Milan Bárta: Medvídkov/The Teddy Bear World aneb kde se Medvídkov nachází?!

07.03.2016 09:48

Galerie Idea - Praha

3. 3. - 5. 4. 2016

 

Pozvání přitažlivé, milé malířky a galeristky Olgy Truskové do její přitažlivé a milé Galerie Idea je kdykoli a na kohokoli, kdo zde právě vystavuje, škoda odmítnout. Proč? Protože je předem jasno, že návštěva galerie bude příjemným zážitkem. Že zhlédnutí vystavených děl, ať už těch z právě probíhající výstavy, nebo těch ve druhé části galerijního prostoru z více méně stálé výstavy děl zajímavých autorů, a především něžně snových obrazů samotné galeristky Olgy Truskové (na foto vlevo), bude pohodové pohlazení po duši.


 

V dnes tak nemile pádící době jako když ho nejdeme. Stres a shon tam totiž necháte za dveřmi, sejdete pár schůdků a jste jinde. Je to jako vstup do jiného světa. Světa pohody, vlídné atmosféry a krásy. A to vše se vám přeleje do duše a vy pak, po ukončení návštěvy, odejdete v oparu vnitřní harmonie a na čas i obrněni vůči všem neveselostem vnějšího světa. A budete jim díky návštěvě odolávat mnohem snáz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Novic Milan Bárta

Autor vystavených (prodejních) obrazů, na jejichž vernisáž  nás za www.www-kulturaok-eu.cz pozvala vlídná a pozorná hostitelka Olga Trusková, se tentokrát, jmenuje Milan Bárta. Z pozvánky jsme, přiznáme se, netušili, kdo se pod tím jménem skrývá. Informační nedostatečnost? Naše nevědomost? Ne. Příchod autora na vernisáž autorské a bilanční výstavy vše vyjasnil. Jedná se o 1. samostatnou výstavu svébytně neokázalého a osobitého autora. Trochu jsme si oddechli, že naše neznalost zná již důvod. A trochu nás pohřálo v krajině sebevědomí, že máme přímo ´historickou´ možnost stát u startu a být prvními, kdo o této výstavě a o autorovi Milanu Bártovi poreferujeme všem, kdo sledují náš web www.www-kulturaok-eu.cz.

 

Připadali bychom si jako sudičky či kmotřičky, nebýt četné klaky známých a přátel autora, co ho  spolu s námi přišla v jeho výstavním debutu podpořit. Rozpaky, jež neskrýval a které mu zdatně pomáhala překlenovat citlivá galeristka, ho jako autora i jako člověka šlechtí.

 

Kdo je Milan Bárta? (na foto vpravo)

Milan Bárta se narodil v Praze (8. 4. 1975). Dětství prožil v Davli, kde v současné době i žije. První obrázky začaly vznikat v roce 1986. Obrovskou inspirací pro něj už od dětství bylo město Praha, víkendové přesídlování lidí z Prahy na chaty do Davle a dál na Slapskou přehradu. A protože to vždy byl a dosud vlastně je správný kluk, tak samozřejmě ho zajímala také auta. Zejména pak ta, co za minulého režimu nebyla běžná.

 

A proč Medvídkov?

Milan Bárta si stvořil vlastní, kreslený svět, v němž si jeho – jak sám říká – ´pastelkoví medvídci´ nejraději ujíždějí v roztodivných autech z města na chatu a v létě pak k vodě.

V Medvídkově jsou k sobě všichni hodní a já se starám o to, aby jim tam bylo dobře“,

řekl stvořitel imaginárního světa Medvídkov - Milan Bárta.

