Milan Knížák: Softhard aneb v jednoduchosti a decentnosti je genialita…

16.05.2016 16:35

Umělecká galerie Moser – Praha

13. 5. – 31. 8. 2016

 

 

 

 

Na vernisáži nové výstavy skla v podzemí  prodejny Moser  –  přehlídky aktuální tvorby, výstavy objektů i soch, jejichž autorem je profesor Milan Knížák, výtvarník, hudebník, performer, pedagog a rebel, výrazná osobnost české kulturní scény,  jsme se jako příznivci krásného designového skla sešli ve vskutku  hojném počtu. O autorově díle a autorovi promluvila PhDr. Rea Michalová, Ph. D., historička umění.   

 

 

 

 

 

 

 

 

„Baví mě překážky…“ M. K.

Milan Knížák ovlivňuje svými výtvarnými návrhy v posledních 2 letech tvář sklárny Moser. Kolekci váz a podnosů, kterou pro sklárnu Moser vytvořil, prostupují jemné pastelové barvy a tóny křišťálu Moser v kontrastu výrazných ostrých křivek a linií, tak charakteristických pro umělecký styl Milana Knížáka. Rozsah a pestrost tvorby dokládá instalace keramických soch, autorský mobiliář a další unikátní solitéry, které potvrzují výjimečnost umělce.

 

Jak říká Knížák: „Potkávání měkkých a ostrých, tedy tvrdých, tvarů se objevuje v mé práci již dlouho…Setkávání těchto antagonismů mi připadá vzrušivé a znepokojující. Jsem přesvědčen, že předmět s takovýmto znepokojujícím designem vnáší do interiéru jemné napětí, které ho činí magickým. Magické interiéry nás mohou inspirovat k nekonvenčním činům. Konvence je v tomto světě příliš mnoho, a proto jemná vybočení jsou potřebná a krásná.“.

 

 

 

 

 

 

 

Nás na www.www-kulturaok-eu.cz zaujalo vyzdobené schodiště, vyschlá studna plná barevných sklíček, plastiky Fenuše a Venouš… či skleněné vázy plné elektrizujícího napětí. Na výstavě nechybí ani video, kde můžeme pozorovat práci autora i ostatních sklářů…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Milan Knížák (* 19. 4. 1940, Plzeň)

  • 1999 -  2011 byl generálním ředitelem Národní galerie v Praze
  • 1990-1997 rektor Akademie výtvarných umění v Praze, kde zároveň působil jako profesor Intermediálního ateliéru až do roku 2015
  • upořádal více než 100 samostatných výstav a zúčastnil se stovek společných výstav téměř po celém světě
  • vydal desítky knih a katalogů, řadu hudebních nosičů
  • jeho díla jsou zastoupena v nejvýznamnějších sbírkách, galeriích a muzeích po celém světě

 

Sám o sobě řekl:

,,Člověk se ani ve stáří nesmí smířit se vším. A  neměl by nikdy ztratit zrnko pošetilosti. I starý člověk musí být pořád bláhový, pořád  trochu bláznivý, pošetilý. Jinak je stáří nuda a zbytečnost."

 

Už mě asi přeperete, ale ani o centimetr nezměníte.

Milan Knížák

 

110 00 Praha 1

Staroměstské náměstí 15 (v románském podzemí)

www.moser-glass.com

https://www.milanknizak.com

Vdtup: pondělí- neděle: 10.00 – 21.00 hodin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková