Muzeum Karla Zemana aneb ponořme se do romantiky svého mládí a předejme ji svým dětem

13.03.2017 13:44

Muzeum Karla Zemana  - Praha/březen 2017

 

Každý z nás – chlapů i dědečků – je uvnitř dál kluk. A stejně tak každá z matek či babiček je potají dál holka. A každý kluk miloval a miluje dál verneovky a každá holka milovala a miluje dál pohádky. A všichni dohromady – přerostlí kluci i vyzrálé holky – okusili dobrodružství dávno zaniklého světa pravěku, či světa krále fantastů, barona Prášila. Prostě, věk nevěk, malí, velcí, letití i mláďata, všichni jsme vyrostli, rosteme a budeme vyrůstat nadále na romantice, kterou pro nás koncentroval do svých filmů Karel Zeman.

 

A kdyby snad jméno tvůrce v myslích zapadlo, tak jeho – můžeme říci - zlidovělé filmy nezapadly a díky digitalizaci ani nezapadnou. Budou je sledovat další z nás i po nás. Stačí připomenout jen názvy a vybaví se nám kus života a zpravidla té jeho nejkrásnější etapy:

Vánoční sen, Pan Prokouk, Král Lávra, Cesta do pravěku, Vynález zkázy, Baron Prášil, Bláznova kronika, Ukradená vzducholoď, Na kometě, Pohádky tisíce a jedné noci, Čarodějův učeň… A to jmenujeme jen chronicky známé. Karel Zeman jich pro nás natočil téměř 30 snímků…

 

A všechny patří do zlatého fondu naší poválečné kinematografie. Na jeden lidský osud úctyhodná zásluha o nás a naše rozvíjení fantazie, zásluha o naše poučení i pobavení a zásluha o naše dobro. 

 

Kdo byl Karel Zeman?

Režisér, výtvarník, scenárista. Narodil se v Ostroměři u Nové Paky 3. 11. 1910 a opustil nás 5. 4. 1989 ve Zlíně.

Každý se rodíme pro něco. Ne každému se ale zdaří v následném žití prosadit a věnovat tomu, pro co se narodil. Karel Zeman se narodil pro film. A také se k němu – naštěstí pro nás – dostal a věnoval mu celý život.

  • už jako kluk se zabýval loutkami a hrál s nimi lidem
  • rodiče ho sice natlačili na obchodní školu, ale to nebylo nic pro jeho výtvarné zaměření
  • po škole (v 17 letech, v roce 1927) se vydal (podle inzerátu) do Provence studovat reklamní výtvarnictví

 

 

 

 

 

 

 

 

Francie je a byla líhní umění, a tak tam objevil - mimo jiné – i animované filmy...

  • spojil příjemné s užitečným a jeho první animací byla reklama na mýdlo
  • v té době hodně cestoval. Jsa chud, převážně pěšky. Maroko, Egypt, Jugoslávie, Řecko
  • vojnu ale absolvoval opět u nás
  • po ní nastoupil k firmě Baťa jako vedoucí reklamního oddělení Domu služeb v Brně
  • tam v roce 1943 vyhrál aranžérskou soutěž a reportáž o tom netočil nikdo menší než později Oscarem ověnčený Elmar Klos. Seznámili se, Klos rozpoznal Zemanův talent a vzal ho do slavných filmových ateliérů Zlín

 

 

 

 

 

 

 

 

Tam si Zeman vytvořil tým – dá se říci -  experimentátorů – a 1. samostatným filmem byl Vánoční sen z roku 1945. (získal v r. 1946 na MFF v Cannes Cenu za nejlepší loutkový film)

 

  • přes sérii 9 nezapomenutelných a populárních krátkých filmů o panu Prokoukovi (natáčel je v letech 1946 až 1959) a dalších projektech vznikl téměř z ničeho světově proslulý a u nás kultovní film - Cesta do pravěku.

 

 

 

 

 

 

 

Díky neopakovatelným a nikým v té době nenapodobeným trikům se o Karlu  Zemanovi psalo s úctou jako o ´Mélièsově nástupci´ či ´kouzelníku filmového plátna´. Uznání mu zůstalo do konce jeho dnů. A trvá dosud. Dodnes jsou jeho filmy vnímány jako studijní materiál jeho pokračovatelů. A vůbec nezestárly. Geniální průkopník trikových filmů je jako jeden z mála českých režisérů uznávanou osobností světové kinematografie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po Cestě do pravěku, 1.filmu, kombinujícím nenásilně a přirozeně, hranou, animovanou i loutkovou technologii, přišel další průlom. Vynález zkázy. Už po premiéře byl prodán do 72 zemí světa a stal se stále nepřekonaným, nejúspěšnějším, filmem české kinematografie.

 

Následoval Baron Prášil, verneovky a v 70. letech 20. stol. animované Pohádky tisíce a jedné noci, na nichž se mimo jiné osobnosti spolupodílela jako výtvarnice i Zemanova dcera Ludmila. 

 

To už ale Karlu Zemanovi nepřálo zdraví a po šedesátce ho pronásledovaly zdravotní potíže. Pracoval ale dál. Když se k tomu ale přidružilo i jeho srdce, to srdce, jež patřilo filmu a dětem, byl čas jeho tvorby završen. Opustil nás 5. 4. 1989 ve věku 79 let.

 

S Karlem Zemanem ale neodešla jeho díla. Nejaktuálněji lze s potěchou konstatovat, že jeho hvězdná trojce, filmy Cesta do pravěku, Vynález zkázy a Baron Prášil, byly již digitalizovány jako český filmový poklad a nedávno byly znovu uvedeny v rámci 2. ročníku Mezinárodního festivalu animovaných filmů VOID, jenž se konal v Kodani na přelomu ledna a února 2017.