 

A pravdu děl. Jeho obrázky, jak připodotkl, vznikaly od jeho 11 let. A vznikají dosud. Dokladem byl obrázek z těch jeho 11 let, tak obrázek s datací březen 2016. Ano, čtete správně. Vzal to z gruntu. Nabídl nám své dosavadní celoživotní dílo. Řečeno nadneseně. A to až do posledního dne před výstavou. Ale pozor! Malebné obrázky rušného i pohodového žití, kde namísto lidského osazenstva figurují bezpočetní medvídci, nevznikají za chvíli, což by naznačoval ten březnový. Ne, některé, jak nám pokorně autor přiznal, vznikají naopak třeba i 2 roky. Běžně měsíc i dva. Proč? Jsou prý tak trochu deníkem jeho působení ve světě lidí. A takříkajíc komentovaným deníkem, tedy včetně autorových reakcí a pocitů na dané události, což se mění v čase. Známe to. Dnes jsme z něčeho smutni či nadšení, zítra už to vidíme trochu jinak, za týden nám do toho ještě něco jiného zapadne a … a dva měsíce je co malovat, než je příběh kompletní. Akorát, že nás a náš reálný svět tu suplují medvídci. Proč? Jsou přece hodnější a lidštější než – tak často - my lidé…

 

Auta - co ta auta?

Ano, auta a medvídci k sobě zdánlivě nepatří. Ale nedejte se mýlit. Ta auta nejsou moc reálná auta. Autor měl totiž od dětství sen stát se designérem aut. Zajímal se o to, chtěl to studovat, ale hlavně dělat. Tvořit nové tvary. Marně. Dnes je to – jak nám smutně líčil – už jen otázka bezpočtu technických a technologických limitů a hlavně, tvoří se ´nelidsky´  na počítačích. Což pro tak citlivého tvůrce prostě není. A tak si své prototypy maluje po svém, pro sebe a nabízí je svým medvídkům.

 

Inu doba, jak dodáváme my, kdy naší karosářské elitě vládl mistr nad mistry Josef Sodomka. (J. S., 7. 6. 1904 - 9. 2.1965, designer, karosář, podnikatel, tvořil pro značky Aero, Praga, Škoda, Rolls-Royce, Tatra atd.) je nenávratně pryč.

 

Ke svobodnému rozletu tvůrce tak zbývá jen vozový park v Bártově Medvídkově.  A tak se autor sám živí zatím alespoň prodejem aut. Podle nás by ale dost možná mohl zkusit jinou profesi. Ilustrátora dětských příběhů. Anebo si je sám i slovně doprovodit a vytvářet knížky pro děti a jednou třeba animované seriály… No, dost fantazírování. Zatím je na světě první výstava.  

 

Výstava, která nás přenesla do dětství…

… zněl podtitul výstavy. Možná se bude zdát infantilní, ale ujišťujeme, není to tak. Příběhy na obrazcích autora jsou zcela dospělácké. Jen transformované jinam než do drsného světa naší reality. A přiznejme si, kdo neměl medvídka a kdo se k němu neutíkal, když měl namále?!

A že návrat do dětství? Pro autora těchto řádků nejen co se medvídka týče. Jasně, že ho měl. Ale hlavně první 4 roky, vyjma zimního období, prožil v půjčené chatě v autorově Davli. ´Na špičce´, jak se říkalo, u přívozu starého Hozňourka, na Vltavské straně soutoku se Sázavou, blíž k vltavskému ostrovu Svatého Kyliána. Tak se nedivte. A ještě jedna osobní pozoruhodnost. Má 40 let jediná manželka publikovala po jisté životní období pod pseudonymem – Olga Medvídková. Proč? Mimo jiné i proto, že medvídky sbírá, má jich dodnes plnou postel a v počítači má rozpracovánu encyklopedii o - medvídcích.

Tím se jistě vysvětluje naše nadšení. A to je nám asi tak dvakrát tolik co Milanu Bártovi.

 

170 00 Praha 7

Františka Křížka 10 (vchod z Vinařské)

e-mail: olga@galerieidea.cz

www.galerieidea.cz


Máme otevřeno (po předchozí domluvě možno i v jiný čas):

úterý  – pátek: 12.00 – 18.00 hodin

a sobota, neděle, státní svátky (po domluvě)

Hodnocení:  79 %

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková