílo má sice ke své škodě poněkud nezapamatovatelný název - "Dům U Zlatého úsvitu", ale tím asi veškerá negativa končí. Jako skvělý režisér se ukázal Pavel Jandourek, který tenhle film natočil podle svižného scénáře Václava Holance už v červnu letošního roku. Prý proto, aby letní scény byly opravdu letní. Nebyly. Podle slov režiséra se totiž natáčení odehrávalo přesně v době přívalových dešťů.  Natáčecími lokacemi byly totiž jinak přímo skvostné scenérie Vysočiny, v Telči a Třešti. Jak ale tvůrci s radostí konstatovali, na slunečné atmosféře filmu to následky naštěstí nezanechalo.

 

Při natáčení byla samozřejmě použita i pohádková kouzla v moderním balení, která jistojistě nadchnou především naše děti. Třeba takoví policajti co stoupají do výše, nebo jejich náhle změklé policejní obušky a další a další podobné vychytávky.

 

Když přijedeme do Bludičkova

Vlastní příběh se odehrává ve fiktivním městečku Bludičkov, v první třetině minulého století. Poměrně dost aktuální akcent příběhu dává fakt, že městečko je plné zpupných a chamtivých maloměšťáků včetně pana starosty a paní starostové. Událostí roku se stává pro městečko moment, kdy do Bludičkova přijede jasnovidec Heliodromus, který to všechno vidí. Díky tomu postupně rozmetá až dosud pevný a poklidný řád, řízený nenasytným starostou… Prozradit jen o něco více, by bylo na škodu milému zážitku z příběhu. Proto všem, kdo mají rádi grotesku a kouzla, doporučuji na 1. svátek vánoční si najít chvilku a vžít se do pocitů a trampot protagonistů příběhu, dvou malých dětí - Adélky a sirotka Ondřeje - kteří to všechno spoluprožívají.

 

Janžurová, Somr, Bareš, Rybová, Javorský

Herecké obsazení nás rozhodně nezklame: jako vždy směšná paní učitelka Iva Janžurová, vážný a moudrý Ondřejův dědeček - Josef Somr, stále nabubřelý a sebevědomý starosta v podání Igora Bareše, starostová ječící až sklo praská, kterou přestavuje Linda Rybová spolu se svým směšně oblečeným pudlíkem a hlavně pak uhrančivý jasnovidec Vladimíra Javorského. Pozorný divák ale objeví i další osobnosti, které – ač vydatně zamaskovány - snadno poznáváme a rádi je i v příběhu vidíme. V hlavních dětských rolích Adélky a Ondřeje přímo excelují opravdu mimořádně nadějní - Štěpán Krtička a Petra Šimberová.

 

Ing. Olga Koníčková

foto: ČT, Radomír Geyer