 

Vítejme v Muzeu Karla Zemana!

Vzhledem k světovému významu Karla Zemana pro kinematografii by mělo být samozřejmé, že bude mít muzeum. A také ho má. Jenže to není muzeum státní, jak by si Karel Zeman jistě zasloužil, ale nestátní, tedy značně limitované a značně nadšenecké. Ale jak už to tak bývá, to, co vznikne z nadšení, je upřímnější, než to, co by vzniklo z moci (téměř) úřední.

 

A tak nahlédněme do prostorem stísněného, ale tím vstřícnějšího Muzea Karla Zemana prostřednictvím fotoaparátu fotografa Václava Koníčka alias Wenca NIKONíček.

 

Hravé muzeum

Muzeum Karla Zemana nám přibližuje jeho filmy, vysvětluje triky, jež používal (genialita je v jednoduchosti, říká se, což u Karla Zemana platí dvojnásob). 

 

Můžeme chronologicky sledovat jeho cestu od prvé animace, přes loutkové filmy ze 40. let 20. stol. až po poslední díla.

Stěžejní jsou expozice 3 filmů, Cesta do pravěku, Vynález zkázy a Baron Prášil.

Instalace ale není suchopárná, ani statická. Naopak.

 

Filmy Karla Zemana přece byly vždy hravé a sám Zeman byl vlastně takový hračička, když vymýšlel ty své úžasné filmové triky. A tak i výstava je tak trochu škola hrou. Interaktivně nabízí dětem i dospělákům spoustu triků, které si můžeme osobně vyzkoušet. A protože jde o filmové muzeum, tak na rozdíl od většiny jiných muzeí se u Zemanů může (ba přímo má a to co nejvíc) fotografovat a filmovat.

Procházíme z filmu do filmu

Expozice je sled scén, jež vypadají, jako kdyby je právě filmaři i Karel Zeman na chvíli opustili a my vnikli do filmového ateliéru. Kulisy pravé, rekvizity také a vše nás vtáhne tam, kde se jinak nalézáme při sledování filmů zprostředkovaně - obrazovkou či plátnem kina. A tak vzhůru v létacím stroji, jdeme stopou Barona Prášila a vstupme do ponorky z Vynálezu zkázy.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dokumenty pozoruhodné éry pozoruhodného tvůrce 

Okouzlující loutky i scény, spousty dobových fotografií, pracovních i soukromých a další stopy, jež nám Mistr fantazie zanechal. A nic, co by nezaujalo malé i velké! Muzeum je tu přece pro všechny věky, tak jako Zemanovy filmy. A kdo by se stal milovníkem muzea, nejen náhodným návštěvníkem, tak činnost muzea zdaleka nekončí výstavou, ale přesahuje do řady aktivit po celý rok. Stačí vyťukat na počítači https://www.muzeumkarlazemana.cz/cz a víte vše.  Jo, a abychom nezapomněli, muzeum je plně bezbariérové. 

 

A tak už jen hrst myšlenek charakterizujících osobnost Karla Zemana

„Proč vůbec točím filmy? Hledám Zemi nikoho, ostrov, na který nevstoupila noha filmařova, planetu, na které žádný režisér nevztyčil vlajku objevitele, svět, který existuje jen v pohádkách.“

„Šlo mi o jedno - ukázat fantastický svět, který vytvořila příroda před mnoha miliony let. A film mi tuto možnost nabízel.“

„Člověk si vytvořil grandiózní svět techniky, z kterého jde často hrůza a strach … Naštěstí to není jen technika, která určuje dění světa a způsob života.“

„Veliká fantazie Julesa Vernea vytvořila svět, kouzelný svět plný rozkošné naivity, která je tolik půvabná …“

„Cítil jsem, že přesvědčivěji zobrazím velikost lidské myšlenky prostřednictvím Barona Prášila, než kdybych se pokoušel natočit tzv. fantastický film… Smyslem tohoto filmu je vzdát hold lidské fantazii a poezii.“

„Všechny filmy, které jsem vytvořil, věnuji dívkám a chlapcům.“

 

Muzeum Karla Zemana (v prostorách Saského dvora)

118 00 Praha 1-  Malá Strana u Karlova mostu

Saská 3

 

GPS: 50.086849, 14.407572‎, +50° 5' 12.66", +14° 24' 27.26"

Info, rezervace a předprodej:info@muzeumkarlazemana.cz

t.: +420 724 341 091

 

Máme otevřeno: denně 10.00 - 19.00 hodin

 

Vstupné: dospělí 200 Kč, děti do 1 metru zdarma, děti do 15 let 140 Kč

zlevněné vstupné: senioři nad 65 let, studenti a ZTP (manipulační osoba zdarma) 140 Kč

rodinné vstupné:  2 dospělí a max. 3 děti do 15 let 490 Kč, každé další dítě 100 Kč

https://www.muzeumkarlazemana.cz/cz

 

Více o digitalizovaném filmu Baron Prášil, viz. článek: 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/baron-prasil-po-55-letech-aneb-kdyz-v-digitalizovane-forme-poezii-pribehu-opet-najdeme/

 

Hodnocení:  100 %

Richard Koníček

Foto: ©  Václav Koníček, © Richard Koníček

samanam@seznam.cz

www.facebook.com/wenca.nikonicek

www.gothichell.rajce.idnes.cz