Meziválečná přestavba Klementina aneb když opět revitalizujeme

20.03.2015 15:58

Galerie Klementinum  - Praha

18. 3. -10. 5. 2015

 

Na vernisáži nové výstavy ´Meziválečná přestavba Klementina´ jsme přivítali mimo jiné dočasně pověřeného od 6. 3. 2015 nového ředitele Národní knihovny   Miroslava Rovenského (na foto vpravo), historika a autora námětu  výstavy Pavla Scheuflera (na foto vlevo), který zapůjčil své fotografie a autorku námětu výstavy  Kateřinu Hekrdlovou…

 

 

 

Výstava instalovaná na panelech  a ve vitrinách zprostředkovává  významný moment stavební přeměny Klementina na funkční areál plně vyhovující tehdejším potřebám v něm sídlících vědeckých knihoven a jejich uživatelům. Procházíme-li návštěvník areálem Klementina, nemůžeme  si nepovšimnout jeho stavební různorodosti.

 

Trvalo bezmála 170 let, než byl tento rozsáhlý komplex dokončen.

  • Mezi  1560 až 1726 vybudoval jezuitský řád Klementinum v rozsahu, ve kterém jej známe dnes.
  • Jeho další stavební vývoj v průběhu následujících 2 století již nepřinesl, až na drobnosti, nic výrazného
  •  K velkým změnám došlo až po vzniku samostatného československého státu.
  • 1924–1951 proběhla ve 4 etapách  výrazná adaptace areálu Klementina pro potřeby vědeckých knihoven, jejímž autorem byl architekt Ladislav Machoň. Výsledky přestavby v průběhu času mimo jiných dokumentoval i fotoateliér Jaroslava Brunera-Dvořáka.
  • Fotografie dochované ve sbírce historika fotografie Pavla Scheufl era umožnily  nahlédnout do spletitého klementinského areálu a bohatý materiál z Archivu NK ČR přibližuje jednotlivé etapy a řešení stavebních úprav projektovaných architektem Ladislavem Machoněm.


Prolnutím tří rovin, kterými jsou genius loci Klementina, prostor a jeho proměna architektem a oko fotografa, který tuto proměnu zachytil, vzniká zajímavý pohled na nedávnou historii objektu, který patří k nejcharakterističtějším součástem barokní Prahy. Zároveň je aktuální v dnešní době, kdy dochází k dalším změnám v rámci probíhající revitalizace celého areálu, ke které bude rovněž až po jejím dokončení uspořádána výstava.

 

„V 10. výročí světové války, která dala našemu národu samostatnost, zbudováno z tichého stánku bohoslovců rušné skladiště moderní vědy,“

tento nápis nechal umístit na fasádu do Platnéřské ulice iniciátor myšlenky rekonstrukce Klementina pro účely vědeckých knihoven Zdeněk Wirth.  Rovněž vytýčil několik zásad pro celou úpravu barokního areálu bývalé jezuitské koleje.

 

Galerie Klementinum – Výstavní sál (vstup od Mariánského náměstí, vchod B2)
Máme otevřeno:  úterý-neděle 10.30 – 18.00 hodin

Vstupné:

dospělí 50 Kč;

senioři, studenti 40 Kč;

skupina 10 a více osob 40 Kč/osobu;

děti 6-15 let 20 Kč

 děti do 6 let zdarma

 

 www.nkp.cz

 

Hodnocení: 75 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková