Nela Ungerová / rozloučení aneb když je před totálním zánikem ještě ofotografujeme

27.06.2015 17:35

Galerie Prokopka

15. 6. - 1. 7. 2015

 

Na vernisáži  nové výstavy ´Rozloučení´ v Galerii Prokopka byla mladičká  autorka Nela Ungerová osobně přítomna.  Nela Ungerová absolvovala v letech 2008 – 2015  studia  FUD UJEP v ateliéru performance Jiřího Kovandy. Zaměřuje se na performance, instalace i objekty. 

Na výstavě autorka prezentuje cyklus velkoformátových tisků.

Každý tisk pojednává o vztahu k rostlině, kterou nechtěně zahubila. Zaznamenala pokusy o záchranu, ale také jejich cestu rozkladu. Vzhledem k tomu, kolik času věnovala péči o ně, neměla sílu na to je jen tak vyhodit, a tak celá výstava by měla být a je jejím osobním rozloučením s těmito květinami. 

 

Na fotografiích

 si můžeme prohlédnout zajímavě uskupené  kořeny, kořínky, větvičky...jakoby v ve stylu čínské kuchyně...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jinak autorka  ve své vlastní tvorbě reflektuje intimní témata vnitřních vztahů a prostorů, např. Pokoje (dětské přání mít svůj vlastní pokoj).

 

 

Autorka  (na foto vlevo) se zúčastnila již řady samostatných i společných projektů, např. výstavního konceptu POKOJE II.,který byl zaměřený na prezentaci prací studentských ateliérů uměleckých škol z celé České republiky. Letos bude Nela Ungerová vytvářet site specific instalaci v rámci uměleckého festivalu Kukačka v Ostravě.

 

Kurátorka: Markéta Vlčková

www.galerieprokopka.cz

www.artmap.cz

 

Hodnocení:  60 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková