Na Okoř je cesta, jako žádná ze sta aneb bejvávalo či cesta lemovaná bikery…

23.09.2019 13:51

Okoř - 21. 9. 2019

 

Kdysi jsme v rámci víkendových výletů z Prahy, tak před 40 lety, na www.www-kulturaok-eu.cz chodívali až dvacítku kilometrů na Okoř, abychom se pokochali zdejším hradem a přírodou.  Jo, to bejvávalo, dnes to ani náhodou nezvládneme, nejen kvůli věku, ale také kvůli nemožnosti (bezpečné) pěší turistiky.

 

Turistické cesty se přeměňují v cyklostezky, nepřátelské vůči náhodným chodcům, turistům  a milovníkům přírody. A stejné to bylo o víkendu, kam jsme dorazili sice autobusem, ale další cesta od zastávky byla již lemována zběsilými (bezohlednými) cyklisty, protože se konal další, 21. ročník Pražské padesátky horských kol.  A to se rok předem navíc  avízovala Svatováclavská slavnost na hradě Okoř 2019 a pod hradem pouť.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Přesto nám pěším nic nezbylo, jen trpně čekat, až se nám více než  tisícovka cyklistů přežene přes turistickou cestu, červeně značenou, značně zkrášlenou odhozenými banánovými slupkami a papírovými kelímky. Bohužel, doba už asi jiná nebude, všichni (v autech, na motorkách, na kolech a koloběžkách kolem sebe nic nevnímají, jen adrenalin ze své zběsilé jízdy…mnohdy i jim smrtelnou). Přičemž někteří závodníci  kouzlu hradu Okoře neodolali, zastavili se a se svými koly vjeli na louku, kde se konala pouť a fotografovali hrad Okoř, protože něco tak  krásného,  v blankytném nebi se vzpínající  zříceninu, snad ještě nikdy neviděli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zřícenina hradu Okoř se nachází ve Středočeském kraji. Leží na skalnatém pahorku v údolí Zákolanského potoka. Dominantou zříceného hradu je torzo vysoké hranolové věže se zbytky raně gotické kaple v přízemí. Zachovány zůstaly zbytky pozdně gotického opevnění s baštami a klíčovými střílnami.

 

Okoř je zřícenina hradu, která se nachází v západní části stejnojmenné obce Okoř, zhruba 15 km severozápadně od centra hlavního města Prahy.

 

Hrad byl vystavěn v údolí mezi poli na malé skalce obtékané Zákolanským potokem v nadmořské výšce 275 m n. m. Svou polohou pod úrovní okolních vrchů je Okoř na českém území výjimkou.

 

Hrad Okoř

  • byl pravděpodobně vybudován ve 2. polovině 13. století bohatým měšťanem Františkem Rokycanským
  • 1421: hrad dobyli husité
  • ve 2. pol. 15. století: hrad získali páni z Donína, kteří jej pozdně goticky přestavěli a vytvořili nové vnější opevnění
  • na poč. 16. století byl hrad renesančně upraven Bořity z Martinic
  • po třicetileté válce byl zpustošený hrad postupně opravován
  • 1649: tehdejší majitelé hrad odkázali Jezuitské koleji u svatého Klimenta. Jezuité nechali hrad barokně upravit. Na počátku 18. století byly opravy hradu dokončeny
  • 1773: Josef II. zrušil jezuitský řád a zkonfiskoval veškerý jeho majetek
  • hrad začal rychle chátrat, lidé z širokého okolí využili Okoř jako zásobárnu kvalitního stavebního materiálu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V roce 1773 po zrušení jezuitského řádu papežem Klementem XIV. dal správce hradu však strhnout střechy a materiál začal rozprodávat. Tím odstartovala přeměna hradu v malebnou zříceninu. Kolem roku 1800 se kvůli neúdržbě zřítila polovina mohutné velké věže. V 19. století se na hradu nacházela též nouzová obydlí chudiny a hrad se stal cílem řady turistů či malířů.

 

Brzy se tak z něj stala zřícenina

 

  • od 1920: patřil Klubu českých turistů
  • od 1965: je chráněn jako kulturní památka
  • od 1967: byl ve správě Středočeského muzea v Roztokách u Prahy
  • 2000: hrad se dostal do majetku obce Okoř, jež ho nyní zpřístupňuje návštěvníkům

 

V průběhu jarních a letních měsíců jsou v prostorách zříceniny pořádány dobové akce, např. představení rytířských sdružení. Na louce těsně přiléhající ke zřícenině hradu se 24. 8. 2019 konal open air festival Festival Okoř.

 

Máme otevřeno:

červen - září/ denně mimo pondělí: 10.00 - 16.30 hodin

říjen - listopad/ so, ne: 10.00 - 16.30 hodin

polední přestávka: 11.45 - 12.30 hodin

 

Vstupné:

  • děti 45 Kč
  • studenti, důchodci 50 Kč
  • dospělí 70 Kč
  • rodina (2+2) 185Kč
  • zdarma: děti do 6 let  

 

Koná-li se vystoupení = příplatek 25 Kč/za osobu

 

Od dubna do listopadu lze prohlídku hradu Okoř

objednat telefonicky na tel: 734 638 511,

a to minimálně 3 dny předem.

(zde se u hráze potoka koná referenční výzkum vydry říční/lutra lutra)

 

Služby: prodej upomínkových předmětů,

restaurace Na baště, cukrárna,

občerstvení, příměstská autobusová doprava,

parkování pro osobní auta.

 

Hodnocení:  59 %

Ing. Olga Koníčková (Wikipedie, Kudy z nudy)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

 

 

 

www.obecokor.cz